Malo dva miliona: Karganović tužio Vladu Srpske

Stefan Karganović, bjegunac od zakona, kome je vlast u Srpskoj dala preko dva miliona maraka za “Istorijski projekat Srebrenica”, a koji je poslužio isključivo za širenje nacionalnih tenzija i netrpeljivosti, usudio se tražiti još državnog novca. Tužio je Vladu Srpske na tri domaća suda, te išao čak i do Ustavnog suda BiH, ali je ovaj put, ostao praznih šaka, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 29.09.2020 | 07:37
Malo dva miliona: Karganović tužio Vladu Srpske

Karganović, koji se sklonio od pravosudnih organa u Srpskoj zbog sumnje da je utajio oko 100.000 maraka poreza, tužio je Republiku Srpsku tražeći da Vlada njegovom udruženju isplati novac koji je planirala u budžetima za 2013. i 2014. godinu.

Umjesto da se pojavi na sudu, odgovora za svoje postupke, te plati utajeni porez, ovaj kontroverzni advokat u bjekstvu je imao hrabrosti da traži od Srpske da mu isplati više od 160.000 maraka.

Karganović je prvo 2016. godine Srpsku tužio Okružnom privrednom sudu u Banjaluci, koji se proglasio nenadležnim. Naime, stav suda je da je budžet planski dokument, te da zakonom nije propisana obaveza isplate.

Isti stav je imao i Viši privredni sud, ali  Karganović nije odustajao. Žali se Vrhovnom sudu Republike Srpske koji ga, takođe, krajem 2017. odbija. Ostala mu je jedina varijanta Ustavni sud BiH i nije mu bilo teško da u Sarajevu tuži svog bivšeg poslodavca, Republiku Srpsku koju je hvalio za sve novce i za koju je pravio liste državnih neprijatelja.

Apelaciju Ustavnom sudu Karganović podnosi septembra 2018. godine, da bi prije samo nekoliko dana, po četvrti put u nekoliko godina konačno shvatio da osim dva miliona koje je stavio u džep, za njega više novca nema.

Ustavni sud BiH je kategorično odbio njegovu apelaciju u kojoj je tvrdio da su mu sudovi odbijanjem zahtjeva povrijedili pravo na pravičan postupak, uključujući i pravo na pristup sudu i pravo na imovinu.

“Imajući u vidu okolnosti konkretnog predmeta, te sadržaj relevantnih odredbi materijalnih propisa na kojim je utemeljena osporena odluka, Ustavni sud, suprotno navodima apelanta smatra da su redovni sudovi u osporenim odlukama dali jasna i argumentirana obrazloženja u vezi sa primjenom materijalnog i procesnog prava, odnosno dali razloge zbog kojih su ocijenili da odlučivanje o apelantovoj tužbi ne spada u sudsku nadležnost odnosno zašto se apelantov zahtjev ne može kvalifikovati kao zahtjev za naknadu štete. Imajući u vidu sve izneseno Ustavni sud u odnosu na osporene odluke zaključuje da nije došlo do kršenja prava na pravično suđenje”, navodi se u Odluci Ustavnog suda BiH.

Autor liste rušitelja

Podsjećamo, Stefan Karganović je ostao upamćen i po tome što je neistomišljenike vlasti stavio na listu rušilaca Republike Srpske, koja je objavljena u njegovoj knjizi  „Rušenje Republike Srpske, teorija i tehnologija prevrata“.

To su uglavnom bile nevladine organizacije, kao što je “Transparency international u BiH”, magazin “BUKA” i “Helsinški parlament”, a koji su početkom godine dobile sudski spor i dokazale kako je riječ o klasičnoj kleveti.

Prvostepenom presudom odgovornom je proglašena i izdavačka kuća Besjeda i njen glavni i odgovorni urednik Nenad Novaković koji su prije šest godina izdali Karganovićevu knjigu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS je u aprilu 2016. godine podnijelo Specijalnom tužilaštvu RS izvještaj protiv  Karganovića zbog utaje poreza i doprinosa u iznosu od 104.680 KM.

Naime, kako se osnovano sumnja, on je preko svog udruženja „Schtihting Srebrenica Historical Project“, registrovanog u Hagu od 2008. god 2014. godine lažno prikazivao prihode i time oštetio budžet Srpske, prenosi Capital.

