Bijeljina: Ljekari u akciji - Svim srcem za zdravo srce!

Povodom Svjetskog dana srca bijeljinska bolnica “Sveti Vračevi” organizovala je za građane Bijeljine besplatne preventivne i kardiološke preglede. Ovogodišnja akcija je održana pod sloganom “Svim srcem za zdravo srce”.

Republika Srpska 29.09.2020 | 15:13
Bijeljina: Ljekari u akciji - Svim srcem za zdravo srce!

Kardiovaskularne bolesti su lider među uzročnicima smrti u svijetu, regionu ali i kod nas. U Srbiji u toku jednog dana od infarkta miokarda umru 144 osobe.

“Nije slučajno što će bijeljinska Bolnica “Sveti Vračevi” u narednom periodu mnogo ulagati u kardiologiju, u angio salu i uopšte u vaskularnu hirurgiju. Naši sugrađani to svakako zaslužuju. U narednom periodu mi ćemo imati mnoge nove metode koje ćemo primjenjivati u našoj bolnici”, rekao je v.d. direktora ove ustanove prof. dr Zlatko Maksimović.

Svjetski dan srca ustanovljen je sa idejom da se stanovništvi informiše o uzrocima i posledicama kardio-vaskularnih bolesti. Na faktore rizika kao što su genetika, pol i godine ne možemo da utičemo,a oni drugi zavise isključivo od nas, kažu kardiolozi.

“Potrebno je smanjiti ekspoziciju pušačkog dima u svakom obliku, da li to bilo aktivno ili pasivno pušenje. Važno je uticati na ishranu, kako bi nivo masnoće bio adekvatan, izbjegavati gojaznost s ciljem da se ne razvije tip 2 dijabetesa koji jako često korelira sa gojaznošću. Krvni pritisak bi trebalo da bude u vrijednostima manjim od 135/80. Takođe je bitno izbjegavati mogućnost razvoja hronične bubrežne insuficijencije”, istakao je dr Aleksandar Janjičić, kardiolog.

Pored fizičke aktivnosti, ističu stručnjaci, od ključne je važnosti ono što svakodnevno imamo na tanjiru.

“Na tanjiru treba da 300 grama povrća, 300 grama voća, sa što više orašastih plodova i što manje zasićenih masnih kiselina. To znači da ne treba da bude onoga što je svakodnevica u našoj ishrani, a to je pržena hrana, roštilj hrana, pečenje, itd”, savjetuje dr Janjičić.

Građani Bijeljine kažu da kod ljekara uglavnom idu redovno.

“Ja sam kardiološki bolesnik, idem na kontrole i pijem lijekove. Vodim računa koliko mogu”, tvrdi jedna građanka Bijeljine.

 “Pazim se malo što se tiče hrane, a ne konzumiram piće. Moramo se paziti jer je pritisak opasan. Da li je nizak ili visok, to je za mene isto”, kaže jedan stariji građanin.

“Mnogo vodim računa o hrani, da ne jedem masno, da ne jedem puno, da šetam svako jutro”, dodaje njegova sugrađanka.

Većina pacijenata poslednjim mjeseci iz straha od virusa korona pri pojavi simptoma infarkta ostaje kod kuće, ističu kardiolozi i apeluju da se građani jave ljekaru, jer rizik od smrti usled infarkta miokarda prevazilazi rizik od nastanka infekcije kovid-19.

BN TV 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

BN1840

29.09.2020 13:27

Aj ne...i zlatko nemate doktore ni gripu da lijecite a kamoli sta drugo.besplatni pregledi pred izbore e jadna nam majka sta vi date dzaba,bando.

ODGOVORITE
Name

Borac

29.09.2020 14:20

Jedan kao besplatno vrsi preglede. Drugi ucenjuje ako se ne glasa za ovu vladajucu sektu,nemoze doci u bolnicu. Sve predizborno i bezobrazno.

Name

Milovan

29.09.2020 17:48

Inače, pojedine stranke daju i po 200 KM za glas. Sve zavisi od toga koliko mogu izvući novca iz firmi kojima upravljaju. Tako da je ovaj vid hvatanja birača dosta povoljniji za Zlatkovu stranku. A sad je našao kao da se brine za narod, pred izbore. E, neće ti to proći.

Name

Prika

29.09.2020 20:33

Sve je reklama i predizborni trikovi.sto je najgore svi politicari su isti.da se mene pita ja bih doktorima zabranio da se bave politikom,ustvari il poso il politika.nisu slucajno uveli radno vreme 8 sati ili 40 sedmicno.nemoze covjek kvalitetno da radi cjeli dan

ODGOVORITE
Name

синип

29.09.2020 20:50

Засићене масне киселине типа маслаца и свињске масти су мноооооого здравије од маргарина и сунцокретовог уља.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

30.09.2020 05:19

Pošto je kod nas veliko siromaštvo, vlast je izmislila da je bolje jesti prskani kupus i krastavce, a da najbolju teletinu i govedinu izvozimo da je jedu Turci, Talijani, Francuzi i Nijemci. Isto tako nije zdravo ni da se šeta, najbolje je da smo zatvoreni u stanovima.