Држављани БиХ могу у Словенију уз негативан тест

Држављани БиХ од данас у Словенију могу да улазе уз негативан ПЦР тест на вирус корона који је урађен у лабораторијама у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Босна и Херцеговина 28.09.2020 | 09:06
Држављани БиХ могу у Словенију уз негативан тест

Влада Словеније одлучила је данас да БиХ због неповољне епидемиолошке ситације остави на црвеној листи.

Словеначка Национална лабораторија за здравље, животну средину и храну објавила је списак чије лабораторије у БиХ сматрају релевантним.

У Републици Српској то су Институт за јавно здравство (узорак се може узети и из јединица завода у Добоју, Зворнику, Требињу, Фочи, Источном Сарајеву), затим Болница “Свети врачеви” из Бијељине, Универзитетски клинички центар у Бањалуци, Универзитетској болници у Фочи.

Када је ријеч о ФБиХ то су Еурофарм центар из Сарајева, Кантонална болница “Др Ирфан Љубијанкић” из Бихаћа, Кантонална болница Зеница, Кантонална болница Тузла, Лабораторија Ветеринарског факултета у Сарајеву, Општа болница “Примаријус др Абдулах Накаш”, Општа болница Тешањ, Приватна микробиолошка паразитолошка лабораторија у Сарајеву, Универзитетска клиничка болница Мостар и Здравствена установа “Алеа др Кандић” из Сарајева.

Они који не посједују негативан ПЦР тест, у супротном ће морати у десетодневни карантин.

Првобитна одлука Владе Словеније била је да тестирање мора бити извршено у некој од земаља ЕУ или Шенгена.

Тест не смије бити старији од 48 часова, појаснили су из Владе одлуку, донесену у суботу, 26. септембра.

Када карантин неће бити наложен и није потребан негативан тест, а односи се на пријављене раднике, превознике робе, путнике у транзиту који ће Словенију напустити најкасније 12 часова послије уласка, особе са дипломатским пасошом и слично.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Скептик

28.09.2020 07:22

Те може уз негативан ПЦР тест, те не може ни уз негативан ПЦР тест, те мора се 14 дана у карантин, те се не мора 14 дана у карантин, те наранџасте листе, те црвене листе, те мора се тестирати у Словенији, те се не мора тестирати у Словенији, те се може уз негативан тест само пропутовати кроз Словенију, те се не може ни пропутовати, те могу само држављани Словеније ући без тестирања, те не могу ни држављани Словеније ући без тестирања....Нема шта, ВИРУС КОРОНА ЈЕ ТОТАЛНО СЛУЂЕН, ЗБУЊЕН И ЗАВАРАН!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

28.09.2020 08:54

Одлука тренутно не признаје тестове урађене у Босни и Херцеговини. Иако институт признаје тестове из одређениз лабараторија из БиХ, по одлуци владе, тест мора бити урађен у ЕУ, или шенгенском подручју или у Словенији.

Name

Избјеглица

28.09.2020 11:07

Кадаце једном да отворе ове границе да побјегне и ово биједног народа сто је заробљено у овој насој дрзави па нека се политицари једу и боре сами измедју себе ,,дабогдаим увијек мало било ,,само пуна уста земље имали

Name

За А

28.09.2020 11:38

откуд ти то знас јеси неки паметњаковиц како ниси приватник

Name

Сваста

28.09.2020 10:32

И ја сам звао полицију .Фино ми је цовјек реко влада је одлуцила мозе се уци са тестом направљеним у еу или у словенији за сада се не признају тестови из бих тако даје ово слудјивање народа неко из врха коци ко е то требају наси папци да се договоре са словенцима и доста је висе са омалозавањем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

28.09.2020 16:03

Знаци мозе једино да се удје са тестом из Еу или Сенгенског простора, а да би усао уопсте у Еу или Сенгенски простор са урадим тест, морас вец да имас код себе тест...па како да удјем и да га урадим онда!!! Кога ви ј....е!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За СА

28.09.2020 20:09

Улазиш без теста, идеш у карантин, тамо радиш тест, ако је негативан, излази из карантина. Шта ти није јасно?