Мало два милиона: Каргановић тужио Владу Српске

Стефан Каргановић, бјегунац од закона, коме је власт у Српској дала преко два милиона марака за “Историјски пројекат Сребреница”, а који је послужио искључиво за ширење националних тензија и нетрпељивости, усудио се тражити још државног новца. Тужио је Владу Српске на три домаћа суда, те ишао чак и до Уставног суда БиХ, али је овај пут, остао празних шака, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 29.09.2020 | 07:37
Мало два милиона: Каргановић тужио Владу Српске

Каргановић, који се склонио од правосудних органа у Српској због сумње да је утајио око 100.000 марака пореза, тужио је Републику Српску тражећи да Влада његовом удружењу исплати новац који је планирала у буџетима за 2013. и 2014. годину.

Умјесто да се појави на суду, одговора за своје поступке, те плати утајени порез, овај контроверзни адвокат у бјекству је имао храбрости да тражи од Српске да му исплати више од 160.000 марака.

Каргановић је прво 2016. године Српску тужио Окружном привредном суду у Бањалуци, који се прогласио ненадлежним. Наиме, став суда је да је буџет плански документ, те да законом није прописана обавеза исплате.

Исти став је имао и Виши привредни суд, али  Каргановић није одустајао. Жали се Врховном суду Републике Српске који га, такође, крајем 2017. одбија. Остала му је једина варијанта Уставни суд БиХ и није му било тешко да у Сарајеву тужи свог бившег послодавца, Републику Српску коју је хвалио за све новце и за коју је правио листе државних непријатеља.

Апелацију Уставном суду Каргановић подноси септембра 2018. године, да би прије само неколико дана, по четврти пут у неколико година коначно схватио да осим два милиона које је ставио у џеп, за њега више новца нема.

Уставни суд БиХ је категорично одбио његову апелацију у којој је тврдио да су му судови одбијањем захтјева повриједили право на правичан поступак, укључујући и право на приступ суду и право на имовину.

“Имајући у виду околности конкретног предмета, те садржај релевантних одредби материјалних прописа на којим је утемељена оспорена одлука, Уставни суд, супротно наводима апеланта сматра да су редовни судови у оспореним одлукама дали јасна и аргументирана образложења у вези са примјеном материјалног и процесног права, односно дали разлоге због којих су оцијенили да одлучивање о апелантовој тужби не спада у судску надлежност односно зашто се апелантов захтјев не може квалификовати као захтјев за накнаду штете. Имајући у виду све изнесено Уставни суд у односу на оспорене одлуке закључује да није дошло до кршења права на правично суђење”, наводи се у Одлуци Уставног суда БиХ.

Аутор листе рушитеља

Подсјећамо, Стефан Каргановић је остао упамћен и по томе што је неистомишљенике власти ставио на листу рушилаца Републике Српске, која је објављена у његовој књизи  „Рушење Републике Српске, теорија и технологија преврата“.

То су углавном биле невладине организације, као што је “Транспаренцy интернатионал у БиХ”, магазин “БУКА” и “Хелсиншки парламент”, а који су почетком године добиле судски спор и доказале како је ријеч о класичној клевети.

Првостепеном пресудом одговорном је проглашена и издавачка кућа Бесједа и њен главни и одговорни уредник Ненад Новаковић који су прије шест година издали Каргановићеву књигу.

Министарство унутрашњих послова (МУП) РС је у априлу 2016. године поднијело Специјалном тужилаштву РС извјештај против  Каргановића због утаје пореза и доприноса у износу од 104.680 КМ.

Наиме, како се основано сумња, он је преко свог удружења „Сцхтихтинг Сребреница Хисторицал Пројецт“, регистрованог у Хагу од 2008. год 2014. године лажно приказивао приходе и тиме оштетио буџет Српске, преноси Цапитал.

