Državljani BiH mogu u Sloveniju uz negativan test

Državljani BiH od danas u Sloveniju mogu da ulaze uz negativan PCR test na virus korona koji je urađen u laboratorijama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Bosna i Hercegovina 28.09.2020 | 09:06
Državljani BiH mogu u Sloveniju uz negativan test

Vlada Slovenije odlučila je danas da BiH zbog nepovoljne epidemiološke sitacije ostavi na crvenoj listi.

Slovenačka Nacionalna laboratorija za zdravlje, životnu sredinu i hranu objavila je spisak čije laboratorije u BiH smatraju relevantnim.

U Republici Srpskoj to su Institut za javno zdravstvo (uzorak se može uzeti i iz jedinica zavoda u Doboju, Zvorniku, Trebinju, Foči, Istočnom Sarajevu), zatim Bolnica “Sveti vračevi” iz Bijeljine, Univerzitetski klinički centar u Banjaluci, Univerzitetskoj bolnici u Foči.

Kada je riječ o FBiH to su Eurofarm centar iz Sarajeva, Kantonalna bolnica “Dr Irfan Ljubijankić” iz Bihaća, Kantonalna bolnica Zenica, Kantonalna bolnica Tuzla, Laboratorija Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, Opšta bolnica “Primarijus dr Abdulah Nakaš”, Opšta bolnica Tešanj, Privatna mikrobiološka parazitološka laboratorija u Sarajevu, Univerzitetska klinička bolnica Mostar i Zdravstvena ustanova “Alea dr Kandić” iz Sarajeva.

Oni koji ne posjeduju negativan PCR test, u suprotnom će morati u desetodnevni karantin.

Prvobitna odluka Vlade Slovenije bila je da testiranje mora biti izvršeno u nekoj od zemalja EU ili Šengena.

Test ne smije biti stariji od 48 časova, pojasnili su iz Vlade odluku, donesenu u subotu, 26. septembra.

Kada karantin neće biti naložen i nije potreban negativan test, a odnosi se na prijavljene radnike, prevoznike robe, putnike u tranzitu koji će Sloveniju napustiti najkasnije 12 časova poslije ulaska, osobe sa diplomatskim pasošom i slično.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Skeptik

28.09.2020 07:22

Te može uz negativan PCR test, te ne može ni uz negativan PCR test, te mora se 14 dana u karantin, te se ne mora 14 dana u karantin, te narandžaste liste, te crvene liste, te mora se testirati u Sloveniji, te se ne mora testirati u Sloveniji, te se može uz negativan test samo proputovati kroz Sloveniju, te se ne može ni proputovati, te mogu samo državljani Slovenije ući bez testiranja, te ne mogu ni državljani Slovenije ući bez testiranja....Nema šta, VIRUS KORONA JE TOTALNO SLUĐEN, ZBUNJEN I ZAVARAN!

ODGOVORITE
Name

A

28.09.2020 08:54

Odluka trenutno ne priznaje testove urađene u Bosni i Hercegovini. Iako institut priznaje testove iz određeniz labaratorija iz BiH, po odluci vlade, test mora biti urađen u EU, ili šengenskom području ili u Sloveniji.

Name

Izbjeglica

28.09.2020 11:07

Kadace jednom da otvore ove granice da pobjegne i ovo bijednog naroda sto je zarobljeno u ovoj nasoj drzavi pa neka se politicari jedu i bore sami izmedju sebe ,,dabogdaim uvijek malo bilo ,,samo puna usta zemlje imali

Name

Za A

28.09.2020 11:38

otkud ti to znas jesi neki pametnjakovic kako nisi privatnik

Name

Svasta

28.09.2020 10:32

I ja sam zvao policiju .Fino mi je covjek reko vlada je odlucila moze se uci sa testom napravljenim u eu ili u sloveniji za sada se ne priznaju testovi iz bih tako daje ovo sludjivanje naroda neko iz vrha koci ko e to trebaju nasi papci da se dogovore sa slovencima i dosta je vise sa omalozavanjem

ODGOVORITE
Name

Sa

28.09.2020 16:03

Znaci moze jedino da se udje sa testom iz Eu ili Sengenskog prostora, a da bi usao uopste u Eu ili Sengenski prostor sa uradim test, moras vec da imas kod sebe test...pa kako da udjem i da ga uradim onda!!! Koga vi j....e!!!

ODGOVORITE
Name

Za SA

28.09.2020 20:09

Ulaziš bez testa, ideš u karantin, tamo radiš test, ako je negativan, izlazi iz karantina. Šta ti nije jasno?