"Mini Šengen" biće uskoro realnost zapadnog Balkana

- Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da će "mini Šengen" uskoro postati realnost zapadnog Balkana, kao i da je ključna korist nedavno potpisanog sporazuma u Vašingtonu brža integracija u svjetsku trgovinu i ekonomski razvoj cijelog regiona.

Srbija 27.09.2020 | 08:45
"Mini Šengen" biće uskoro realnost zapadnog Balkana

"Izvukli smo maksimum koji smo mogli, posebno po pitanjima koja su važna za životni standard građana koji žive u regionu zapadnog Balkana. Izvoz regiona značajno se povećao poslednjih godina, ali su ekonomije regiona i dalje slabo integrisane u svetsku trgovinu. Veće prisustvo američkog kapitala na ovim prostorima pružiće priliku da se to promeni", kazao je Mali u intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz".

On je dodao da Amerikanci sa sobom donose i standarde koji su ponekad važni isto koliko i sama investicija.

"Recimo, projekti Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) moraju proći stroge finansijske, ekološke i socijalne analize uticaja kako bi se obezbedilo da ispunjavaju međunarodno priznate standarde", kazao je srpski ministar.

On je istakao da će ekonomska normalizacija odnosa Beograda i Prištine doprinijeti i zemljama u regionu, koje će tako imati stabilno okruženje, što je bitno za svaku ekonomiju.

"Za 'mini Šengen', možda i najznačajniju tačku iz ovog sporazuma, bitno je da je Priština pristala da bude deo inicijative. I to je konkretna korist ovog sporazuma", dodao je Mali.

Na pitanje, koje bi bile ključne prednosti stvaranja jedne takve unije kakva je "mini Šengen", on je odgovorio:

"Možete li da zamislite šta bi značilo za svet i svetsku trgovinu jedno tržište od skoro 20 miliona stanovnika, gde su ujednačeni uslovi poslovanja, uklonjene birokratske prepreke za lakši prelazak preko granice, gde građani prelaze granicu na osnovu svoje lične karte i gde je lakša fluktuacija radne snage?".

Takvo tržište, kako je naveo, poželjno je i za buduće investitore koji na svoja ulaganja gledaju strateški.

"Oni danas žele da pokriju čitave regione i regije tamo gde dolaze, a ne da dođu i stacioniraju se u jednom gradu na Balkanu. Američka Medunarodna razvojna finansijska korporacija, koja je otvorila kancelariju u Beogradu, dokaz vam je toga", kaže Siniša Mali.

Napominje i da je lično uvjeren da će "mali Šengen" pomoći da se zadrže mladi ljudi.

"Tržište rada će biti šire i sveobuhvatnije, zajedničke radne dozvole će se lakše izdavati. Priznavanje kvalifikacija i diploma, bez dodatnih procedura, obezbediće veću mogućnost kretanja radne snage, što će poboljšati dostupnost radne snage", objašnjava srpski ministar.

Na konstataciju "Avaza" da je, i pored svih koristi, ideja o "mini Šengenu" kod određenih političara u zemljama regiona naišla na veliki otpor i da oni kao najčešći argument pominju to da bi Srbija kao najveća država uspostavila i ekonomsku i političku dominaciju u regionu na štetu ostalih, Mali kaže da će, iako Srbija jeste najveći izvoznik, od "mini Šengena" koristi imati sve zemlje.

"Neke analize govore da bi veća ekonomska integracija regiona doprinela povećanju regionalnog BDP-a na godišnjem nivou od 1 odsto, a možda čak i više... Verujem da je svima jasno da samo dalja, snažnija, konkretnija ekonomska i trgovinska integracija regiona zapadnog Balkana može da omogući i olakša prelazak na model ubrzanog i održivog rasta naših ekonomija", istakao je Mali.

Na pitanje sarajevskog lista da li vjeruje da će "mini Šengen", sada kada je dobio veće šanse da zaživi, u skorašnje vrijeme postati realnost zapadnog Balkana, Mali je odgovorio da u to apsolutno vjeruje.

"Da, apsolutno verujem u to da će 'mini Šengen' postati realnost zapadnog Balkana na ovaj ili na onaj način, i to u bliskoj budućnosti", kaže Mali.

"Naše privrede su umnogome komplementarne i to vuče korene još iz perioda socijalizma i bivše SFRJ. Zašto ne bismo to iskoristili? Takođe, naša zemlja je posvećena unapređenju regionalne saradnje, procesu pomirenja. Od nas i Evropa očekuje da damo svoj doprinos smanjenju napetosti, jačanju regionalne stabilnosti, integracijama, a finalni rezultat su prakticni benefiti za naše gradane i naše ekonomije", rekao je Mali.

Uvođenje evropskih standarda kroz različite regionalne inicijative nije samo cilj, vec je, kako je istakao, put kako bi naši građani osjetili konkretnu dobrobit.

(Tanjug)

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

YU

27.09.2020 07:04

Nova Juga i nista drugo! SAD imaju za cilj da vrate konfederalno uredjenjem ex YU i tako rijese sve balkanske primitivne sukobe. Prvo ce uspostaviti sudsku vlast potpuno decentralizovanu od uticaja kriminalni politicara i tajkuna. Dalje se zna sta sledi. Sanader i Djukanovicu dolaze na red. I to treba narodu iz svih kvazi drzavi a reci. Nema potrebe kriti!