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Цхицаго

29.09.2020 05:54

Ево Стефана зивог и здравог у Цикагу. Видјен по кафанама како збија шале на Додиков и Кесићев рачун.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

29.09.2020 07:02

Нека га,нек узива.Али осјетице једног дана какве је све муцке правио,и колико је лос цовјек био.Намирице бог,на њему или на његовој близој фамилији,буди сигуран...

Name

РЕ

29.09.2020 07:47

типичан српски патриота ?

Name

Нострадамус

29.09.2020 08:28

Јос це њему стици пара из будзета Републике Српске.

Name

Борац Р СРПСКЕ

29.09.2020 06:00

ДОБАР ЈЕ БИО ДОК ЈЕ ХВАЛИО ДОДИКА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

29.09.2020 06:01

Није он крив, за све це одговарати онај сто га довео- бурле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

29.09.2020 06:20

Зашто и докле више писати и оптуживати ово Каргановића,мрцину и смрада,треба писати и оптуживати онога ко му све то омогућује и исплаћује преко наших леђа,наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран Ба

29.09.2020 06:45

Наша стварност, сви около на наш рачун узивају а ми се овдје између себе глођемо. А они као чувају насе националне интересе па нас јос и туже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

29.09.2020 07:07

Без да улазим у причу око лоповлука на рачун и терет Р. Српске , морам примјетити да у тексту постоји манипулација. Наиме , теза : "... а који је послужио искључиво за ширење националних тензија и нетрпељивости ..." је управо оно о чему говорим. Није ми јасно да се било који покушај , у циљу доласка до пуне истине , може овако квалификовати? Да ли се мора пристати на пристрасну пресуду којом се сакрива пуна истина о догађају? Да ли је "међународно право" пало на испиту у покушају да се заштите привилеговане државе и њихове службе које су написале "сценарио" и да ли морамо прихватити да је неки Мухамед убијен у Сребреници а он живи у Аустралији и већ је добио и унуке? Дакле , аутор текста је тај који ради управо оно за шта друге оптужује , без обзира на постојање кривице оптуженог која би се морала доказати на суду а не овако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Распуцхин

29.09.2020 12:45

Друзе, тим питањем се баве озбиљни људи и институције. Ангазовањем пајаца, само исмијаваш сам себе озбиљну тему правис неозбиљном, чак и комичном. Али, он је послужио сврси, продужио је мандат Додику. У медјувремену су настали Проинтер, Агапе, хотел Босна... тако да је све легли како треба.

Name

Судија

29.09.2020 08:23

Ово би требао да истрази Никола Спириц, главни Баја за борбу против корупције. Оваква понизења народа нису врсили ни најгори дикататори у историји. Зар ико нормалан ко нема користи од СНСД-а мозе гласати за ову власт. Народе није висе до њих вец је до вас. Ако гласате за овакве сподобе, моралне наказе, карактерне нуле, полтроне, паразите, бескицмењаке, лазове и лопове онда боље и не заслузујете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

29.09.2020 08:39

Додикова лопурда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Елита

29.09.2020 09:26

Бурлетов елитни кадар.

Name

РАЗМИСЛИТЕ ТРЕЗВЕНО

29.09.2020 08:50

НАРОДЕ ДА ЛИ СТЕ СВЈЕСНИ СТА ЈЕ ОВА ВЛАСТ СВЕ ПРОИЗВЕЛА НА НАСУ СТЕТУ. КО ГЛАСА НА КУПОВИНУ МОБИНГ ИЛИ НАГОВОР НИЈЕ УРАДИО НА ДОБРО НАСЕ ДЈЕЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РанкоЗдјелар

29.09.2020 09:04

Хоце да их тузи за 160.000км јер они од њега потразују 100.000 за утају и хоце да то преклопе и да њему остане 60.так хиљада за пратеце троскове и подмицивања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиска

29.09.2020 10:00

Стразбур це то исправити а до тад га висе нико неце ни спомињати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

29.09.2020 12:30

Ово Шпирић треба да истражи.

ОДГОВОРИТЕ