Akcizna politika ključna za suzbijanje šverca cigareta

Uprava za indirektno oporezivanje BiH od početka akcije “Stop švercu”, koja je imala poseban naglasak na prijavljivanje nezakonite prodaje duvana i duvanskih prerađevina, oduzela je 743 kilograma duvana i 28.751 kutiju cigareta, ukupne vrijednosti preko 250.000 KM, međutim distributeri, iako podržavaju ovu akciju, kažu da je ona kap u moru s obzirom na to da udio crnog tržišta duvana u BiH iznosi oko 56 odsto.

Bosna i Hercegovina 29.09.2020 | 12:11
Akcizna politika ključna za suzbijanje šverca cigareta

Bosna i Hercegovina prednjači kada je riječ o crnom tržištu duhana i duhanskih proizvoda i zbog toga trpe svi, i javni prihodi, a samim tim i građani. Da akcija ne završi kao kap u moru, potrebno je da ona bude kontinuirana i sveobuhvatna i da na tome rade sve agencije i organizacije nadležne za suzbijanje crnog tržišta kako bi se novac iz ilegalnih počeo vraćati u legalne tokove”, rekla je Zinaida Babović, menadžer korporativnih poslova i komunikacija u “Japan Tobacco Internationalu” (JTI) za Bosnu i Hercegovinu, dodajući da je, prema određenim procjenama, dio crnog tržišta duvana 56 odsto.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH naglašavaju da su samo u mjesec i po dana kampanje “Stop švercu” na otvorenu liniju UIO stigla 182 poziva, dok su u cijeloj prošloj godini na tu liniju stigla ukupno 223 poziva.

“Svaki poziv se detaljno ispita i gdje god postoji osnova, planiraju se i izvedu aktivnosti na terenu, pa su do sada oduzete određene količine duvana i cigareta koje su se prodavale bez toga da su bile obilježene akciznim markicama UIO”, saopštili su juče iz UIO.

Distributeri u Bosni i Hercegovini naglašavaju i to da je jedan od osnovnih problema rasta crnog tržišta pogrešna akcizna politika s obzirom na to da je BiH, iako nije članica EU, bez ikakve potrebe insistirala na usaglašavanju akciza sa minimalnim akcizama u Evropi. Recimo, BiH je 2019. godine dostigla nivo minimalne akcize u Evropskoj uniji iako mnoge zemlje, kada su postale članice EU, to nisu uradile, već su imale određeni rok za prilagođavanje.

“Rezultat takve politike je ono što mi imamo danas, a to je da su se građani okrenuli alternativnim nepouzdanim izvorima i očigledno je to postao unosan biznis”, kazala je Babovićeva.

I u kompaniji “British American Tobacco” (BAT) naglašavaju da je akcija UIO dobra i da su zadovoljni kampanjom, ali isto tako naglašavaju da država gubi ogromne prihode s obzirom na to da su oni koji redovno plaćaju poreze onemogućeni da rade svoj posao na adekvatan način, jer je crno tržište izuzetno veliko.

“U budućnosti treba oprezno razmišljati o politici oporezivanja duvanskih proizvoda budući da je u posljednjih pet godina došlo do značajnog porasta crnog tržišta zbog neprimjerenog rasta poreskog opterećenja. Uvjereni smo da država svojim mjerama poreske politike, kao i kvalitetnom koordinacijom svih inspekcijskih tijela, može suzbiti crno tržište u nekoliko narednih godina”, rekli su nam u BAT-u.

