Ugovor SPC i BiH, koji je potpisao Ivanić, prihvatljiv za Amfilohija u Crnoj Gori (VIDEO)

- Ugovor koji je Srpska pravoslavna crkva u BiH potpisala sa državom, može pomoći i regulisanju pozicije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori – poručili su na današnjem sastanku u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podogorici mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohijem i bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Republika Srpska 28.09.2020 | 19:29
Ugovor SPC i BiH, koji je potpisao Ivanić, prihvatljiv za Amfilohija u Crnoj Gori (VIDEO)

- Pozicija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori može biti reguslisana na isti način kao i u BiH – kazali su za BN TV mitropolit Amfilohije i Ivanić, koji je prenio svoja iskustva dok je bio član Predsjedništva BiH.

“Mi smo iskoristili priliku kada je Vatikan tražio temeljni ugovor sa Vatikanom, ja sam insistirao da je to moguće, ali pod uslovom da isti takav ugovor potpiše SPC. Mi smo tada nudili Islamskoj zajednici, ali ona je imala teoriju da ona sama ne želi da sa svojom državom potpisuje ugovore. Mi smo insistirali na tome i zahvaljujući tome SPC ima poziciju međunarodnog ugovora na isti način na koji je to pozicija Rimokatoličke crkve, odnosno Vatikana. To je primjer koji može pomoći regulisanju pozicije SPC u Crnoj Gori”, kazao je Ivanić.

Vlast u Crnoj Gori sklopila je temeljni ugovor sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom vjerskom zajednicom, a sa SPC nije htjela – kaže mitroplitit Amfilohije. On napominje da je od ogromnog značaja što su u BiH ugovore sa državom sklopile SPC i Rimokatolička crkva, ističući da je tome maksimalno doprinio upravo Ivanić.

“Ja sam mnogo blagodaran gospodinu Ivaniću što je on u BiH uspio u svoje vrijeme da taj zakon o crkvama i vjerskim zajednicama bude normalan zakon i nadam se u Boga da će ova naša nova vlast da će u tom pogledu da urade i sa našom SPC, da se ukine ovaj bezakoni zakon koji su uveli, da se izjednače, da svi imamo ista prava, svi građani bez obzira na vjeru, naciju, kojem narodu pripada, da crkva i druge i vjerske zajednice imaju ista prava kao što u Evropi. Ako hoće u Evropu da idemo na normalan način, a ne na način zatrovanom brozomorom, opakom bolešću”, naglasio je mitropolit Amfilohije.

Konstatujući da je opasan virus kovid, Amfilohije je rekao da mnogo opasniji virus brozomore, duh bogoubilaštva i bratobilaštva, koji je zavladao u Crnoj Gori.

"To nije od juče i nadam se da ćemo se isceliti od tog opakog i dugoročnog virusa", poručio je mitropolit Amfilohije.

BN TV 

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

Re

28.09.2020 18:24

Samo sto izjasnjavanje stanovnistva u BiH i u Crnoj Gori nije isto pa he to neuporedivo osim za glupu opoziciju. Ovde su svi pravoslavci srbi a dole vecina crnogorci.

ODGOVORITE
Name

Zoka

28.09.2020 20:58

Kakve veze ima Crkva sa drzavom. Udruzenje vijernika, kao i bilo koje drugo udruzenje. Drzava ne treba sa vjerskim zajednicama potposivati ugovore vec treba da ih dovede u red prije svega u pogledu finansika, imovine poreza. Drzava radeci dilove sa Crkvom pokazuje da je slaba.

Name

Aaaaa...

29.09.2020 05:24

Srednji vijek je najnazadniji u ljudskoj civilizaciji,sve napredne spaljivali...a zatim osmanlije,nabijanje na kolac itd i danas islamisti ,ne biraju sredstva terorizma.Čim se ova "elita"osili eto ratova...Prema tome davno je to neko vidio i razdvoio...Treba se uvažavati i neka svako profiliše svoj put,ali zna se kako demokratski sistemi funkcionišu...

Name

Osmanlije

29.09.2020 10:58

...su više gradile, ali sve spali i poruši srpaska banda... Osmanlije su bile najtolerantnija muslimanka carevina na svijeth9

Name

!!!

