ММФ тражи нову расподјелу ПДВ-а, нема повећања борцима и пензионерима?

Босна и Херцеговина ће ускоро започети нове преговоре с Међународним монетарним фондом (ММФ) за кредит који ће стабилизовати државне финансије у наредној години, када се очекује најтежи економски удар пандемије корона вируса.

Босна и Херцеговина 28.09.2020 | 09:44
ММФ тражи нову расподјелу ПДВ-а, нема повећања борцима и пензионерима?

Како сазнаје „Дневни аваз“ из добро обавијештених извора, међу најважнијим питањима која ће се наметнути током преговора биће и осјетљиво питање расподјеле средстава с јединственог државног рачуна. 

Договорени коефицијенти 

Наиме, сви индиректни порези, ПДВ, царине и акцизе слијевају се путем Управе за индиректно опорезивање БиХ на један рачун, одакле се онда дијеле прво државним институцијама, а потом ентитетима, и то према раније договореним коефицијентима.

Управо тај омјер расподјеле државног новца је неријетко камен спотицања, с обзиром на то да садашњи прописи дају простора за различите врсте малверзација, будући да се мјери према мјесту потрошње. Средства се дијеле према коефицијенту, а онда се накнадно раде поравнања према којима, то досадашње искуство говори, углавном Федерација БиХ мора враћати дио новца  РС.

Наиме, постоји могућност да ће се током преговора тражити од ММФ-а да наметне прецизније и ефикасније рјешење за расподјелу прихода те да се то договори у оквиру писма намјере за нови кредитни аранжман.

Стручњаци, како сазнајемо, траже да се коефицијент расподјеле договара на основу података о наплаћеном, а не само пријављеном порезу на додану вриједност, што би требало бити много поштеније и прецизније. Такође, тренутно рјешење је на извјестан начин привремено, јер се договорени фиксни коефицијенти онда додатно преговарају, зависно од података који се касније прикупе.

Јачање економије

Оно што је до сада јасно јесте да ће ММФ нови кредит условљавати опсежним сетом реформи за наредну годину, који ће укључивати смањење администрације и јачање приватног сектора, али о контроли јавних набавки, о чему се спекулише, неће бити ријечи.

То је, како сматрају наши извори блиски овој институцији, изричито питање агенција за провођење закона. ММФ ће за кредит од око милијарду марака, колико се држава планира задужити како би покрила буџетске рупе, захтијевати од власти да реформе буду постицај за економски раст у наредним годинама. 

Рампа за нова права борачких категорија

Како сазнајемо, један од кључних увјета ММФ-а ће бити спречавање увођења било каквих нових обавеза у борачком и пензионом сектору. Већ одавно међународне институције траже од БиХ да смањи притисак ових примања на буџете и реални сектор. Овај пут ће, како сазнајемо, бити врло чврсти у намјери да спријече увођење додатних примања или нових права за ове категорије. 

(Аваз)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Вања

28.09.2020 07:58

Еее.овим клосарима це ммф узети све.То су фујаре и продане дусе,сверцери и полтрони.Овце,дигните главе прије негонвас закољу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

28.09.2020 10:18

Прије новог аранжмана и нових услова ММФ, нека ММФ изврши анализу потрошеног, појачан са копетентним нестраначким људима, изједначе права са ФБиХ и онда у преговоре и јавна дневна потрошња. Ови би раскућили најбогатије земље. Авиони, камијони, аута, хеликоптери, бицикла не бицикла они живе здраво масте се око уста као куне.

Name

ЛОПОВСКИ ММФ

28.09.2020 10:18

ЗАШТО ММФ ФИНАНСИРА ГАНГСТЕРСКЕ ВЛАСТИ НА БАЛКАНУ И УСПУТ ПРИЧА О ТРАНСПАРЕНТНОСТИ, БОРБИ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ, ПРАЊА ПАРА. ЗАШТО ММФ НЕ ПИТА ВЛАСТИ У БИХ ПРВО ГДЈЕ СУ ВАМ ПАРЕ ОД АКЦИЗА. ЈЕЛ ТО ТАЈ ГООД ГОВЕРНАНЦЕ ИЛИ ЈЕ ОБИЧНА ЛОПОВИЈА.

Name

Милорад

28.09.2020 07:59

Нека се изједнаце права бораца у РС са правима у Федерацији и то је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.09.2020 08:41

Не мозе. Рс има своје институције и свој главни град,будзет..

Name

Познавалац прилика

28.09.2020 08:06

Надам се да ће мафију прекрижити, да ће се ићи да се банда пошаље на робију, јер те паре неће имати ко вратити ма какве расподјеле и рампе правили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куки

28.09.2020 08:14

знају ли то ови сто су остали у шаторима у парку?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

28.09.2020 08:21

Јадна је то дрзава кад јој неко одредује коме це ста исплацивати.Засто ММФ не казе смањите потросњу у Јавном сектору који ниста не ради а милионе троси него ударају по бједи и сиротињи увелико они сарадују иста је то банда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

28.09.2020 08:55

Да ли ће ЕУ одузети пипу ХДЗ-а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

28.09.2020 08:58

Недај борцима ниста кад су дозволили да дезертери и црвена секта све покраду и нисте, мада ни пензионери нису бољи први папак је њихов Илија .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.09.2020 09:40

Нека борцима и пензионерима дају права и износе које имају борци и пензионери у Федерацији и сви ће бити задовољни. Њихов ентитет поштује оне који су крварили у рату, а наши борачки руководиоца гледају како ће њима и њиховој малобројној братији бити још боље.

