Netransparentan rad institucija na svim nivoima

Povodom Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama, Transparensy International BiH predstavio je rezultate istraživanja transparentnosti rada javnih ustanova i preduzeća kao i procjenu uticaja COVID 19 na pristup informacijama.

Republika Srpska 28.09.2020 | 14:08
Netransparentan rad institucija na svim nivoima

Rezultati su pokazali da su napravljeni pomaci u pristupu informacijama ali da je to nedovoljno te da je pandemija uticala na brzinu dostavljanja podataka.

Transparensi BiH je prvi put ove godine tražio informacije od 737 javnih ustavnova u BiH. To su informacije o direktorima, njihovim platama, članovima upravnog odbora, broju zaposlenih, njihovim imenima, izjave o nepostojanju sukoba interesa i ukupan iznos budžeta za 2020.godinu. 133 institucije su odbile pružiti tražene informacije.

 „Najčešći razlozi odbijanja pristupa informacija su bili navodi javnih organa da informacije nisu od javnog interesa. Drugi razlog za odbijanje je dostavljanje drugih informacija gdje su javni organi izbjegavali da dostave konačan iznos plate dostavljajući obračun plate direktora ili članova upravnog odbora. Takođe, često su se pozivali na zaštitu privatnosti navodeći da smo mi tražili lične podatke tumačeći da je plata rukovodioca lični podatak“, kaže Damjan Ožegović, TI BiH.

Epidemija Covid 19 usporila je rad institucija pa se na primjer više od 5 mjeseci čekalo na infomaciju od Ministarstva trgovine i turizma o ugostiteljskim objektima kojima su odobrena javna sredstva ili podsticaji po javnom pozivu iz 2019.godine.

Informacijama o uslovima pod kojima se skladišti donirana medicinska pomoć bilo je nemoguće pristupiti, kažu u Transparensiju.

 „Nismo uspjeli da dođemo do informacija o uslovima zaključenja ugovora sa firmom Krajinagroup d.o.o koja se prvobitno javila Ministarstvu zdravlja da će besplatno ustupiti svoje prostorije za potrebe skladištenja donirane medicinske pomoći da bi ubrzo zatim Republički štab odlučio o plaćanju zakupnine ovoj firmi u iznosu od 21 500 marka bez PDV-a bez da su informacije date javnosti da li je sproveden postupak javne nabavke i pod kojim uslovima je zaključen ovaj ugovor“, ističe Uglješa Vuković, TI BiH.

Iz Trasparensija poručuju da će institucije pandemiju virusa korona najvjerovatnije koristiti kao izgovor za nedostavljanje podataka i da će biti otežan pristup informacijama od javnog značaja.

Zato je potrebno promijeniti sve zakone o slobodi pristupa informacijama u BiH i uvesti odredbe koje će obavezati javne organe da proaktivno objavljuju sve informacije koje se odnose na njihov radi.

 „To su informacije kao što su institucionalne informacije, organizacijske informacije koje uključuju podatke o osoblju, operativne informacije, informacije o sjednicama i sastancima otvorenim za javnost, o subvencijama, o javnim nabavkama i druge informacije koje bi po trebale biti javne“, ističe Uglješa Vuković, TI BiH.

Transparensi podsjeća vlasti i građane da su borba protiv korupcije i učestvovanje u demokratskim postupcima nezamislivi ako vlasti ne dijele informacije o svom radu sa širom javnošću. Dijeljenjem istinitih informacija smanjili bi se upiti građna, racionalizovao rad javne uprave i povećala transparentnost i efikasnost u radu.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

GANGSTERSKI PLES

28.09.2020 13:25

MA TO JE GANGSTERSKI PLES.

ODGOVORITE
Name

Ispravno

28.09.2020 14:02

Sto bi ko trebao davati vama informacije?

ODGOVORITE
Name

Re: ispravno

28.09.2020 15:03

Svako ima pravo na pristup javnim informacijama, kao što je npr. koliko ima bandera u Modriči, kad su postavljene i po kojoj cijeni. Ništa od toga ne može i ne smije biti tajna.