28.09.2020 18:41

Au sad će veliki vođa da poludi,čuj neko drugi a ne on uradio nešto dobro i to za pravoslavnu crkvu . Da je kojim slučajem veliki vođa učestvovao u ovome režimski mediji bi danima o tome pričali,možda bi snimili i film o tome. Sutra će zasjedati izvršni komitet da se utvrdi ko je dozvolio gospodinu Ivaniću da uradi nešto dobro,što zaslužuje svaku pohvalu a da pritom nije pitao velikog vođu. A tek zamislite u kakvom se čudu našla ona gospođica kada čuje da njen bog nije dao saglasnost za ovo.

ODGOVORITE
Name

Veliki vođa

29.09.2020 03:38

Ja nisam SRBin!

Name

11903

29.09.2020 13:35

Gospodin Ivanic je izdejstvovao da je za drzavu BiH Vatikan i SPC u istoj ravni, jer ako sam dobro razumio potpisan je sporazum sa Vatikanom u ime vjernika Rimokatolicke vjere, a sa SPC-om u ime Pravoslavnih vjernika u BiH. Iako prilicno stignem da pratim desavanja na tu temu, iskreno ovo mi nije bilo poznato. Vjerovatno zbog Ivaniceve skromnosti i osjecaja da je samo radio svoj posao. Zbog dugogodisnjeg pritiska Vatikana na ove prostore da priznaju Papin primat, sto se bogu hvala nije desilo, imali smo za posljedicu da su nam u blizoj istoriji 2 Patrijarha misteriozno izgubila zivote. Blazenopocivsi Varnava je daleke mislim 1937 otrovan na jednom sastanku u vladi SHS jer nije htjeo da potpise ''Konkordat''. Ubrzo posle toga se desila ''krvava litija'' i dolazak na celo SPC Mitropolita Gavrila Dozica. Dozicev naslednik Patrijarh Vikentije je poslednji stanovnik ''ukletog dvorca'' na Dedinju, iz istog odvezen mrtavnegdje krajem 50-ih ako se ne varam godina proslog vijeka. U taj ukleti dvorac je vlada RS u mandatu MD je donirala pola miliona da li Njemackih ili drugih maraka i tako MD u ocima vrha SPC postade veliki ''ktitor'' podsjecam novcima poreskih obveznika RS. Ovo oko zakonskog uredjenja BiH i SPC i priznanje njegovog visokog preosvestenstva gospodina Amfilohija indirektno nama gradjanima RS potvrdjuje koju smo gresku napravili na proslim opstim izborima? Istina, ja nisam, al' rezultati govore da je vecina tako htjela.

Name

Nostradamus

29.09.2020 14:39

@11903.Potpisujem

Name

Sa strane

28.09.2020 18:58

Đedo, proširi aktivnosti na RS i Srbiju! Nesoja za smenjivanje koliko hoćeš. Na vlasti dezerteri, antihristi, komunjare, pederi, prevrtljivci... I to sa obe strane Drine!

ODGOVORITE
Name

Mitar

28.09.2020 19:06

Srednji vijek. Religija i politika od dva brata djeca. Ne zna se ko vise laze i prepada naivni narod. Tito ustaj!

ODGOVORITE
Name

borac

29.09.2020 04:44

Bravo Mitre i pored svega ima jos normalni ljudi.

Name

Nostradamus

29.09.2020 12:23

Religija je cista sve dok se ne umijesa politika.Tada politika preuzima religiju i ne vjeruje se vise u boga nego u sotonu.Crkva mora da se okrene vjernicima,a ne politicarima kao sto je sada kod nase crkve.Kada patrijarh Irinej ide Dodiku na slavu onda Dodika neka Sanja proglasi "Bogom"tu se vidi zlo.Crkva toga mora da se oslobodi u protivnom nestaje ili ostaje zarobljena od nevjernika i sluzi Djavlu.Ovi su gori od Tita mada ko zna da se on vrati mozda bi bio gori od ovih sada.

