Virus mijenja kreditnu politiku banaka u Srpskoj

Uprkos otežanim uslovima poslovanja zbog pandemije virusa korona, bankarski sektor u Srpskoj je i dalje stabilan, ali će vjerovatno doći do određenih promjena u poslovanju banaka, a koje se prije svega odnose na pooštravanje kreditnih politika.

Republika Srpska 28.09.2020 | 13:43
Virus mijenja kreditnu politiku banaka u Srpskoj

– Vjerujem da neće biti nekih većih intervencija od strane regulatora, već da će svaka banka napraviti sopstvenu analizu kako da prevaziđe ovu situaciju, a što između ostalog podrazumijeva i pod kojim uslovima će ubuduće plasirati nova kreditna sredstva. Treba očekivati da neki uslovi budu promijenjeni i pooštreni – kaže za “Glas Srpske” ekonomista Srđan Šuput komentarišući posljednje poslovne rezultate bankarskog sektora u Srpskoj.

Prema izvještaju Agencije za bankarstvo Republike Srpske, u prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, došlo je do pada dobiti za gotovo 25 odsto. Banke su ostvarile dobit od 38 miliona maraka, što je za 12,9 miliona manje u odnosu na analizirani period. U izvještaju je navedeno i da su banke na kraju prvog polugodišta ove godine plasirale 5,43 milijardi kredita, što je za oko 300 miliona manje nego na kraju prošle godine, ali i da je zabilježen smanjen iznos depozita za gotovo 76,2 miliona.

Prema riječima Šuputa ove poslovne rezultate treba gledati kroz prizmu aktuelne pandemije virusa korona i pada privrednih aktivnosti u zemlji.

– Pandemija je uticala na gotovo sve segmente života, pa i na samu domaću privredu, a samim tim i na finansijski sektor Srpske. Došlo je do pada dobiti, jer su banke počele da izdvajaju više novca za potencijalne kreditne rizike. I to je jedan od glavnih razloga ovakvih poslovnih rezultata. Stoga ne vjerujem da ovaj sektor može ostvariti rezultate koje je imao recimo prošle godine – objasnio je Šuput.

Sa Šuputom se slaže i Aleksandar Ljuboja iz Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT, navodeći da su pandemija i osjetan pad privrednih aktivnosti glavni krivci nešto lošijih poslovnih rezultata banaka.

– U jednom trenutku došlo je do prestanka privredne, a zatim i kreditne aktivnosti. Sve se to odrazilo i na poslovanje banaka. Mislim da je bankarski sektor u Srpskoj i dalje stabilan te da se on može izboriti i sa većim izazovima – naglasio je Ljuboja.

Očuvanje radnih mjesta

Vršilac dužnosti direktora IRB RS Dražen Vrhovac izjavio je da je, uprkos krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, ova banka ostvarila rekordan plasman sredstava od 128.147.651 KM te da je plan plasmana ostvaren već u julu.

– Profit u ovoj situaciji nije bio na prvom mjestu, već podrška očuvanju radnih mjesta – rekao je Vrhovac. 

(Glas Srpske)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

3509

28.09.2020 12:00

U uslovima nezapamćene krize, normalano je to što se IRB nije profitno ponašala kao druge banke kojima je profit uvjek na prvom mjestu. Ove banke su i sa smanjenim plasmanima ostvarile značajan profit. Ovakve profite u uslovima krize bi trebalo dodatno oporezivati.

ODGOVORITE
Name

RE 3509

28.09.2020 13:24

LIHVARI SU TO. DA NIJE OVIH LOPOVA POLITICARA KOJI SU POTPLACENI KREDITIMA KOJE NE VRACAJU NASAO BI SE JEDAN KAO ORBAN I OPOREZOVAO TE LIHVARE. PA NEK KUKAJU PO EVROPI.

Name

marko,Njemacka

28.09.2020 13:37

TAJ VRHOVAC JE BIO KONOBAR PRIJE RATA

Name

VRHOVAC

28.09.2020 15:15

KONOBAR O PROFITABILNOSTI. DODIK CIRKUS. STA KAZE NIJE MU PROFITABILNOST NA PRVOM MJESTU. A STA JESTE NA PRVOM MJESTU. CLANSTVO U SNSD KRIMINAL KLUBU.BANDA BIJEDNA KOJA JE UNISTILA SRPSKI NAROD.

Name

Pupavac Nedjo

28.09.2020 12:07

Ko jos vidi neku korist od banaka osim vlastodrzaca?

ODGOVORITE
Name

re

28.09.2020 13:24

a koja to banka radi za narod? svaka radi za profit i zaradu.

Name

Бошман

28.09.2020 14:33

Аналитичари, заборавили сте најважнији сегмен а то је какву политику води власт у овој држави?

Name

Мирослав

28.09.2020 14:25

Читам јутрос да су у Србији клијенти банака узели монаторијум на кредите и то око 80% , не знам како онда Вучић прича да је све бајно, зашто да не уплаћујем рату ако су ми примања редовна , разумијем да је плата смањена или је немам или овде неко неког лаже.

ODGOVORITE
Name

Doboj

28.09.2020 18:14

Svaka čast. Lijepo napisano. Doći će dan kada ćemo svi shvatiti da nas baš kao u textu sve države bivše jugoslavije oslovljavaju bosancima.To smo i to ćemo ostati ma koliko neko istinu gazio nogama i laži širio.

ODGOVORITE