Poziv na okončanje borbenih dejstava u Nagorno Karabahu

Predsjednici Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske usvojili su izjavu o situaciji u Nagorno-Karabahu. Vladimir Putin, Emanuel Makron i Donald Tramp kojom su pozvali na hitno okončanje borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Svijet 01.10.2020 | 15:20
Poziv na okončanje borbenih dejstava u Nagorno Karabahu

Predsjednici su pozvali Azerbejdžan i Jermeniju da bez preduslova obnove pregovore o Nagorno-Karabahu.

"Predsjednik Ruske Federacije, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i predsjednik Republike Francuske, predstavljajući države kopredsjedavajuće Minske grupe OEBS-a, najoštrije osuđuju eskalaciju nasilja na kontakt liniji u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu“, navodi se u saopštenju.

"Pozivamo... lidere Jermenije i Azerbejdžana da odmah preuzmu obaveze u dobroj vjeri i bez postavljanja preduslova za nastavak pregovora o rešavanju situacije uz pomoć kopredsjedavajućih Minske grupe OEBS-a", navodi se u izjavi lidera zemalja kopredsjedavajućih Minske grupe.

Predsjednici Rusije, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država takođe smatraju da treba odmah zaustaviti borbena dejstva u Nagorno-Karabahu.

"Pozivamo na hitni prekid borbenih dejstava između oružanih snaga strana učesnica", ističe se u zajedničkoj izjavi.

U izjavi se dodaje i da predsjednici žale zbog žrtava i izražavaju saučešće porodicama ubijenih i ranjenih.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je prošle nedelje. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i djelimična mobilizacija.

(Sputnjik)

Komentari / 0

Ostavite komentar