У БиХ потпуни хаос што се тиче прописа о сукобу интереса

Успостављање независног тијела које би било састављено од независних експерата кључно је за одговор на сукоб интереса у Босни и Херцеговини, истакнуто је данас на конференцији “Спречавање сукоба интереса у БиХ: Законска регулатива”.

Босна и Херцеговина 29.09.2020 | 14:46
У БиХ потпуни хаос што се тиче прописа о сукобу интереса

Скуп у Сарајеву заједнички су организовали "Транспаренцy Интернатионал у Босни и Херцеговини" (ТИБиХ) и Фондација Центар за јавно право (ФЦЈП) с циљем да послужи као платформа за даљу дискусију за изналажење оптималног рјешења за законско регулисањеобласти сукоба интереса у БиХ.

Актуелни законски оквир који регулише питање сукоба интереса на државном нивоу је незадовољавајући и не предвиђа ефикасне механизме заштите, док се на нивоу Федерације БиХ уопште не проводи од 2013. године, речено је данас.

Извршна директорица ТИБиХ Ивана Корајлић оцијенила је да у БиХ постоји потпуни хаос када су у питању прописи који регулишу сукоб интереса, а нацрт закона који подржава и ТИ, већ је три године у парламентарној процедури, док Савјет министара креира нови закон из те области.

“Комисија која одлучује о сукобу интереса тренутно је потпуно политичко тијело јер је чине представници из Парламентарне скупштине и не може се говорити о некој независности”, казала је Корајлић.

Као други проблем издвојила је недовољан опсег особа које су обухваћене сукобом интереса, а проблем представљају и прописане санкције за сукоб интереса, које не мотивишу на поштовању закона. Проблем представља и чињеница што не постоји механизам контроле имовинских картона нити обједињени прописи када се говори о обавези подношења имовинских картона за све носиоце јавних функција, пише Фена.

Предсједник ФЦЈП-а Един Шарчевић појаснио је да ова фондација инсистира на успостављању научних стандарда јавног права и на њихову примјену у подручју регулације сукоба интереса, додавши да би било добро примијенити проходан хрватски систем регулисања те области.

“БиХ представља кризно подручје јер је у питању структурирана држава у којој се владавином уиме народа покушавају покрити и прекрити све незаконитости”, напоменуо је, изражавајући наду да ће понуђени закон омогућити правни оквир да се у посебним процедурама таква структура доведе под контролу.

(БН/Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ХАОС СВУКУД

29.09.2020 13:16

ХАОС ЈЕ У ОВО ЗЕМЉИ СВУГДЈЕ. ЛУДАЦКА ТВОРЕВИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИХа

29.09.2020 13:37

ТУ НЕМА СУКОБА ИНТЕРЕСА , ПОСТОЈИ СУКОБ КО ВИСЕ МОЗЕ ДА УКРАДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурија

29.09.2020 13:48

Наса политицка багра и јесте ту где је за ради интереса .Не за ради народа и дрзаве. Стока лоповска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

29.09.2020 14:01

Без правосуђа и строгог поштовања односно спровођења закона, можемо маштати колико хоћемо. Судови, поготово на нижим нивоима, су рак ове државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

29.09.2020 17:36

Сукоб интереса? Па секта се енормно обогатила на сукобу интереса. Нова власт да донесе закон који ће то национализовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љивос

29.09.2020 20:48

Гдје то има у исто вријеме двије плате и то какве плате, директорска и посланичка. Додуше скоро је био случај када је Совиљев специјализант Баћо примао у исто вријеме двије плате. Примао је плату специјализант, а истовремено радио у Њемачкој (за себе и Сивиља и понешто за Чопрку). Води се истрага у окружном тужилаштву Приједор. Интересантно човјек, мутикаша, није суспендован због истраге, јер га на посланичким плећима носи Совиљ. А др Ловре за мање дјело продекана.

ОДГОВОРИТЕ