"Мини Шенген" биће ускоро реалност западног Балкана

- Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да ће "мини Шенген" ускоро постати реалност западног Балкана, као и да је кључна корист недавно потписаног споразума у Вашингтону бржа интеграција у свјетску трговину и економски развој цијелог региона.

Србија 27.09.2020 | 08:45
"Мини Шенген" биће ускоро реалност западног Балкана

"Извукли смо максимум који смо могли, посебно по питањима која су важна за животни стандард грађана који живе у региону западног Балкана. Извоз региона значајно се повећао последњих година, али су економије региона и даље слабо интегрисане у светску трговину. Веће присуство америчког капитала на овим просторима пружиће прилику да се то промени", казао је Мали у интервјуу за сарајевски "Дневни аваз".

Он је додао да Американци са собом доносе и стандарде који су понекад важни исто колико и сама инвестиција.

"Рецимо, пројекти Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) морају проћи строге финансијске, еколошке и социјалне анализе утицаја како би се обезбедило да испуњавају међународно признате стандарде", казао је српски министар.

Он је истакао да ће економска нормализација односа Београда и Приштине допринијети и земљама у региону, које ће тако имати стабилно окружење, што је битно за сваку економију.

"За 'мини Шенген', можда и најзначајнију тачку из овог споразума, битно је да је Приштина пристала да буде део иницијативе. И то је конкретна корист овог споразума", додао је Мали.

На питање, које би биле кључне предности стварања једне такве уније каква је "мини Шенген", он је одговорио:

"Можете ли да замислите шта би значило за свет и светску трговину једно тржиште од скоро 20 милиона становника, где су уједначени услови пословања, уклоњене бирократске препреке за лакши прелазак преко границе, где грађани прелазе границу на основу своје личне карте и где је лакша флуктуација радне снаге?".

Такво тржиште, како је навео, пожељно је и за будуће инвеститоре који на своја улагања гледају стратешки.

"Они данас желе да покрију читаве регионе и регије тамо где долазе, а не да дођу и стационирају се у једном граду на Балкану. Америчка Медународна развојна финансијска корпорација, која је отворила канцеларију у Београду, доказ вам је тога", каже Синиша Мали.

Напомиње и да је лично увјерен да ће "мали Шенген" помоћи да се задрже млади људи.

"Тржиште рада ће бити шире и свеобухватније, заједничке радне дозволе ће се лакше издавати. Признавање квалификација и диплома, без додатних процедура, обезбедиће већу могућност кретања радне снаге, што ће побољшати доступност радне снаге", објашњава српски министар.

На констатацију "Аваза" да је, и поред свих користи, идеја о "мини Шенгену" код одређених политичара у земљама региона наишла на велики отпор и да они као најчешћи аргумент помињу то да би Србија као највећа држава успоставила и економску и политичку доминацију у региону на штету осталих, Мали каже да ће, иако Србија јесте највећи извозник, од "мини Шенгена" користи имати све земље.

"Неке анализе говоре да би већа економска интеграција региона допринела повећању регионалног БДП-а на годишњем нивоу од 1 одсто, а можда чак и више... Верујем да је свима јасно да само даља, снажнија, конкретнија економска и трговинска интеграција региона западног Балкана може да омогући и олакша прелазак на модел убрзаног и одрживог раста наших економија", истакао је Мали.

На питање сарајевског листа да ли вјерује да ће "мини Шенген", сада када је добио веће шансе да заживи, у скорашње вријеме постати реалност западног Балкана, Мали је одговорио да у то апсолутно вјерује.

"Да, апсолутно верујем у то да ће 'мини Шенген' постати реалност западног Балкана на овај или на онај начин, и то у блиској будућности", каже Мали.

"Наше привреде су умногоме комплементарне и то вуче корене још из периода социјализма и бивше СФРЈ. Зашто не бисмо то искористили? Такође, наша земља је посвећена унапређењу регионалне сарадње, процесу помирења. Од нас и Европа очекује да дамо свој допринос смањењу напетости, јачању регионалне стабилности, интеграцијама, а финални резултат су практицни бенефити за наше градане и наше економије", рекао је Мали.

Увођење европских стандарда кроз различите регионалне иницијативе није само циљ, вец је, како је истакао, пут како би наши грађани осјетили конкретну добробит.

(Тањуг)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

27.09.2020 07:04

Нова Југа и ниста друго! САД имају за циљ да врате конфедерално уредјењем еx YУ и тако ријесе све балканске примитивне сукобе. Прво це успоставити судску власт потпуно децентрализовану од утицаја криминални политицара и тајкуна. Даље се зна ста следи. Санадер и Дјукановицу долазе на ред. И то треба народу из свих квази дрзави а реци. Нема потребе крити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тадивоје

27.09.2020 07:18

Странци су овај просли рат направили све попљацкали купили фирме за ситно,посјекли нам суме,копају нам руде,увозимо њихова стара возила,купујемо све остале производе и сад опет заједно само разорени

Name

Ре

27.09.2020 07:47

Не поновила се никад висе.