(BN)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Chicago

29.09.2020 05:54

Evo Stefana zivog i zdravog u Cikagu. Vidjen po kafanama kako zbija šale na Dodikov i Kesićev račun.

ODGOVORITE
Name

Andric

29.09.2020 07:02

Neka ga,nek uziva.Ali osjetice jednog dana kakve je sve mucke pravio,i koliko je los covjek bio.Namirice bog,na njemu ili na njegovoj blizoj familiji,budi siguran...

Name

RE

29.09.2020 07:47

tipičan srpski patriota ?

Name

Nostradamus

29.09.2020 08:28

Jos ce njemu stici para iz budzeta Republike Srpske.

Name

Borac R SRPSKE

29.09.2020 06:00

DOBAR JE BIO DOK JE HVALIO DODIKA .

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

29.09.2020 06:01

Nije on kriv, za sve ce odgovarati onaj sto ga doveo- burle.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

29.09.2020 06:20

Zašto i dokle više pisati i optuživati ovo Karganovića,mrcinu i smrada,treba pisati i optuživati onoga ko mu sve to omogućuje i isplaćuje preko naših leđa,naravno.

ODGOVORITE
Name

Veteran Ba

29.09.2020 06:45

Naša stvarnost, svi okolo na naš račun uzivaju a mi se ovdje između sebe glođemo. A oni kao čuvaju nase nacionalne interese pa nas jos i tuže.

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

29.09.2020 07:07

Без да улазим у причу око лоповлука на рачун и терет Р. Српске , морам примјетити да у тексту постоји манипулација. Наиме , теза : "... a koji je poslužio isključivo za širenje nacionalnih tenzija i netrpeljivosti ..." је управо оно о чему говорим. Није ми јасно да се било који покушај , у циљу доласка до пуне истине , може овако квалификовати? Да ли се мора пристати на пристрасну пресуду којом се сакрива пуна истина о догађају? Да ли је "међународно право" пало на испиту у покушају да се заштите привилеговане државе и њихове службе које су написале "сценарио" и да ли морамо прихватити да је неки Мухамед убијен у Сребреници а он живи у Аустралији и већ је добио и унуке? Дакле , аутор текста је тај који ради управо оно за шта друге оптужује , без обзира на постојање кривице оптуженог која би се морала доказати на суду а не овако.

ODGOVORITE
Name

Re Raspuchin

29.09.2020 12:45

Druze, tim pitanjem se bave ozbiljni ljudi i institucije. Angazovanjem pajaca, samo ismijavaš sam sebe ozbiljnu temu pravis neozbiljnom, čak i komičnom. Ali, on je poslužio svrsi, produžio je mandat Dodiku. U medjuvremenu su nastali Prointer, Agape, hotel Bosna... tako da je sve legli kako treba.

Name

Sudija

29.09.2020 08:23

Ovo bi trebao da istrazi Nikola Spiric, glavni Baja za borbu protiv korupcije. Ovakva ponizenja naroda nisu vrsili ni najgori dikatatori u istoriji. Zar iko normalan ko nema koristi od SNSD-a moze glasati za ovu vlast. Narode nije vise do njih vec je do vas. Ako glasate za ovakve spodobe, moralne nakaze, karakterne nule, poltrone, parazite, beskicmenjake, lazove i lopove onda bolje i ne zasluzujete.

ODGOVORITE
Name

Direkt

29.09.2020 08:39

Dodikova lopurda.

ODGOVORITE
Name

Elita

29.09.2020 09:26

Burletov elitni kadar.

Name

RAZMISLITE TREZVENO

29.09.2020 08:50

NARODE DA LI STE SVJESNI STA JE OVA VLAST SVE PROIZVELA NA NASU STETU. KO GLASA NA KUPOVINU MOBING ILI NAGOVOR NIJE URADIO NA DOBRO NASE DJECE.

ODGOVORITE
Name

RankoZdjelar

29.09.2020 09:04

Hoce da ih tuzi za 160.000km jer oni od njega potrazuju 100.000 za utaju i hoce da to preklope i da njemu ostane 60.tak hiljada za pratece troskove i podmicivanja.

ODGOVORITE
Name

Giska

29.09.2020 10:00

Strazbur ce to ispraviti a do tad ga vise niko nece ni spominjati...

ODGOVORITE
Name

Sarajevo

29.09.2020 12:30

Ovo Špirić treba da istraži.

ODGOVORITE