Ako je jedan zaražen učenik ne mora u karantin cijeli razred

Ako je jedan učenik ili nastavnik vjerovatan ili potvrđen slučaj kovida, nije neophodno da se cijelom razredu odredi mjera karantina, naglašavaju u Institutu za javno zdravstvo RS.

Republika Srpska 01.10.2020 | 13:02
Ako je jedan zaražen učenik ne mora u karantin cijeli razred

Uovom institutu objašnjavaju da nadležna higijensko-epidemiološka služba u svakom slučaju pojave pozitivne osobe u školi pojedinačno procjenjuje situaciju i definiše da li je neko od učenika ili nastavnika kontakt visokog rizika.

Faktori koji se uzimaju u obzir prilikom procjene su:

– da li su u periodu zaraznosti pozitivne osobe dosljedno poštovane preventivne mjere fizičke distance i nošenja zaštitne maske od svih učenika/nastavnika u učionici

– koliki je kumulativni period boravka u istoj učionici sa pozitivnom osobom u vrijeme njene zaraznosti (da li je pozitivna osoba u vrijeme zaraznosti bila u školi jedan dan ili više dana)

– kakva je klinička slika oboljelog učenika/nastavnika (ukoliko nije imao simptome manja je vjerovatnost zaražavanja nego ukoliko je kašljao ili kihao)

– da li je pozitivan učenik/nastavnik uvijek sjedio na istom mjestu ili je mijenjao mjesto sjedenja i da li je ispoštovana preporuka da se ne dijele predmeti (knjige, užina…) sa drugima

– da li je učionica redovno provjetravana/da li su prozori otvoreni

– da li je oboljeli učenik/nastavnik imao bliže kontakte sa nekim iz razreda/škole i izvan škole

U skladu sa procjenom, zavisno od poštovanja preventivnih mjera, može se odlučiti da:

 – niko od učenika/nastavnika ne mora da ide u karantin,

 – da se samo nekim učenicima/nastavnicima odredi mjera karantina (npr. oni koji su sjedili najbliže pozitivnoj osobi, koji su imali bliske kontakte, bilo u učionici ili izvan  škole, koji nisu nosili zaštitne maske…),

– da se cijelom razredu odredi mjera karantina (npr. ako nisu nosili maske, naročito ako  masku nije nosila pozitivna osoba…)

– U svakom slučaju, mora se dati preporuka da oni koji nastave da idu u školu aktivno  nadziru svoje zdravstveno stanje, mjere temperaturu, poštuju higijenske mjere i mjere nošenja maske i održavanja distance, kako u školi tako i izvan škole. U slučaju  pojave simptoma, odmah treba da se jave nadležnom doktoru radi pregleda i testiranja na kovid – naglašavaju u IJZ RS.

(Srpskainfo)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

PLANdemija

01.10.2020 11:18

Kakve nebuloze...

ODGOVORITE
Name

Corona

01.10.2020 11:36

Mora , mora se u karantin . Sve zatvoriti u izolaciju pa opasce mi popularnost .

ODGOVORITE
Name

Re

02.10.2020 05:17

I svega onog što nosim sa sobom...raznih struka i njihovih saopštenja, kojih će im se stiditi unučad zbog nedjela prema narodu.

Name

PBBL

01.10.2020 11:37

Ovi nasi bas veze nemaju

ODGOVORITE
Name

inicijator

01.10.2020 11:50

Sve je ovo velika šprdačina,pomolimo se Bogu i živimo normalno kao i do sada pa neka bude šta bude,veće su štete od uvedenih mjera i izolacija nego sam virus.

ODGOVORITE
Name

Re

02.10.2020 05:20

Suština je da se ubije smisao života strahom po život. A oni će kao da brinu o nama i brinu. Kad tako brinu o našem životu, što ne podignu standard na planeti, kad je gejc filantrop što afričke djevojčice učini neplodnim svojim vakcinama, što ne nahrani gladne...i on i likovi iz raznih stožera... da nas vole. Dabogda Bog njih volio, kao oni nas. Sedam fabrika sotona finansira i oni svi ispred eu potpisuju da će njegove vakcine...Bože, naredi se.

Name

Gluposti

01.10.2020 15:54

Niko nije zaražen niti to postoji. Mučite nas a Bog sve vidi

ODGOVORITE
Name

re

01.10.2020 18:44

Najmanje testirate u regionu la ser...

ODGOVORITE
Name

Q

02.10.2020 05:53

Ako nema simptome kako znate da je "zarazen"???!!!

ODGOVORITE
Name

Rale

02.10.2020 06:57

Evo na telefon mi ispade vijest da tramp i melanija imaju koronu. Savjetujem trampu da se sto prije rukuje sa bajdenom i da ga izljubi po sto puta i zamoli za oprost sto ga je blamirao za vrijeme kampanje. Sada ce bjela kuca da se pretvori u zatvor koronasa. Ako je istina da bog da da se svi zaraze i da cumuraju zatvoreni do pronalaska vakcine. Narode nedaj im napolje. Ko god krene iz bjele kuce vratite ga nazad

ODGOVORITE