Name

Трн

27.09.2020 07:58

Сто се једном преломи никад висе немозе бити исто

Name

Ре Тадивоје

27.09.2020 08:21

Ма који странци ста лазес сам себе ево 30год скоро од рата ко је покрао све који странви ко сјеце суме све наси локални серифи знави људи из насег народа. Ми смо такви и тацка.

Name

И питање

27.09.2020 09:20

Свих питања? ! Гдје се било, ста се радило три деценије и какав је закљуцак?!

Name

Директ

27.09.2020 10:15

Повратак у будућност.

Name

ја није

27.09.2020 11:14

а додик

Name

Злаја

27.09.2020 07:21

Нема од тога ништа. Проблем је што Србија мора да дефинише границу са БиХ. Ако се успоставе медјународно признате границе Србија губи.Друго Вучић подржава највећег мрзиоца Босне, значи Србији се не може вјеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.09.2020 08:18

Како да не, то је приоритет медјународне заједнице. Јаки ми држава, БИХ и Србија. Охлади мало, имаш превише националног набоја. Границе су цртали пијани партизани, ако има који жив, треба га питат куд иду границе.

Name

РЕ

27.09.2020 09:12

Ре@ постоји међународно призната граница, ко ју је цртао о томе се може расправљати, знам да тема о "пијаним партизанима" тренутно нема никаквог смисла у међународним односима. Србија је потписала дејтонски мировни споразум, признала БиХ као државу, не видим разлог зашто се не би ставила тачка и на границу која је већ призната. Без тога мини шенген неће бити успостављен.

Name

Кики

27.09.2020 10:12

ХДЗ то никад неце прихватити... а вјерујем ни СДА...

Name

Директ

27.09.2020 10:17

Поглед из бошњачке перспективе.

Name

Не прави се наиван

27.09.2020 17:04

Таман је неко нормалан и интwлигентан помислио да це се БиХ заснована на Исламској декларацији икада интегрисати у ЕУ,осим манипулаторски, а радјено сасвим перфидно супротно томе... . То је могао закљуцити само неко наиван, или у недостатку знања, или пролупао.....

Name

А Европа се

27.09.2020 19:02

Фола ради само неслазе, а не зели ове просторе интегрисати због племена која це да дрзи под контролом у том сенгену ради своје сигурности....

Name

Залосно и тузно

27.09.2020 07:27

Кад би се питао народ балкански, не би нипосто требао пристати на ту поновну превару од истих оних који су кумовали несреци балканској. Засто се том јадном Балкану вековима намеце несто с поља.Хоце ли икада народ Балкана одлуцивати сам о својој судбини?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби

27.09.2020 14:04

Увијек имају стету од тога, а и други?! Али ста цинити, када нас ЕУ ескивира из безброј разлога, границе нису спорне, оне су најмањи проблем, не лазимо се висе.....

Name

Ста рекосте?

27.09.2020 07:39

Какав "мини Шенген". Они који знају радити и имају поштено стечене дипломе су жељно очекивани ог правог Шенгена. Тамо их једва чекају јер их бадава добију. Један доктор, инжењер, кемицар.... коштају на десетине хиљада ЕУР или још више, а у прави Шенген долазе за џаба. Еуропа И Шенген су јако стари и неко треба пунити њихове фондове, а наши стручњаци су јако добри и врло брзо се уклопе било гдје. Мали Шенген је Вучићеву измисљотина како би опет покушали овладати ЕX YУ простором. Ништа од тога бити неће. Нису ово висе 90 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али касно

27.09.2020 12:43

УКРАЛИ СТЕ ИНИЦИЈАТИВУ МИРКА САРОВИЦА,ПА СЕ ПО АМЕРИЦИ БУСАТЕ У ПРСА ДА СТЕ НЕСТО ВИ ПРЕДЛОЗИЛИ.МОЗЕ СЕНГЕН АЛИ НЕ НА ТАКАВ НАВЦИН У КОМЕ ТИ И ВУЦИЦ ДОНИСИТЕ САМИ ОДЛУКЕ О ФИНАНСИЈАМА,ЗАОБИЛАЗИТЕ И СКУПСТИНУ И ВЛАДУ,КОНТРОЛИСЕТЕ АОСОКУТНО МЕДИЈЕ У СРБИЈИ.ИАКО ДЕМАНТУЈЕ ВУЦИЦ НАВЕДИТЕ ЈЕДАН ОРИМЈЕР КРИТИЦКОГ МИСЉЕЊА НА НАЦИОНАЛНИМ ТВ,ДА СЕ ОДНИСИ НА РАД ВЛАДЕ И ПРЕДСЈWДНИКА.НИЈЕДАН.ПРАВА ДИКТАТУРА.ИСТО СТАЊЕ И У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ СА РЕЗИМСКИМ МЕДИЈИМА.СРЕЦА ДА ПОСТОЈЕ НЕЗАВИСНИ ПРИВАТНИ МЕДИЈИ КОЈИ СЕ НЕ БОЈЕ ВЛАСТИ И ОБЈЕКТИВНО ИНФОРМИСУ ТУ СУ И ДРУСТВЕНЕ МРЕЗЕ ОА ГРАДЈАНИМА ОТВАРАЈУ ОЦИ.

