MMF traži novu raspodjelu PDV-a, nema povećanja borcima i penzionerima?

Bosna i Hercegovina će uskoro započeti nove pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) za kredit koji će stabilizovati državne finansije u narednoj godini, kada se očekuje najteži ekonomski udar pandemije korona virusa.

Bosna i Hercegovina 28.09.2020 | 09:44
MMF traži novu raspodjelu PDV-a, nema povećanja borcima i penzionerima?

Kako saznaje „Dnevni avaz“ iz dobro obaviještenih izvora, među najvažnijim pitanjima koja će se nametnuti tokom pregovora biće i osjetljivo pitanje raspodjele sredstava s jedinstvenog državnog računa. 

Dogovoreni koeficijenti 

Naime, svi indirektni porezi, PDV, carine i akcize slijevaju se putem Uprave za indirektno oporezivanje BiH na jedan račun, odakle se onda dijele prvo državnim institucijama, a potom entitetima, i to prema ranije dogovorenim koeficijentima.

Upravo taj omjer raspodjele državnog novca je nerijetko kamen spoticanja, s obzirom na to da sadašnji propisi daju prostora za različite vrste malverzacija, budući da se mjeri prema mjestu potrošnje. Sredstva se dijele prema koeficijentu, a onda se naknadno rade poravnanja prema kojima, to dosadašnje iskustvo govori, uglavnom Federacija BiH mora vraćati dio novca  RS.

Naime, postoji mogućnost da će se tokom pregovora tražiti od MMF-a da nametne preciznije i efikasnije rješenje za raspodjelu prihoda te da se to dogovori u okviru pisma namjere za novi kreditni aranžman.

Stručnjaci, kako saznajemo, traže da se koeficijent raspodjele dogovara na osnovu podataka o naplaćenom, a ne samo prijavljenom porezu na dodanu vrijednost, što bi trebalo biti mnogo poštenije i preciznije. Takođe, trenutno rješenje je na izvjestan način privremeno, jer se dogovoreni fiksni koeficijenti onda dodatno pregovaraju, zavisno od podataka koji se kasnije prikupe.

Jačanje ekonomije

Ono što je do sada jasno jeste da će MMF novi kredit uslovljavati opsežnim setom reformi za narednu godinu, koji će uključivati smanjenje administracije i jačanje privatnog sektora, ali o kontroli javnih nabavki, o čemu se spekuliše, neće biti riječi.

To je, kako smatraju naši izvori bliski ovoj instituciji, izričito pitanje agencija za provođenje zakona. MMF će za kredit od oko milijardu maraka, koliko se država planira zadužiti kako bi pokrila budžetske rupe, zahtijevati od vlasti da reforme budu posticaj za ekonomski rast u narednim godinama. 

Rampa za nova prava boračkih kategorija

Kako saznajemo, jedan od ključnih uvjeta MMF-a će biti sprečavanje uvođenja bilo kakvih novih obaveza u boračkom i penzionom sektoru. Već odavno međunarodne institucije traže od BiH da smanji pritisak ovih primanja na budžete i realni sektor. Ovaj put će, kako saznajemo, biti vrlo čvrsti u namjeri da spriječe uvođenje dodatnih primanja ili novih prava za ove kategorije. 

(Avaz)

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

Vanja

28.09.2020 07:58

Eee.ovim klosarima ce mmf uzeti sve.To su fujare i prodane duse,sverceri i poltroni.Ovce,dignite glave prije negonvas zakolju.

ODGOVORITE
Name

d

28.09.2020 10:18

Prije novog aranžmana i novih uslova MMF, neka MMF izvrši analizu potrošenog, pojačan sa kopetentnim nestranačkim ljudima, izjednače prava sa FBiH i onda u pregovore i javna dnevna potrošnja. Ovi bi raskućili najbogatije zemlje. Avioni, kamijoni, auta, helikopteri, bicikla ne bicikla oni žive zdravo maste se oko usta kao kune.

Name

LOPOVSKI MMF

28.09.2020 10:18

ZAŠTO MMF FINANSIRA GANGSTERSKE VLASTI NA BALKANU I USPUT PRIČA O TRANSPARENTNOSTI, BORBI PROTIV KORUPCIJE, PRANJA PARA. ZAŠTO MMF NE PITA VLASTI U BIH PRVO GDJE SU VAM PARE OD AKCIZA. JEL TO TAJ GOOD GOVERNANCE ILI JE OBIČNA LOPOVIJA.

Name

Milorad

28.09.2020 07:59

Neka se izjednace prava boraca u RS sa pravima u Federaciji i to je to

ODGOVORITE
Name

Re

28.09.2020 08:41

Ne moze. Rs ima svoje institucije i svoj glavni grad,budzet..

Name

Poznavalac prilika

28.09.2020 08:06

Nadam se da će mafiju prekrižiti, da će se ići da se banda pošalje na robiju, jer te pare neće imati ko vratiti ma kakve raspodjele i rampe pravili.

ODGOVORITE
Name

Kuki

28.09.2020 08:14

znaju li to ovi sto su ostali u šatorima u parku?

ODGOVORITE
Name

Miso

28.09.2020 08:21

Jadna je to drzava kad joj neko odreduje kome ce sta isplacivati.Zasto MMF ne kaze smanjite potrosnju u Javnom sektoru koji nista ne radi a milione trosi nego udaraju po bjedi i sirotinji uveliko oni saraduju ista je to banda.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

28.09.2020 08:55

Da li će EU oduzeti pipu HDZ-a?

ODGOVORITE
Name

Brod

28.09.2020 08:58

Nedaj borcima nista kad su dozvolili da dezerteri i crvena sekta sve pokradu i niste, mada ni penzioneri nisu bolji prvi papak je njihov Ilija .

