Бијељина: Љекари у акцији - Свим срцем за здраво срце!

Поводом Свјетског дана срца бијељинска болница “Свети Врачеви” организовала је за грађане Бијељине бесплатне превентивне и кардиолошке прегледе. Овогодишња акција је одржана под слоганом “Свим срцем за здраво срце”.

Република Српска 29.09.2020 | 15:13
Бијељина: Љекари у акцији - Свим срцем за здраво срце!

Кардиоваскуларне болести су лидер међу узрочницима смрти у свијету, региону али и код нас. У Србији у току једног дана од инфаркта миокарда умру 144 особе.

“Није случајно што ће бијељинска Болница “Свети Врачеви” у наредном периоду много улагати у кардиологију, у ангио салу и уопште у васкуларну хирургију. Наши суграђани то свакако заслужују. У наредном периоду ми ћемо имати многе нове методе које ћемо примјењивати у нашој болници”, рекао је в.д. директора ове установе проф. др Златко Максимовић.

Свјетски дан срца установљен је са идејом да се становништви информише о узроцима и последицама кардио-васкуларних болести. На факторе ризика као што су генетика, пол и године не можемо да утичемо,а они други зависе искључиво од нас, кажу кардиолози.

“Потребно је смањити експозицију пушачког дима у сваком облику, да ли то било активно или пасивно пушење. Важно је утицати на исхрану, како би ниво масноће био адекватан, избјегавати гојазност с циљем да се не развије тип 2 дијабетеса који јако често корелира са гојазношћу. Крвни притисак би требало да буде у вриједностима мањим од 135/80. Такође је битно избјегавати могућност развоја хроничне бубрежне инсуфицијенције”, истакао је др Александар Јањичић, кардиолог.

Поред физичке активности, истичу стручњаци, од кључне је важности оно што свакодневно имамо на тањиру.

“На тањиру треба да 300 грама поврћа, 300 грама воћа, са што више орашастих плодова и што мање засићених масних киселина. То значи да не треба да буде онога што је свакодневица у нашој исхрани, а то је пржена храна, роштиљ храна, печење, итд”, савјетује др Јањичић.

Грађани Бијељине кажу да код љекара углавном иду редовно.

“Ја сам кардиолошки болесник, идем на контроле и пијем лијекове. Водим рачуна колико могу”, тврди једна грађанка Бијељине.

 “Пазим се мало што се тиче хране, а не конзумирам пиће. Морамо се пазити јер је притисак опасан. Да ли је низак или висок, то је за мене исто”, каже један старији грађанин.

“Много водим рачуна о храни, да не једем масно, да не једем пуно, да шетам свако јутро”, додаје његова суграђанка.

Већина пацијената последњим мјесеци из страха од вируса корона при појави симптома инфаркта остаје код куће, истичу кардиолози и апелују да се грађани јаве љекару, јер ризик од смрти услед инфаркта миокарда превазилази ризик од настанка инфекције ковид-19.

БН ТВ 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

БН1840

29.09.2020 13:27

Ај не...и златко немате докторе ни грипу да лијеците а камоли ста друго.бесплатни прегледи пред изборе е јадна нам мајка ста ви дате дзаба,бандо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

29.09.2020 14:20

Један као бесплатно врси прегледе. Други уцењује ако се не гласа за ову владајуцу секту,немозе доци у болницу. Све предизборно и безобразно.

Name

Милован

29.09.2020 17:48

Иначе, поједине странке дају и по 200 КМ за глас. Све зависи од тога колико могу извући новца из фирми којима управљају. Тако да је овај вид хватања бирача доста повољнији за Златкову странку. А сад је нашао као да се брине за народ, пред изборе. Е, неће ти то проћи.

Name

Прика

29.09.2020 20:33

Све је реклама и предизборни трикови.сто је најгоре сви политицари су исти.да се мене пита ја бих докторима забранио да се баве политиком,уствари ил посо ил политика.нису слуцајно увели радно време 8 сати или 40 седмицно.немозе цовјек квалитетно да ради цјели дан

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

29.09.2020 20:50

Засићене масне киселине типа маслаца и свињске масти су мноооооого здравије од маргарина и сунцокретовог уља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

30.09.2020 05:19

Пошто је код нас велико сиромаштво, власт је измислила да је боље јести прскани купус и краставце, а да најбољу телетину и говедину извозимо да је једу Турци, Талијани, Французи и Нијемци. Исто тако није здраво ни да се шета, најбоље је да смо затворени у становима.