Name

Глупости

27.09.2020 18:58

На Вуцица је одавно притисак на такво сто, прво су кренули од срба.... Појма ти немас....

Name

Кренули од срба

28.09.2020 08:12

Као и увијек,остало домино ефекат....

Name

Гордон

27.09.2020 08:01

Југославија је била идеална земља криминалци је разрушили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неце висе бити

27.09.2020 18:54

Идеална, једноставно рецено овакав систем је труо ма како је поново склепали. Сада цемо само имате трулез у вецој маси, знаци прво смо се прилагодјавали у малом, а сада нам следи велики....

Name

Драган МД

27.09.2020 08:19

Само црно на бијело да сваки грађанин види ста ту пише, а не да га тумачи неко на свој начин. Друго, да ли мене као грашанина БиХ ако уђемо у Шенген на границама тог себмнгена претреса по пртљазнику или слободно пролазим?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.09.2020 08:49

Нема границе, нема царине! Мозе се реци унија дрзави а тј. Једна дрзава са конфедерално уредјењем. Као ЕУ, као САД...

Name

Југославија је требала

27.09.2020 09:40

Да буде конфwдwрација дрзава без Словеније, али Хватској то никако није одговарало због трецине срба, грцевито се борали против, БиХ јос етницки компликованије ситуације од Хрватске настојала да слиједи такав пут,затим остали и ако су све етницки миx..... Такво уситњени, са све мањим броје становника медјународни фактор је на крају увидио да се неуклапа у њихове еконемске и безбједоносне интересе. На крају це опет несто саставити, развалити... итд.На крају таква политика није ниста ново на овим просторима, таман стара колико и они и никада се знацајније неце промјенити ни у будуцности.

Name

Ја

27.09.2020 09:23

Ајд,шта фали и то пробати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геј РС

27.09.2020 10:58

Фали. Ово би требало да нам буде замјена за Европску унију. Опет Срби у савезе са неким примитивним племенима, а само зато да те племенске дрзаве не би улазиле у ЕУ.И да ли цемо имати економски стандард као у ЕУ?Не. Да ли це уредност и правна сигурност постојати као и у вецини земаља ЕУ?Неце.Да ли це постојати слобода говора и мисљења и департизација дрзаве као у многим земљама ЕУ?Неце. Идемо у савез са неким народима који су на низем нивоу цивилизацијског развоја од нас, па ко ту мозе профитирати?Наравно они и ЕУ.Србија једино мозе неке економске бенефите да оствари.

Name

Сто це

27.09.2020 14:16

Србима такав савез?! Са племенима који теско прихватају цивилизацијске вриједности. Вијековима се нису у стању интегрисати у "Југославијама" а да се интегрису у ЕУ. Неце никада ни у којем облику ни успјети у томе ни овдје ни у ЕУ. Него су срби напросто као осудјени да тај проблем вијековима тегле на грбаци, а та племена зељна да надвладају уз манипулаторске замјене теза....

Name

777

27.09.2020 10:10

Супља прица...за будале. Споразуме такве врсте раде дрзаве са рјесеним СВИМ питањима а не Косово и Србија и Албанија и Македонија...милион отворених питања..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

27.09.2020 10:27

Могли сте тако и 90-тих,па би ја одрастао код своје куће,заврсио школу у свом граду,а не са 36г сада на западу у туђини.Дај Боже да успије ради дјеце нам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То се зове

27.09.2020 12:55

"Намагарцени", неки су били изразено видовити али неувазени у то вријеме,ако исто да се као прво сацува тренутно и не крене ка боље(економско стање).... али појединци нису у томе видјели свој ЛИЦНИ интерес, а на залост такву људи су водили главну ријец....

Name

Наравно

27.09.2020 12:59

Да су могли. Конфедерација, признате дрзаве, привреда сацувана, само је требало мало српљења, не изводљиво је то преко ноци, та 5 годин а би било како је и рада рецено све, сто нам сада следи после 3 деценије, с тим да смо у економском и сваком другом смислу на дну.....

Name

Тацно

27.09.2020 13:02

Ево истине ради, мозе ли БиХ сада да то не прихвати, да ескивира ?! Да некога условљава било каквом прицом као прије?! Па не мозе! Мат!

Name

Једну добронамјерну

27.09.2020 17:15

Симпатизер сам опозиције, ајде да ми срби исказемо вољу, као сви који зеле у БиХ да смо за европске вриједности, да нас приме. Да бар покусамо....

ОДГОВОРИТЕ