Нетранспарентан рад институција на свим нивоима

Поводом Међународног дана слободе приступа информацијама, Транспаренсy Интернатионал БиХ представио је резултате истраживања транспарентности рада јавних установа и предузећа као и процјену утицаја ЦОВИД 19 на приступ информацијама.

Република Српска 28.09.2020 | 14:08
Нетранспарентан рад институција на свим нивоима

Резултати су показали да су направљени помаци у приступу информацијама али да је то недовољно те да је пандемија утицала на брзину достављања података.

Транспаренси БиХ је први пут ове године тражио информације од 737 јавних уставнова у БиХ. То су информације о директорима, њиховим платама, члановима управног одбора, броју запослених, њиховим именима, изјаве о непостојању сукоба интереса и укупан износ буџета за 2020.годину. 133 институције су одбиле пружити тражене информације.

 „Најчешћи разлози одбијања приступа информација су били наводи јавних органа да информације нису од јавног интереса. Други разлог за одбијање је достављање других информација гдје су јавни органи избјегавали да доставе коначан износ плате достављајући обрачун плате директора или чланова управног одбора. Такође, често су се позивали на заштиту приватности наводећи да смо ми тражили личне податке тумачећи да је плата руководиоца лични податак“, каже Дамјан Ожеговић, ТИ БиХ.

Епидемија Цовид 19 успорила је рад институција па се на примјер више од 5 мјесеци чекало на инфомацију од Министарства трговине и туризма о угоститељским објектима којима су одобрена јавна средства или подстицаји по јавном позиву из 2019.године.

Информацијама о условима под којима се складишти донирана медицинска помоћ било је немогуће приступити, кажу у Транспаренсију.

 „Нисмо успјели да дођемо до информација о условима закључења уговора са фирмом Крајинагроуп д.о.о која се првобитно јавила Министарству здравља да ће бесплатно уступити своје просторије за потребе складиштења дониране медицинске помоћи да би убрзо затим Републички штаб одлучио о плаћању закупнине овој фирми у износу од 21 500 марка без ПДВ-а без да су информације дате јавности да ли је спроведен поступак јавне набавке и под којим условима је закључен овај уговор“, истиче Угљеша Вуковић, ТИ БиХ.

Из Траспаренсија поручују да ће институције пандемију вируса корона највјероватније користити као изговор за недостављање података и да ће бити отежан приступ информацијама од јавног значаја.

Зато је потребно промијенити све законе о слободи приступа информацијама у БиХ и увести одредбе које ће обавезати јавне органе да проактивно објављују све информације које се односе на њихов ради.

 „То су информације као што су институционалне информације, организацијске информације које укључују податке о особљу, оперативне информације, информације о сједницама и састанцима отвореним за јавност, о субвенцијама, о јавним набавкама и друге информације које би по требале бити јавне“, истиче Угљеша Вуковић, ТИ БиХ.

Транспаренси подсјећа власти и грађане да су борба против корупције и учествовање у демократским поступцима незамисливи ако власти не дијеле информације о свом раду са широм јавношћу. Дијељењем истинитих информација смањили би се упити грађна, рационализовао рад јавне управе и повећала транспарентност и ефикасност у раду.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ГАНГСТЕРСКИ ПЛЕС

28.09.2020 13:25

МА ТО ЈЕ ГАНГСТЕРСКИ ПЛЕС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исправно

28.09.2020 14:02

Сто би ко требао давати вама информације?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: исправно

28.09.2020 15:03

Свако има право на приступ јавним информацијама, као што је нпр. колико има бандера у Модричи, кад су постављене и по којој цијени. Ништа од тога не може и не смије бити тајна.