Акцизна политика кључна за сузбијање шверца цигарета

Управа за индиректно опорезивање БиХ од почетка акције “Стоп шверцу”, која је имала посебан нагласак на пријављивање незаконите продаје дувана и дуванских прерађевина, одузела је 743 килограма дувана и 28.751 кутију цигарета, укупне вриједности преко 250.000 КМ, међутим дистрибутери, иако подржавају ову акцију, кажу да је она кап у мору с обзиром на то да удио црног тржишта дувана у БиХ износи око 56 одсто.

Босна и Херцеговина 29.09.2020 | 12:11
Акцизна политика кључна за сузбијање шверца цигарета

Босна и Херцеговина предњачи када је ријеч о црном тржишту духана и духанских производа и због тога трпе сви, и јавни приходи, а самим тим и грађани. Да акција не заврши као кап у мору, потребно је да она буде континуирана и свеобухватна и да на томе раде све агенције и организације надлежне за сузбијање црног тржишта како би се новац из илегалних почео враћати у легалне токове”, рекла је Зинаида Бабовић, менаџер корпоративних послова и комуникација у “Јапан Тобаццо Интернатионалу” (ЈТИ) за Босну и Херцеговину, додајући да је, према одређеним процјенама, дио црног тржишта дувана 56 одсто.

У Управи за индиректно опорезивање БиХ наглашавају да су само у мјесец и по дана кампање “Стоп шверцу” на отворену линију УИО стигла 182 позива, док су у цијелој прошлој години на ту линију стигла укупно 223 позива.

“Сваки позив се детаљно испита и гдје год постоји основа, планирају се и изведу активности на терену, па су до сада одузете одређене количине дувана и цигарета које су се продавале без тога да су биле обиљежене акцизним маркицама УИО”, саопштили су јуче из УИО.

Дистрибутери у Босни и Херцеговини наглашавају и то да је један од основних проблема раста црног тржишта погрешна акцизна политика с обзиром на то да је БиХ, иако није чланица ЕУ, без икакве потребе инсистирала на усаглашавању акциза са минималним акцизама у Европи. Рецимо, БиХ је 2019. године достигла ниво минималне акцизе у Европској унији иако многе земље, када су постале чланице ЕУ, то нису урадиле, већ су имале одређени рок за прилагођавање.

“Резултат такве политике је оно што ми имамо данас, а то је да су се грађани окренули алтернативним непоузданим изворима и очигледно је то постао уносан бизнис”, казала је Бабовићева.

И у компанији “Бритисх Америцан Тобаццо” (БАТ) наглашавају да је акција УИО добра и да су задовољни кампањом, али исто тако наглашавају да држава губи огромне приходе с обзиром на то да су они који редовно плаћају порезе онемогућени да раде свој посао на адекватан начин, јер је црно тржиште изузетно велико.

“У будућности треба опрезно размишљати о политици опорезивања дуванских производа будући да је у посљедњих пет година дошло до значајног пораста црног тржишта због непримјереног раста пореског оптерећења. Увјерени смо да држава својим мјерама пореске политике, као и квалитетном координацијом свих инспекцијских тијела, може сузбити црно тржиште у неколико наредних година”, рекли су нам у БАТ-у.

(Независне)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Боро

29.09.2020 10:33

Каква туга и хаос је настао продајом домаће духанске индустрије. Ово је најбоља слика поробљавања народа у БиХ. Од акциза нисмо видјели много, скоро ништа. Да пакло цигарета на радничку плату од 500— 700КМ кошта 5—6 КМ је чусто обијест и пљачка. Како је Лукашенко велик, можда би се и из овог могло закључити. Нема задужења, нема условљавања, нема ропства. Народе Бјелорусије да ли сте свјесни шта је слобода, а шта диктатура. Ово је тзв. демократска диктатура. Слободно људи садите духан и радите испод руке. Цијена оаклице цигарета не би требао да је изнад 3КМ у БиХ. Није то црно тржиште, него црна политика и закон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар Добој

29.09.2020 10:41

Шта ови петљају. Па зна се ко држи црно тржиште дувана. Не држе ваљда ови што по пијацама продају. Или ови јадници што им одузму 3кг резаног, чуј резаног дувана. Па на свакој трафици можете купити цигарете без акцизне маркице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

29.09.2020 10:44

Јасно као дан. Кутија цигарета без маркице од 2.2 до 3.5 км. Кутија легалних 5 км. Смањите порез и нека кутија буде 3 км и нико се неце замарати сверцом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забринута

29.09.2020 11:08

Апсолутно подржавам сузбијање црног тржишта дуванских производа. Једна ствар која ме брине, а и многе људе које познајем, је не спровођење закона о забрани пушења. Када це наш министар почети да се бави тим проблемом, јер колико нас умре од короне, много више нас страда од дуванског дима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Забринута

29.09.2020 22:58

Зао ми је сто ти морам реци да нико од короне и од дуванског дима није умро, али од злобе и пакости јесте. Ти Забринута размисли о цему треба да бринес

Name

Алан Форд

29.09.2020 12:22

Тако је Боро. УИО легално пљачка овај напаћени народ и убише са цијенама и порезима. Упоређују цијене свега у еуропи са нашим цијенама и кажу да смо најјефтинији у окружењу а што је ноторна лаж. Еуропљани би поцркали да су на нашем мјесту и да морају да живе са 400 км мјесечно. Видио бих онда дали би они узимали дуван испод руке на црно. Наравно да би узимали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пушачи

29.09.2020 12:54

Престаните пушити и тачка. Потребно је само мало јаке воље ,или једноставно наставите пушити, нека вас гуле, до вас је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.09.2020 17:44

Хоћеш рећи не пушиш, тј ти си своје попушио ? А то што произвођачи дувана за прву класу дувана добију 4 км ником ништа. Гдје је разлика?

Name

Зип

29.09.2020 13:16

Највеце зло у овој дрзави је ид 2011 године како је досао нови директор и његови послусници.Не браним бивсег директора јер радим код обојице али до 2011 године било је до 10 % цигарета без маркица а данас је преко 60 %.Тада за вријеме старог директора се радило у свим сферама у однисз на данас гдје нема цариник ни униформу нити постоји било какав кодекс у проведби неких мјера.Не браним ни најмање Чаусевица али од доласка Ђакуле УИО је постала злоцинацка криминална институција гдје преовладава криминал и корупција гдје нико не одговара и сто си висе у свему томе ти је све боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОДКИВАЊЕ

29.09.2020 13:58

Ове јефтине мотане цигарете су пуне Сумпира и отровне су пуно висе од Оригиналних.убацују све и сваста у дуван само да добију лијепу боју и мирис.без икакве контроле.када запале цигарету у локалу као да гори електрицна инсралација.

ОДГОВОРИТЕ