Ако је један заражен ученик не мора у карантин цијели разред

Ако је један ученик или наставник вјероватан или потврђен случај ковида, није неопходно да се цијелом разреду одреди мјера карантина, наглашавају у Институту за јавно здравство РС.

Република Српска 01.10.2020 | 13:02
Ако је један заражен ученик не мора у карантин цијели разред

Уовом институту објашњавају да надлежна хигијенско-епидемиолошка служба у сваком случају појаве позитивне особе у школи појединачно процјењује ситуацију и дефинише да ли је неко од ученика или наставника контакт високог ризика.

Фактори који се узимају у обзир приликом процјене су:

– да ли су у периоду заразности позитивне особе досљедно поштоване превентивне мјере физичке дистанце и ношења заштитне маске од свих ученика/наставника у учионици

– колики је кумулативни период боравка у истој учионици са позитивном особом у вријеме њене заразности (да ли је позитивна особа у вријеме заразности била у школи један дан или више дана)

– каква је клиничка слика обољелог ученика/наставника (уколико није имао симптоме мања је вјероватност заражавања него уколико је кашљао или кихао)

– да ли је позитиван ученик/наставник увијек сједио на истом мјесту или је мијењао мјесто сједења и да ли је испоштована препорука да се не дијеле предмети (књиге, ужина…) са другима

– да ли је учионица редовно провјетравана/да ли су прозори отворени

– да ли је обољели ученик/наставник имао ближе контакте са неким из разреда/школе и изван школе

У складу са процјеном, зависно од поштовања превентивних мјера, може се одлучити да:

 – нико од ученика/наставника не мора да иде у карантин,

 – да се само неким ученицима/наставницима одреди мјера карантина (нпр. они који су сједили најближе позитивној особи, који су имали блиске контакте, било у учионици или изван  школе, који нису носили заштитне маске…),

– да се цијелом разреду одреди мјера карантина (нпр. ако нису носили маске, нарочито ако  маску није носила позитивна особа…)

– У сваком случају, мора се дати препорука да они који наставе да иду у школу активно  надзиру своје здравствено стање, мјере температуру, поштују хигијенске мјере и мјере ношења маске и одржавања дистанце, како у школи тако и изван школе. У случају  појаве симптома, одмах треба да се јаве надлежном доктору ради прегледа и тестирања на ковид – наглашавају у ИЈЗ РС.

(Српскаинфо)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ПЛАНдемија

01.10.2020 11:18

Какве небулозе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цорона

01.10.2020 11:36

Мора , мора се у карантин . Све затворити у изолацију па опасце ми популарност .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.10.2020 05:17

И свега оног што носим са собом...разних струка и њихових саопштења, којих ће им се стидити унучад због недјела према народу.

Name

ПББЛ

01.10.2020 11:37

Ови наси бас везе немају

ОДГОВОРИТЕ
Name

иницијатор

01.10.2020 11:50

Све је ово велика шпрдачина,помолимо се Богу и живимо нормално као и до сада па нека буде шта буде,веће су штете од уведених мјера и изолација него сам вирус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.10.2020 05:20

Суштина је да се убије смисао живота страхом по живот. А они ће као да брину о нама и брину. Кад тако брину о нашем животу, што не подигну стандард на планети, кад је гејц филантроп што афричке дјевојчице учини неплодним својим вакцинама, што не нахрани гладне...и он и ликови из разних стожера... да нас воле. Дабогда Бог њих волио, као они нас. Седам фабрика сотона финансира и они сви испред еу потписују да ће његове вакцине...Боже, нареди се.

Name

Глупости

01.10.2020 15:54

Нико није заражен нити то постоји. Мучите нас а Бог све види

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.10.2020 18:44

Најмање тестирате у региону ла сер...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

02.10.2020 05:53

Ако нема симптоме како знате да је "заразен"???!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

02.10.2020 06:57

Ево на телефон ми испаде вијест да трамп и меланија имају корону. Савјетујем трампу да се сто прије рукује са бајденом и да га изљуби по сто пута и замоли за опрост сто га је бламирао за вријеме кампање. Сада це бјела куца да се претвори у затвор коронаса. Ако је истина да бог да да се сви заразе и да цумурају затворени до проналаска вакцине. Народе недај им напоље. Ко год крене из бјеле куце вратите га назад

ОДГОВОРИТЕ