Уговор СПЦ и БиХ, који је потписао Иванић, прихватљив за Амфилохија у Црној Гори (ВИДЕО)

- Уговор који је Српска православна црква у БиХ потписала са државом, може помоћи и регулисању позиције Српске православне цркве у Црној Гори – поручили су на данашњем састанку у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подогорици митрополит црногорско-приморски Амфилохијем и бивши члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Република Српска 28.09.2020 | 19:29
Уговор СПЦ и БиХ, који је потписао Иванић, прихватљив за Амфилохија у Црној Гори (ВИДЕО)

- Позиција Српске православне цркве у Црној Гори може бити регуслисана на исти начин као и у БиХ – казали су за БН ТВ митрополит Амфилохије и Иванић, који је пренио своја искуства док је био члан Предсједништва БиХ.

“Ми смо искористили прилику када је Ватикан тражио темељни уговор са Ватиканом, ја сам инсистирао да је то могуће, али под условом да исти такав уговор потпише СПЦ. Ми смо тада нудили Исламској заједници, али она је имала теорију да она сама не жели да са својом државом потписује уговоре. Ми смо инсистирали на томе и захваљујући томе СПЦ има позицију међународног уговора на исти начин на који је то позиција Римокатоличке цркве, односно Ватикана. То је примјер који може помоћи регулисању позиције СПЦ у Црној Гори”, казао је Иванић.

Власт у Црној Гори склопила је темељни уговор са Римокатоличком црквом и Исламском вјерском заједницом, а са СПЦ није хтјела – каже митроплитит Амфилохије. Он напомиње да је од огромног значаја што су у БиХ уговоре са државом склопиле СПЦ и Римокатоличка црква, истичући да је томе максимално допринио управо Иванић.

“Ја сам много благодаран господину Иванићу што је он у БиХ успио у своје вријеме да тај закон о црквама и вјерским заједницама буде нормалан закон и надам се у Бога да ће ова наша нова власт да ће у том погледу да ураде и са нашом СПЦ, да се укине овај безакони закон који су увели, да се изједначе, да сви имамо иста права, сви грађани без обзира на вјеру, нацију, којем народу припада, да црква и друге и вјерске заједнице имају иста права као што у Европи. Ако хоће у Европу да идемо на нормалан начин, а не на начин затрованом брозомором, опаком болешћу”, нагласио је митрополит Амфилохије.

Констатујући да је опасан вирус ковид, Амфилохије је рекао да много опаснији вирус брозоморе, дух богоубилаштва и братобилаштва, који је завладао у Црној Гори.

"То није од јуче и надам се да ћемо се исцелити од тог опаког и дугорочног вируса", поручио је митрополит Амфилохије.

БН ТВ 

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Ре

28.09.2020 18:24

Само сто изјасњавање становниства у БиХ и у Црној Гори није исто па хе то неупоредиво осим за глупу опозицију. Овде су сви православци срби а доле вецина црногорци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

28.09.2020 20:58

Какве везе има Црква са дрзавом. Удрузење вијерника, као и било које друго удрузење. Дрзава не треба са вјерским заједницама потпосивати уговоре вец треба да их доведе у ред прије свега у погледу финансика, имовине пореза. Дрзава радеци дилове са Црквом показује да је слаба.

Name

Ааааа...

29.09.2020 05:24

Средњи вијек је најназаднији у људској цивилизацији,све напредне спаљивали...а затим османлије,набијање на колац итд и данас исламисти ,не бирају средства тероризма.Чим се ова "елита"осили ето ратова...Према томе давно је то неко видио и раздвоио...Треба се уважавати и нека свако профилише свој пут,али зна се како демократски системи функционишу...

Name

Османлије

29.09.2020 10:58

...су више градиле, али све спали и поруши српаска банда... Османлије су биле најтолерантнија муслиманка царевина на свијетх9

Name

!!!

28.09.2020 18:41

Ау сад ће велики вођа да полуди,чуј неко други а не он урадио нешто добро и то за православну цркву . Да је којим случајем велики вођа учествовао у овоме режимски медији би данима о томе причали,можда би снимили и филм о томе. Сутра ће засједати извршни комитет да се утврди ко је дозволио господину Иванићу да уради нешто добро,што заслужује сваку похвалу а да притом није питао великог вођу. А тек замислите у каквом се чуду нашла она госпођица када чује да њен бог није дао сагласност за ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велики вођа

29.09.2020 03:38

Ја нисам СРБин!

Name

11903

29.09.2020 13:35

Господин Иваниц је издејствовао да је за дрзаву БиХ Ватикан и СПЦ у истој равни, јер ако сам добро разумио потписан је споразум са Ватиканом у име вјерника Римокатолицке вјере, а са СПЦ-ом у име Православних вјерника у БиХ. Иако прилицно стигнем да пратим десавања на ту тему, искрено ово ми није било познато. Вјероватно због Иваницеве скромности и осјецаја да је само радио свој посао. Због дугогодисњег притиска Ватикана на ове просторе да признају Папин примат, сто се богу хвала није десило, имали смо за посљедицу да су нам у близој историји 2 Патријарха мистериозно изгубила зивоте. Блазенопоцивси Варнава је далеке мислим 1937 отрован на једном састанку у влади СХС јер није хтјео да потписе ''Конкордат''. Убрзо после тога се десила ''крвава литија'' и долазак на цело СПЦ Митрополита Гаврила Дозица. Дозицев наследник Патријарх Викентије је последњи становник ''уклетог дворца'' на Дедињу, из истог одвезен мртавнегдје крајем 50-их ако се не варам година прослог вијека. У тај уклети дворац је влада РС у мандату МД је донирала пола милиона да ли Њемацких или других марака и тако МД у оцима врха СПЦ постаде велики ''ктитор'' подсјецам новцима пореских обвезника РС. Ово око законског уредјења БиХ и СПЦ и признање његовог високог преосвестенства господина Амфилохија индиректно нама градјанима РС потврдјује коју смо греску направили на прослим опстим изборима? Истина, ја нисам, ал' резултати говоре да је вецина тако хтјела.

