U BiH potpuni haos što se tiče propisa o sukobu interesa

Uspostavljanje nezavisnog tijela koje bi bilo sastavljeno od nezavisnih eksperata ključno je za odgovor na sukob interesa u Bosni i Hercegovini, istaknuto je danas na konferenciji “Sprečavanje sukoba interesa u BiH: Zakonska regulativa”.

Bosna i Hercegovina 29.09.2020 | 14:46
U BiH potpuni haos što se tiče propisa o sukobu interesa

Skup u Sarajevu zajednički su organizovali "Transparency International u Bosni i Hercegovini" (TIBiH) i Fondacija Centar za javno pravo (FCJP) s ciljem da posluži kao platforma za dalju diskusiju za iznalaženje optimalnog rješenja za zakonsko regulisanjeoblasti sukoba interesa u BiH.

Aktuelni zakonski okvir koji reguliše pitanje sukoba interesa na državnom nivou je nezadovoljavajući i ne predviđa efikasne mehanizme zaštite, dok se na nivou Federacije BiH uopšte ne provodi od 2013. godine, rečeno je danas.

Izvršna direktorica TIBiH Ivana Korajlić ocijenila je da u BiH postoji potpuni haos kada su u pitanju propisi koji regulišu sukob interesa, a nacrt zakona koji podržava i TI, već je tri godine u parlamentarnoj proceduri, dok Savjet ministara kreira novi zakon iz te oblasti.

“Komisija koja odlučuje o sukobu interesa trenutno je potpuno političko tijelo jer je čine predstavnici iz Parlamentarne skupštine i ne može se govoriti o nekoj nezavisnosti”, kazala je Korajlić.

Kao drugi problem izdvojila je nedovoljan opseg osoba koje su obuhvaćene sukobom interesa, a problem predstavljaju i propisane sankcije za sukob interesa, koje ne motivišu na poštovanju zakona. Problem predstavlja i činjenica što ne postoji mehanizam kontrole imovinskih kartona niti objedinjeni propisi kada se govori o obavezi podnošenja imovinskih kartona za sve nosioce javnih funkcija, piše Fena.

Predsjednik FCJP-a Edin Šarčević pojasnio je da ova fondacija insistira na uspostavljanju naučnih standarda javnog prava i na njihovu primjenu u području regulacije sukoba interesa, dodavši da bi bilo dobro primijeniti prohodan hrvatski sistem regulisanja te oblasti.

“BiH predstavlja krizno područje jer je u pitanju strukturirana država u kojoj se vladavinom uime naroda pokušavaju pokriti i prekriti sve nezakonitosti”, napomenuo je, izražavajući nadu da će ponuđeni zakon omogućiti pravni okvir da se u posebnim procedurama takva struktura dovede pod kontrolu.

(BN/Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

HAOS SVUKUD

29.09.2020 13:16

HAOS JE U OVO ZEMLJI SVUGDJE. LUDACKA TVOREVINA.

ODGOVORITE
Name

BIHa

29.09.2020 13:37

TU NEMA SUKOBA INTERESA , POSTOJI SUKOB KO VISE MOZE DA UKRADE

ODGOVORITE
Name

Murija

29.09.2020 13:48

Nasa politicka bagra i jeste tu gde je za radi interesa .Ne za radi naroda i drzave. Stoka lopovska.

ODGOVORITE
Name

Pravda

29.09.2020 14:01

Bez pravosuđa i strogog poštovanja odnosno sprovođenja zakona, možemo maštati koliko hoćemo. Sudovi, pogotovo na nižim nivoima, su rak ove države.

ODGOVORITE
Name

Mirko

29.09.2020 17:36

Sukob interesa? Pa sekta se enormno obogatila na sukobu interesa. Nova vlast da donese zakon koji će to nacionalizovati.

ODGOVORITE
Name

Ljivos

29.09.2020 20:48

Gdje to ima u isto vrijeme dvije plate i to kakve plate, direktorska i poslanička. Doduše skoro je bio slučaj kada je Soviljev specijalizant Baćo primao u isto vrijeme dvije plate. Primao je platu specijalizant, a istovremeno radio u Njemačkoj (za sebe i Sivilja i ponešto za Čoprku). Vodi se istraga u okružnom tužilaštvu Prijedor. Interesantno čovjek, mutikaša, nije suspendovan zbog istrage, jer ga na poslaničkim plećima nosi Sovilj. A dr Lovre za manje djelo prodekana.

ODGOVORITE