Name

Ипе

28.09.2020 08:59

Сљедеце године кад буду узимали кредит од ММФ-а за своје плате на дрзавним јаслама,тразит це ММФ од насих,да побијемо пензионере,борацку популацију,а мозда и незапослене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сое

28.09.2020 09:58

Ово се вец одавно зна, сваких 10 милиона $ кредита је 100 мање ухљеба на будзету, то је тацно неких 12 плата са топлим оброком. А РС це доци у јос тезу ситуацију кад се смањи дио од пдва, то це бити избор измедју два зла, или нови кредит и мањи приходи, или без кредита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милош

28.09.2020 09:59

Сад че Чизмица изаћи у јавност и речи ето ми смо хтјели да дамо борцима ал не да ММФ.....хахахахаххх ја туге мајко мила.....ово је јебо луд збуњеног

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТВАРАОЦИ

28.09.2020 11:04

Срам вас било тражите милионе што нас увукоште у рат, остадошмо сиротиња, ви се обогатиште и ваше десето кољоно. Дају Вучић и Пленковић да неби зафалило ШПИРИЋУ, Мајкићки, Новићу и осталим на самрти али одлучују како МİЛЕ каже. Има пара куповати папке и онда ће те побјећи а ко будале враћате. Додик МİЛЕ доста брањење твога српства, измишљање напада.

Name

Алан Форд

28.09.2020 10:26

Е шипак је то тако. Какав ММФ какви бакрачи. Нека смање лопови политичари себи примања и тако задовоље странце. Шупља прича. Када кмери краду милионе онда пара не фали а када борци протестују онда као фол странци нешто с...у!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

28.09.2020 10:28

Ко управља овим ентитетом влада или ММФ??Јад и биједа све је рецено.А ово за борце је измисљотина даби се одбили захтјеви

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММФ

28.09.2020 10:28

Овај ММФ, не условљава политичаре, да смање себи плате и накнаде, већ да се ништа не повећава оним, сто су већ одавно на самрти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

28.09.2020 10:31

Ма каквим борцима избори су ту стизе нова господа која треба да се обогати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиито

28.09.2020 10:34

Несјећа м се да сам ратовао за ММФ.али ево испаде да сам само за њих трунуо и ја и сви ви

ОДГОВОРИТЕ
Name

искоса

28.09.2020 10:52

Можете мислити каква је ситуација, овде многи мисле да неко некоме нешто украде, тај коефицијент расподјеле је привремен, на крају године се све поравна, зна се за свакмарку гдје је потрошена. Овозадуживањекод ММФ-а је тешки лоповлук, народ никоме није дао мандат да се задужују, штедите господо, притегните ремен, отпустите администрацију коју народ плаћа...ма штазна народ, ко народу ј.м. тако они размишљају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милош

28.09.2020 11:03

Треба под хитно сједница скупштине ово је пренос надлежности и угрожавање РС Не може ММФ да нама диктира како че мо ми трошити паре......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишковић

28.09.2020 11:51

Драги борци и пензионери ја сам хтио да вам помогнем ал ево видите да ММФ то не дозвољаваСтрпите се двје-три године па че мо видити нешто да урадимо Ваш премијер ВишковићСад че те добити по 50 км за глас па развуциете....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Литијас

28.09.2020 12:38

ММФ никога не вуце за рукав да се од њих узме кредит,а ко хоце кредит мора испунити њихове услове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика

28.09.2020 12:43

Благо нама са оваквим водјама,боље их је изгубити него наци.које смо ми будале,паре од пдв,акциза и царина иду у сарајево па они као реално врацају сто остане.како могу пензије у истој фирми зарадјене да у федерацији буду за 25посто веце него у рс.цему слузе ови министри у бања луци,никаквог добра нису донијели народу,само себи и својима.докле висе укидај.кад нема за борце укидај и њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

28.09.2020 13:27

Мирсаде, РТВ таксу мораш плаћати и даље, гледао ТВ или не гледао, или ће ти плијенитељи све покупити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добар

28.09.2020 14:28

Нема без великих протеста ништа! И треба сваког дана протестовати и то пред централама странака СНСД, СДА, ХДЗ, у сваком граду гдје их имају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сос

28.09.2020 19:03

Нека криминално мафијаска институција само наплати дуговања за царинске дазбине близу милијарду марака сто је јединстве суцај у свијету и не требају нам кредити ММФ-а.Гдје су ту јос разна криминална дијела у УИО гдје је дрзава на губитцима стотине милиона марака.УИО=КРИМИНАЛ=КОРУПЦИЈА=МАФИЈА

ОДГОВОРИТЕ