Name

Нострадамус

29.09.2020 14:39

@11903.Потписујем

Name

Са стране

28.09.2020 18:58

Ђедо, прошири активности на РС и Србију! Несоја за смењивање колико хоћеш. На власти дезертери, антихристи, комуњаре, педери, превртљивци... И то са обе стране Дрине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

28.09.2020 19:06

Средњи вијек. Религија и политика од два брата дјеца. Не зна се ко висе лазе и препада наивни народ. Тито устај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

29.09.2020 04:44

Браво Митре и поред свега има јос нормални људи.

Name

Нострадамус

29.09.2020 12:23

Религија је циста све док се не умијеса политика.Тада политика преузима религију и не вјерује се висе у бога него у сотону.Црква мора да се окрене вјерницима,а не политицарима као сто је сада код насе цркве.Када патријарх Иринеј иде Додику на славу онда Додика нека Сања прогласи "Богом"ту се види зло.Црква тога мора да се ослободи у противном нестаје или остаје заробљена од невјерника и слузи Дјавлу.Ови су гори од Тита мада ко зна да се он врати мозда би био гори од ових сада.

Name

Ре нос

29.09.2020 13:58

Какав дјаво какви бакраци. Друзе то је измисљено све да би кроз страх дрзали те у саци. Одрасти вец једном

Name

Страхота

28.09.2020 19:12

Која сподоба и приказа страснији је од вехабије. Фуј грдна рано. Мене нецес ти смраду представљат кад би у Роме морао да предјем

ОДГОВОРИТЕ
Name

срб

28.09.2020 19:20

Овакви су деведесетих посвецивали брадате "ратнике" прије поцетка клања у Сребреници и по цијелој Босни

Name

Ре-Стрховлада

28.09.2020 20:54

Е јадо мој незнаш ти ко је митрполит Анфилохије. Митрополит је један једини као и владика Атанасије Јефтић умировљени владика захумско херцеговацки. То су нај паметније српске главе нај мудрије и у христу нај чистије. А ти који прозиваш а људе незнаш показује твоју љепоту и чистоћу. Стиди се и помоли се Богу за глупости које ти излазе из поганих уста.

Name

Дарко

28.09.2020 20:57

Браво Иваницу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

28.09.2020 20:59

Коначно опозиција почела радити,види се Иванић и Бореновић то знају и потребни су младим лавовима Драшку и Јелени.Респект за Црну Гору,чули смо најаву да је Бореновић са Бечићем сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бањалучанин

29.09.2020 08:00

Ма да се на главу насаде ,џаба све , провидни губитници .

Name

Ре Ре Бањалучанин

29.09.2020 14:22

Џаба је теби и теби сличнима,али сам сигуран да је све више оних који размишљају својом главом и не вјерују ономе што им секта намеће већ својим очима. Скромност је врлина,а господин Иванић је скроман човјек и ово је јако важна ствар за нашу цркву. Да је којим случајем велики вођа у овоме учествовао о томе би се данима причало,јавили би се разни експерти који би објашњавали како је велики вођа учинио још једну невероватну ствар упркос разним притисцима и опструкцијама.

Name

Постено

28.09.2020 21:19

Црни Младене,какве поруке саљес 2020.Популисто,играс на неписмене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

европа

29.09.2020 12:20

Политику водити у цркви и дзамији..од..би од тога.

Name

Нострадамус

29.09.2020 16:41

@европа.Јесил' то рекао када је Додик био са Иринејом или са папом у Ватикану или када је носио тепих у дзамију или када је дијелио стотине милиона за дзамију у Добоју и Бања луци.

Name

Непотребно

28.09.2020 22:05

Нико више не спомиње фабрике,стандард,здравство и још много тога глупи народе или већ зовите се како хоћете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ре Политика

29.09.2020 14:36

Хахаха чуј ових секташа што су се узјогунили,нашли се у чуду како је могуће да је неко нешто макар само и потписао што је добро и корисно за нашу цркву а да у томе нема великог вође.Како се владика дрзнуо да прича са неким а да велики вођа није присутан ?

Name

Политика

29.09.2020 05:35

Није ми јасно каква је улога Иванића у овоме..??? О чему се овде ради??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрзава

29.09.2020 09:52

Побједу опозиције која је истински за европске вриједности.

Name

Улога је

29.09.2020 09:54

Подрзати све цивилизацијаске вриједности које прилице 21 вијеку, за сто се опозиција у ЦГ изборила.

Name

Ре политика

29.09.2020 11:56

Он је само , у име Предсједништва, потписао одлуку , јер је , у том тренутку, био предсједавајући , то је сва његова заслуга .

Name

Није шала

29.09.2020 06:04

Вјеру, религију сјавити у храмове, цркве, џамије. И дефинитивно замандалити, врата залупити, вани не пуштати, на вијек вијекова. Коме треба наћи ће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

29.09.2020 16:01

Ово ми не мирисе на добро, да се Енгкеским пионима даје ветар у ледја.

ОДГОВОРИТЕ