Позиви на мир са свих страна, настављају се убиства

Жестоке борбе у области Нагорно-Карабаха настављене су и данас.

Свијет 29.09.2020 | 14:09
Позиви на мир са свих страна, настављају се убиства

Док јерменска страна уништава тенкове противника и обара хеликоптере, Азербејџан је после гађања цивилног аутобуса извео напад на војну и цивилну инфраструктуру рејона Варденис.

Нижу се реакције светских званичника, који зараћене стране позивају на мир и за преговарачи сто. Због сукоба у Нагорно-Карабаху генерални секретар УН Антонио Гутереш сазвао је хитну седницу Савета безбедности УН.

"Русија жели престанак ватре"

Русија жели да престану сукоби између јерменских и азербејџанских снага око региона Нагорно-Карабах, каже портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Обраћајући се новинарима током конференцијског позива, Песков је рекао да је Москва у непрестаном контакту са властима у Турској, Јерменији и Азербејџану, пренео је Ројтерс.

Кремљ је сигуран да изјаве о могућој војној подршци Азербејџану и Јерменији у светлу недавне ескалације у Нагорно-Карабаху само доливају уље на ватру и да би стране требало наговорити да се врате политичком и дипломатском начину постизања решења, рекао је портпарол Кремља, пренео је ТАС.

"Кремљ пре свега полази из премиса да непријатељства и ватру треба зауставити што пре", истакао је Песков и додао да да изјаве о било каквој војној подршци или војним акцијама дефинитивно доливају уље на ватру и да се Русија противи и не слаже са тим.

"Позивамо све земље, посебно наше партнере попут Турске, да учине све што је могуће како би убедле супротстављене стране да прекину ватру и врате се мирном решавању овог дуготрајног сукоба политицким и дипломатским средствима", нагласио је Песков.
13:29

Јерменија: Гађају насељена подручја, страдао цивил

Један цивил погинуо је у гранатирању јерменског Вардениса на граници са Азербејџаном, саопштило је данас Министарство спољних послова Јерменије.

"Оружане снаге Азербејџана извеле су напад на војну и цивилну инфраструктуру рејона Варденис, чија мета је било цивилно становништво, услед чега је погинуо један цивил", наводи се у саопштењу објављеном на Фејсбук профилу Министарства, преноси Спутњик.

Министарство оцењује да Азербејџан, "игноришући позиве медјународне заједнице о окончању ратних дејстава, уз активну подршку Турске, проширује зону борбених дејстава, укључујући у њу територију Јерменије".

"Јерменија и Арцах (Карабах) даће сразмеран одговор на покушаје Азербејџана да угрози мир и безбедност у региону", истиче се у саопштењу министарства. 

Нови биланс - порастао број жртава

Још најмање 26 бораца убијено је у сукобима са азербејџанским трупама у региону Нагорно-Карабах, према подацима његовог министарства одбране, чиме је број њихових војних жртава порастао на 84 у најжешц́ем кругу борби током више од четврт века, преноси Ал Џазира.

По њиховим сазнањима, укупан број убијених цивила порастао на 11 - девет у Азербејџану и два у Јерменији, чиме је укупан број погинулих износио 95.
 
(Б92)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Оклен им оружје?

29.09.2020 13:59

Руси су ПРЕСЕКЛИ ЛАНАЦ,којим су Амери били везали Турке,саде нека гину Јермени!НАРАВОУЧЕНИЈЕ ЗА СРБЕ,КАКО ПРОЂУ ОНИ КОЈИМА РУСИ НУДЕ "ЗАШТИТУ"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

29.09.2020 14:45

Како су ријесили слуцај "Косова" нека тако исто ријесе ситуацију са Нагорно Карабахом. Ситуација је индентицна. Сад ви паметујте како није исто, хе хе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВАКИ НАРОД

29.09.2020 15:06

ИМА ПРАВО НА СВЕ ОНО, ЗА ШТА СУ СПРЕМНИ ГИНУТИ СИНОВИ НАРОДНИ,А НЕ КРИМИНАЛЦИ БАНДИТИ И ЛАЖНЕ ПАТРИОТЕ,КАО КОД НАС!

Name

НАГОРНО-

29.09.2020 15:03

-Република Српска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања

29.09.2020 16:42

Само се табајте п. Вам матена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

30.09.2020 07:33

Оцигледно да је Азербедзан кренуо у сиру и добро испланирану војну акцију...на сва 4 мјеста су пробите прве линије и то у дузини од преко 20 километара...неце се ово брзо заврсити.

ОДГОВОРИТЕ