Pozivi na mir sa svih strana, nastavljaju se ubistva

Žestoke borbe u oblasti Nagorno-Karabaha nastavljene su i danas.

Svijet 29.09.2020 | 14:09
Pozivi na mir sa svih strana, nastavljaju se ubistva

Dok jermenska strana uništava tenkove protivnika i obara helikoptere, Azerbejdžan je posle gađanja civilnog autobusa izveo napad na vojnu i civilnu infrastrukturu rejona Vardenis.

Nižu se reakcije svetskih zvaničnika, koji zaraćene strane pozivaju na mir i za pregovarači sto. Zbog sukoba u Nagorno-Karabahu generalni sekretar UN Antonio Gutereš sazvao je hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN.

"Rusija želi prestanak vatre"

Rusija želi da prestanu sukobi između jermenskih i azerbejdžanskih snaga oko regiona Nagorno-Karabah, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Obraćajući se novinarima tokom konferencijskog poziva, Peskov je rekao da je Moskva u neprestanom kontaktu sa vlastima u Turskoj, Jermeniji i Azerbejdžanu, preneo je Rojters.

Kremlj je siguran da izjave o mogućoj vojnoj podršci Azerbejdžanu i Jermeniji u svetlu nedavne eskalacije u Nagorno-Karabahu samo dolivaju ulje na vatru i da bi strane trebalo nagovoriti da se vrate političkom i diplomatskom načinu postizanja rešenja, rekao je portparol Kremlja, preneo je TAS.

"Kremlj pre svega polazi iz premisa da neprijateljstva i vatru treba zaustaviti što pre", istakao je Peskov i dodao da da izjave o bilo kakvoj vojnoj podršci ili vojnim akcijama definitivno dolivaju ulje na vatru i da se Rusija protivi i ne slaže sa tim.

"Pozivamo sve zemlje, posebno naše partnere poput Turske, da učine sve što je moguće kako bi ubedle suprotstavljene strane da prekinu vatru i vrate se mirnom rešavanju ovog dugotrajnog sukoba politickim i diplomatskim sredstvima", naglasio je Peskov.
13:29

Jermenija: Gađaju naseljena područja, stradao civil

Jedan civil poginuo je u granatiranju jermenskog Vardenisa na granici sa Azerbejdžanom, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Jermenije.

"Oružane snage Azerbejdžana izvele su napad na vojnu i civilnu infrastrukturu rejona Vardenis, čija meta je bilo civilno stanovništvo, usled čega je poginuo jedan civil", navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuk profilu Ministarstva, prenosi Sputnjik.

Ministarstvo ocenjuje da Azerbejdžan, "ignorišući pozive medjunarodne zajednice o okončanju ratnih dejstava, uz aktivnu podršku Turske, proširuje zonu borbenih dejstava, uključujući u nju teritoriju Jermenije".

"Jermenija i Arcah (Karabah) daće srazmeran odgovor na pokušaje Azerbejdžana da ugrozi mir i bezbednost u regionu", ističe se u saopštenju ministarstva. 

Novi bilans - porastao broj žrtava

Još najmanje 26 boraca ubijeno je u sukobima sa azerbejdžanskim trupama u regionu Nagorno-Karabah, prema podacima njegovog ministarstva odbrane, čime je broj njihovih vojnih žrtava porastao na 84 u najžešćem krugu borbi tokom više od četvrt veka, prenosi Al Džazira.

Po njihovim saznanjima, ukupan broj ubijenih civila porastao na 11 - devet u Azerbejdžanu i dva u Jermeniji, čime je ukupan broj poginulih iznosio 95.
 
(B92)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Oklen im oružje?

29.09.2020 13:59

Rusi su PRESEKLI LANAC,kojim su Ameri bili vezali Turke,sade neka ginu Jermeni!NARAVOUČENIJE ZA SRBE,KAKO PROĐU ONI KOJIMA RUSI NUDE "ZAŠTITU"!

ODGOVORITE
Name

He He

29.09.2020 14:45

Kako su rijesili slucaj "Kosova" neka tako isto rijese situaciju sa Nagorno Karabahom. Situacija je indenticna. Sad vi pametujte kako nije isto, he he...

ODGOVORITE
Name

SVAKI NAROD

29.09.2020 15:06

IMA PRAVO NA SVE ONO, ZA ŠTA SU SPREMNI GINUTI SINOVI NARODNI,A NE KRIMINALCI BANDITI I LAŽNE PATRIOTE,KAO KOD NAS!

Name

NAGORNO-

29.09.2020 15:03

-Republika Srpska!

ODGOVORITE
Name

Banja

29.09.2020 16:42

Samo se tabajte p. Vam matena

ODGOVORITE
Name

Kiki

30.09.2020 07:33

Ocigledno da je Azerbedzan krenuo u siru i dobro isplaniranu vojnu akciju...na sva 4 mjesta su probite prve linije i to u duzini od preko 20 kilometara...nece se ovo brzo zavrsiti.

ODGOVORITE