ODGOVORITE
Name

Re

28.09.2020 09:40

Neka borcima i penzionerima daju prava i iznose koje imaju borci i penzioneri u Federaciji i svi će biti zadovoljni. Njihov entitet poštuje one koji su krvarili u ratu, a naši borački rukovodioca gledaju kako će njima i njihovoj malobrojnoj bratiji biti još bolje.

Name

Ipe

28.09.2020 08:59

Sljedece godine kad budu uzimali kredit od MMF-a za svoje plate na drzavnim jaslama,trazit ce MMF od nasih,da pobijemo penzionere,boracku populaciju,a mozda i nezaposlene.

ODGOVORITE
Name

Soe

28.09.2020 09:58

Ovo se vec odavno zna, svakih 10 miliona $ kredita je 100 manje uhljeba na budzetu, to je tacno nekih 12 plata sa toplim obrokom. A RS ce doci u jos tezu situaciju kad se smanji dio od pdva, to ce biti izbor izmedju dva zla, ili novi kredit i manji prihodi, ili bez kredita.

ODGOVORITE
Name

miloš

28.09.2020 09:59

Sad če Čizmica izaći u javnost i reči eto mi smo htjeli da damo borcima al ne da MMF.....hahahahahhh ja tuge majko mila.....ovo je jebo lud zbunjenog

ODGOVORITE
Name

STVARAOCI

28.09.2020 11:04

Sram vas bilo tražite milione što nas uvukošte u rat, ostadošmo sirotinja, vi se obogatište i vaše deseto koljono. Daju Vučić i Plenković da nebi zafalilo ŠPIRIĆU, Majkićki, Noviću i ostalim na samrti ali odlučuju kako MİLE kaže. Ima para kupovati papke i onda će te pobjeći a ko budale vraćate. Dodik MİLE dosta branjenje tvoga srpstva, izmišljanje napada.

Name

Alan Ford

28.09.2020 10:26

E šipak je to tako. Kakav MMF kakvi bakrači. Neka smanje lopovi političari sebi primanja i tako zadovolje strance. Šuplja priča. Kada kmeri kradu milione onda para ne fali a kada borci protestuju onda kao fol stranci nešto s...u!

ODGOVORITE
Name

borac

28.09.2020 10:28

Ko upravlja ovim entitetom vlada ili MMF??Jad i bijeda sve je receno.A ovo za borce je izmisljotina dabi se odbili zahtjevi

ODGOVORITE
Name

MMF

28.09.2020 10:28

Ovaj MMF, ne uslovljava političare, da smanje sebi plate i naknade, već da se ništa ne povećava onim, sto su već odavno na samrti.

ODGOVORITE
Name

borac

28.09.2020 10:31

Ma kakvim borcima izbori su tu stize nova gospoda koja treba da se obogati

ODGOVORITE
Name

Tiito

28.09.2020 10:34

Nesjeća m se da sam ratovao za MMF.ali evo ispade da sam samo za njih trunuo i ja i svi vi

ODGOVORITE
Name

iskosa

28.09.2020 10:52

Možete misliti kakva je situacija, ovde mnogi misle da neko nekome nešto ukrade, taj koeficijent raspodjele je privremen, na kraju godine se sve poravna, zna se za svakmarku gdje je potrošena. Ovozaduživanjekod MMF-a je teški lopovluk, narod nikome nije dao mandat da se zadužuju, štedite gospodo, pritegnite remen, otpustite administraciju koju narod plaća...ma štazna narod, ko narodu j.m. tako oni razmišljaju.

ODGOVORITE
Name

miloš

28.09.2020 11:03

Treba pod hitno sjednica skupštine ovo je prenos nadležnosti i ugrožavanje RS Ne može MMF da nama diktira kako če mo mi trošiti pare......

ODGOVORITE
Name

Višković

28.09.2020 11:51

Dragi borci i penzioneri ja sam htio da vam pomognem al evo vidite da MMF to ne dozvoljavaStrpite se dvje-tri godine pa če mo viditi nešto da uradimo Vaš premijer ViškovićSad če te dobiti po 50 km za glas pa razvuciete....

ODGOVORITE
Name

Litijas

28.09.2020 12:38

MMF nikoga ne vuce za rukav da se od njih uzme kredit,a ko hoce kredit mora ispuniti njihove uslove.

ODGOVORITE
Name

Prika

28.09.2020 12:43

Blago nama sa ovakvim vodjama,bolje ih je izgubiti nego naci.koje smo mi budale,pare od pdv,akciza i carina idu u sarajevo pa oni kao realno vracaju sto ostane.kako mogu penzije u istoj firmi zaradjene da u federaciji budu za 25posto vece nego u rs.cemu sluze ovi ministri u banja luci,nikakvog dobra nisu donijeli narodu,samo sebi i svojima.dokle vise ukidaj.kad nema za borce ukidaj i njih.

ODGOVORITE
Name

Ratko

28.09.2020 13:27

Mirsade, RTV taksu moraš plaćati i dalje, gledao TV ili ne gledao, ili će ti plijenitelji sve pokupiti.

ODGOVORITE
Name

Dobar

28.09.2020 14:28

Nema bez velikih protesta ništa! I treba svakog dana protestovati i to pred centralama stranaka SNSD, SDA, HDZ, u svakom gradu gdje ih imaju.

ODGOVORITE
Name

Sos

28.09.2020 19:03

Neka kriminalno mafijaska institucija samo naplati dugovanja za carinske dazbine blizu milijardu maraka sto je jedinstve sucaj u svijetu i ne trebaju nam krediti MMF-a.Gdje su tu jos razna kriminalna dijela u UIO gdje je drzava na gubitcima stotine miliona maraka.UIO=KRIMINAL=KORUPCIJA=MAFIJA

ODGOVORITE