Вирус мијења кредитну политику банака у Српској

Упркос отежаним условима пословања због пандемије вируса корона, банкарски сектор у Српској је и даље стабилан, али ће вјероватно доћи до одређених промјена у пословању банака, а које се прије свега односе на пооштравање кредитних политика.

Република Српска 28.09.2020 | 13:43
Вирус мијења кредитну политику банака у Српској

– Вјерујем да неће бити неких већих интервенција од стране регулатора, већ да ће свака банка направити сопствену анализу како да превазиђе ову ситуацију, а што између осталог подразумијева и под којим условима ће убудуће пласирати нова кредитна средства. Треба очекивати да неки услови буду промијењени и пооштрени – каже за “Глас Српске” економиста Срђан Шупут коментаришући посљедње пословне резултате банкарског сектора у Српској.

Према извјештају Агенције за банкарство Републике Српске, у првих шест мјесеци ове године, у односу на исти период прошле године, дошло је до пада добити за готово 25 одсто. Банке су оствариле добит од 38 милиона марака, што је за 12,9 милиона мање у односу на анализирани период. У извјештају је наведено и да су банке на крају првог полугодишта ове године пласирале 5,43 милијарди кредита, што је за око 300 милиона мање него на крају прошле године, али и да је забиљежен смањен износ депозита за готово 76,2 милиона.

Према ријечима Шупута ове пословне резултате треба гледати кроз призму актуелне пандемије вируса корона и пада привредних активности у земљи.

– Пандемија је утицала на готово све сегменте живота, па и на саму домаћу привреду, а самим тим и на финансијски сектор Српске. Дошло је до пада добити, јер су банке почеле да издвајају више новца за потенцијалне кредитне ризике. И то је један од главних разлога оваквих пословних резултата. Стога не вјерујем да овај сектор може остварити резултате које је имао рецимо прошле године – објаснио је Шупут.

Са Шупутом се слаже и Александар Љубоја из Удружења економиста Републике Српске СWОТ, наводећи да су пандемија и осјетан пад привредних активности главни кривци нешто лошијих пословних резултата банака.

– У једном тренутку дошло је до престанка привредне, а затим и кредитне активности. Све се то одразило и на пословање банака. Мислим да је банкарски сектор у Српској и даље стабилан те да се он може изборити и са већим изазовима – нагласио је Љубоја.

Очување радних мјеста

Вршилац дужности директора ИРБ РС Дражен Врховац изјавио је да је, упркос кризи изазваној пандемијом вируса корона, ова банка остварила рекордан пласман средстава од 128.147.651 КМ те да је план пласмана остварен већ у јулу.

– Профит у овој ситуацији није био на првом мјесту, већ подршка очувању радних мјеста – рекао је Врховац. 

(Глас Српске)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

3509

28.09.2020 14:00

У условима незапамћене кризе, нормалано је то што се ИРБ није профитно понашала као друге банке којима је профит увјек на првом мјесту. Ове банке су и са смањеним пласманима оствариле значајан профит. Овакве профите у условима кризе би требало додатно опорезивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ 3509

28.09.2020 15:24

ЛИХВАРИ СУ ТО. ДА НИЈЕ ОВИХ ЛОПОВА ПОЛИТИЦАРА КОЈИ СУ ПОТПЛАЦЕНИ КРЕДИТИМА КОЈЕ НЕ ВРАЦАЈУ НАСАО БИ СЕ ЈЕДАН КАО ОРБАН И ОПОРЕЗОВАО ТЕ ЛИХВАРЕ. ПА НЕК КУКАЈУ ПО ЕВРОПИ.

Name

марко,Њемацка

28.09.2020 15:37

ТАЈ ВРХОВАЦ ЈЕ БИО КОНОБАР ПРИЈЕ РАТА

Name

ВРХОВАЦ

28.09.2020 17:15

КОНОБАР О ПРОФИТАБИЛНОСТИ. ДОДИК ЦИРКУС. СТА КАЗЕ НИЈЕ МУ ПРОФИТАБИЛНОСТ НА ПРВОМ МЈЕСТУ. А СТА ЈЕСТЕ НА ПРВОМ МЈЕСТУ. ЦЛАНСТВО У СНСД КРИМИНАЛ КЛУБУ.БАНДА БИЈЕДНА КОЈА ЈЕ УНИСТИЛА СРПСКИ НАРОД.

Name

Пупавац Недјо

28.09.2020 14:07

Ко јос види неку корист од банака осим властодрзаца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.09.2020 15:24

а која то банка ради за народ? свака ради за профит и зараду.

Name

Бошман

28.09.2020 16:33

Аналитичари, заборавили сте најважнији сегмен а то је какву политику води власт у овој држави?

Name

Мирослав

28.09.2020 16:25

Читам јутрос да су у Србији клијенти банака узели монаторијум на кредите и то око 80% , не знам како онда Вучић прича да је све бајно, зашто да не уплаћујем рату ако су ми примања редовна , разумијем да је плата смањена или је немам или овде неко неког лаже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

28.09.2020 20:14

Свака част. Лијепо написано. Доћи ће дан када ћемо сви схватити да нас баш као у теxту све државе бивше југославије ословљавају босанцима.То смо и то ћемо остати ма колико неко истину газио ногама и лажи ширио.

ОДГОВОРИТЕ