Name

Re nos

29.09.2020 13:58

Kakav djavo kakvi bakraci. Druze to je izmisljeno sve da bi kroz strah drzali te u saci. Odrasti vec jednom

Name

Strahota

28.09.2020 19:12

Koja spodoba i prikaza strasniji je od vehabije. Fuj grdna rano. Mene neces ti smradu predstavljat kad bi u Rome morao da predjem

ODGOVORITE
Name

srb

28.09.2020 19:20

Ovakvi su devedesetih posvecivali bradate "ratnike" prije pocetka klanja u Srebrenici i po cijeloj Bosni

Name

Re-Strhovlada

28.09.2020 20:54

E jado moj neznaš ti ko je mitrpolit Anfilohije. Mitropolit je jedan jedini kao i vladika Atanasije Jeftić umirovljeni vladika zahumsko hercegovacki. To su naj pametnije srpske glave naj mudrije i u hristu naj čistije. A ti koji prozivaš a ljude neznaš pokazuje tvoju ljepotu i čistoću. Stidi se i pomoli se Bogu za gluposti koje ti izlaze iz poganih usta.

Name

Darko

28.09.2020 20:57

Bravo Ivanicu

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

28.09.2020 20:59

Konačno opozicija počela raditi,vidi se Ivanić i Borenović to znaju i potrebni su mladim lavovima Drašku i Jeleni.Respekt za Crnu Goru,čuli smo najavu da je Borenović sa Bečićem sutra.

ODGOVORITE
Name

Re Banjalučanin

29.09.2020 08:00

Ma da se na glavu nasade ,džaba sve , providni gubitnici .

Name

Re Re Banjalučanin

29.09.2020 14:22

Džaba je tebi i tebi sličnima,ali sam siguran da je sve više onih koji razmišljaju svojom glavom i ne vjeruju onome što im sekta nameće već svojim očima. Skromnost je vrlina,a gospodin Ivanić je skroman čovjek i ovo je jako važna stvar za našu crkvu. Da je kojim slučajem veliki vođa u ovome učestvovao o tome bi se danima pričalo,javili bi se razni eksperti koji bi objašnjavali kako je veliki vođa učinio još jednu neverovatnu stvar uprkos raznim pritiscima i opstrukcijama.

Name

Posteno

28.09.2020 21:19

Crni Mladene,kakve poruke saljes 2020.Populisto,igras na nepismene.

ODGOVORITE
Name

evropa

29.09.2020 12:20

Politiku voditi u crkvi i dzamiji..od..bi od toga.

Name

Nostradamus

29.09.2020 16:41

@evropa.Jesil' to rekao kada je Dodik bio sa Irinejom ili sa papom u Vatikanu ili kada je nosio tepih u dzamiju ili kada je dijelio stotine miliona za dzamiju u Doboju i Banja luci.

Name

Nepotrebno

28.09.2020 22:05

Niko više ne spominje fabrike,standard,zdravstvo i još mnogo toga glupi narode ili već zovite se kako hoćete.

ODGOVORITE
Name

Re Re Politika

29.09.2020 14:36

Hahaha čuj ovih sektaša što su se uzjogunili,našli se u čudu kako je moguće da je neko nešto makar samo i potpisao što je dobro i korisno za našu crkvu a da u tome nema velikog vođe.Kako se vladika drznuo da priča sa nekim a da veliki vođa nije prisutan ?

Name

Politika

29.09.2020 05:35

Nije mi jasno kakva je uloga Ivanića u ovome..??? O čemu se ovde radi??

ODGOVORITE
Name

Podrzava

29.09.2020 09:52

Pobjedu opozicije koja je istinski za evropske vrijednosti.

Name

Uloga je

29.09.2020 09:54

Podrzati sve civilizacijaske vrijednosti koje prilice 21 vijeku, za sto se opozicija u CG izborila.

Name

Re politika

29.09.2020 11:56

On je samo , u ime Predsjedništva, potpisao odluku , jer je , u tom trenutku, bio predsjedavajući , to je sva njegova zasluga .

Name

Nije šala

29.09.2020 06:04

Vjeru, religiju sjaviti u hramove, crkve, džamije. I definitivno zamandaliti, vrata zalupiti, vani ne puštati, na vijek vijekova. Kome treba naći će.

ODGOVORITE
Name

Realan

29.09.2020 16:01

Ovo mi ne mirise na dobro, da se Engkeskim pionima daje vetar u ledja.

ODGOVORITE