(Nezavisne)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Boro

29.09.2020 10:33

Kakva tuga i haos je nastao prodajom domaće duhanske industrije. Ovo je najbolja slika porobljavanja naroda u BiH. Od akciza nismo vidjeli mnogo, skoro ništa. Da paklo cigareta na radničku platu od 500— 700KM košta 5—6 KM je čusto obijest i pljačka. Kako je Lukašenko velik, možda bi se i iz ovog moglo zaključiti. Nema zaduženja, nema uslovljavanja, nema ropstva. Narode Bjelorusije da li ste svjesni šta je sloboda, a šta diktatura. Ovo je tzv. demokratska diktatura. Slobodno ljudi sadite duhan i radite ispod ruke. Cijena oaklice cigareta ne bi trebao da je iznad 3KM u BiH. Nije to crno tržište, nego crna politika i zakon.

ODGOVORITE
Name

Petar Doboj

29.09.2020 10:41

Šta ovi petljaju. Pa zna se ko drži crno tržište duvana. Ne drže valjda ovi što po pijacama prodaju. Ili ovi jadnici što im oduzmu 3kg rezanog, čuj rezanog duvana. Pa na svakoj trafici možete kupiti cigarete bez akcizne markice.

ODGOVORITE
Name

Laki

29.09.2020 10:44

Jasno kao dan. Kutija cigareta bez markice od 2.2 do 3.5 km. Kutija legalnih 5 km. Smanjite porez i neka kutija bude 3 km i niko se nece zamarati svercom.

ODGOVORITE
Name

Zabrinuta

29.09.2020 11:08

Apsolutno podržavam suzbijanje crnog tržišta duvanskih proizvoda. Jedna stvar koja me brine, a i mnoge ljude koje poznajem, je ne sprovođenje zakona o zabrani pušenja. Kada ce naš ministar početi da se bavi tim problemom, jer koliko nas umre od korone, mnogo više nas strada od duvanskog dima?

ODGOVORITE
Name

Re Zabrinuta

29.09.2020 22:58

Zao mi je sto ti moram reci da niko od korone i od duvanskog dima nije umro, ali od zlobe i pakosti jeste. Ti Zabrinuta razmisli o cemu treba da brines

Name

Alan Ford

29.09.2020 12:22

Tako je Boro. UIO legalno pljačka ovaj napaćeni narod i ubiše sa cijenama i porezima. Upoređuju cijene svega u europi sa našim cijenama i kažu da smo najjeftiniji u okruženju a što je notorna laž. Europljani bi pocrkali da su na našem mjestu i da moraju da žive sa 400 km mjesečno. Vidio bih onda dali bi oni uzimali duvan ispod ruke na crno. Naravno da bi uzimali!

ODGOVORITE
Name

Pušači

29.09.2020 12:54

Prestanite pušiti i tačka. Potrebno je samo malo jake volje ,ili jednostavno nastavite pušiti, neka vas gule, do vas je.

ODGOVORITE
Name

Re

29.09.2020 17:44

Hoćeš reći ne pušiš, tj ti si svoje popušio ? A to što proizvođači duvana za prvu klasu duvana dobiju 4 km nikom ništa. Gdje je razlika?

Name

Zip

29.09.2020 13:16

Najvece zlo u ovoj drzavi je id 2011 godine kako je dosao novi direktor i njegovi poslusnici.Ne branim bivseg direktora jer radim kod obojice ali do 2011 godine bilo je do 10 % cigareta bez markica a danas je preko 60 %.Tada za vrijeme starog direktora se radilo u svim sferama u odnisz na danas gdje nema carinik ni uniformu niti postoji bilo kakav kodeks u provedbi nekih mjera.Ne branim ni najmanje Čausevica ali od dolaska Đakule UIO je postala zlocinacka kriminalna institucija gdje preovladava kriminal i korupcija gdje niko ne odgovara i sto si vise u svemu tome ti je sve bolje.

ODGOVORITE
Name

PODKIVANJE

29.09.2020 13:58

Ove jeftine motane cigarete su pune Sumpira i otrovne su puno vise od Originalnih.ubacuju sve i svasta u duvan samo da dobiju lijepu boju i miris.bez ikakve kontrole.kada zapale cigaretu u lokalu kao da gori elektricna insralacija.

ODGOVORITE