ODGOVORITE
Name

Tadivoje

27.09.2020 07:18

Stranci su ovaj prosli rat napravili sve popljackali kupili firme za sitno,posjekli nam sume,kopaju nam rude,uvozimo njihova stara vozila,kupujemo sve ostale proizvode i sad opet zajedno samo razoreni

Name

Re

27.09.2020 07:47

Ne ponovila se nikad vise.

Name

Trn

27.09.2020 07:58

Sto se jednom prelomi nikad vise nemoze biti isto

Name

Re Tadivoje

27.09.2020 08:21

Ma koji stranci sta lazes sam sebe evo 30god skoro od rata ko je pokrao sve koji stranvi ko sjece sume sve nasi lokalni serifi znavi ljudi iz naseg naroda. Mi smo takvi i tacka.

Name

I pitanje

27.09.2020 09:20

Svih pitanja? ! Gdje se bilo, sta se radilo tri decenije i kakav je zakljucak?!

Name

Direkt

27.09.2020 10:15

Povratak u budućnost.

Name

ja nije

27.09.2020 11:14

a dodik

Name

Zlaja

27.09.2020 07:21

Nema od toga ništa. Problem je što Srbija mora da definiše granicu sa BiH. Ako se uspostave medjunarodno priznate granice Srbija gubi.Drugo Vučić podržava najvećeg mrzioca Bosne, znači Srbiji se ne može vjerovati.

ODGOVORITE
Name

Re

27.09.2020 08:18

Kako da ne, to je prioritet medjunarodne zajednice. Jaki mi država, BIH i Srbija. Ohladi malo, imaš previše nacionalnog naboja. Granice su crtali pijani partizani, ako ima koji živ, treba ga pitat kud idu granice.

Name

RE

27.09.2020 09:12

Re@ postoji međunarodno priznata granica, ko ju je crtao o tome se može raspravljati, znam da tema o "pijanim partizanima" trenutno nema nikakvog smisla u međunarodnim odnosima. Srbija je potpisala dejtonski mirovni sporazum, priznala BiH kao državu, ne vidim razlog zašto se ne bi stavila tačka i na granicu koja je već priznata. Bez toga mini šengen neće biti uspostavljen.

Name

Kiki

27.09.2020 10:12

HDZ to nikad nece prihvatiti... a vjerujem ni SDA...

Name

Direkt

27.09.2020 10:17

Pogled iz bošnjačke perspektive.

Name

Ne pravi se naivan

27.09.2020 17:04

Taman je neko normalan i intwligentan pomislio da ce se BiH zasnovana na Islamskoj deklaraciji ikada integrisati u EU,osim manipulatorski, a radjeno sasvim perfidno suprotno tome... . To je mogao zakljuciti samo neko naivan, ili u nedostatku znanja, ili prolupao.....

Name

A Evropa se

27.09.2020 19:02

Fola radi samo neslaze, a ne zeli ove prostore integrisati zbog plemena koja ce da drzi pod kontrolom u tom sengenu radi svoje sigurnosti....

Name

Zalosno i tuzno

27.09.2020 07:27

Kad bi se pitao narod balkanski, ne bi niposto trebao pristati na tu ponovnu prevaru od istih onih koji su kumovali nesreci balkanskoj. Zasto se tom jadnom Balkanu vekovima namece nesto s polja.Hoce li ikada narod Balkana odlucivati sam o svojoj sudbini?

ODGOVORITE
Name

Srbi

27.09.2020 14:04

Uvijek imaju stetu od toga, a i drugi?! Ali sta ciniti, kada nas EU eskivira iz bezbroj razloga, granice nisu sporne, one su najmanji problem, ne lazimo se vise.....

Name

Sta rekoste?

27.09.2020 07:39

Kakav "mini Šengen". Oni koji znaju raditi i imaju pošteno stečene diplome su željno očekivani og pravog Šengena. Tamo ih jedva čekaju jer ih badava dobiju. Jedan doktor, inženjer, kemicar.... koštaju na desetine hiljada EUR ili još više, a u pravi Šengen dolaze za džaba. Europa I Šengen su jako stari i neko treba puniti njihove fondove, a naši stručnjaci su jako dobri i vrlo brzo se uklope bilo gdje. Mali Šengen je Vučićevu izmisljotina kako bi opet pokušali ovladati EX YU prostorom. Ništa od toga biti neće. Nisu ovo vise 90 godine.

ODGOVORITE
Name

Ali kasno

27.09.2020 12:43

UKRALI STE INICIJATIVU MIRKA SAROVICA,PA SE PO AMERICI BUSATE U PRSA DA STE NESTO VI PREDLOZILI.MOZE SENGEN ALI NE NA TAKAV NAVCIN U KOME TI I VUCIC DONISITE SAMI ODLUKE O FINANSIJAMA,ZAOBILAZITE I SKUPSTINU I VLADU,KONTROLISETE AOSOKUTNO MEDIJE U SRBIJI.IAKO DEMANTUJE VUCIC NAVEDITE JEDAN ORIMJER KRITICKOG MISLJENJA NA NACIONALNIM TV,DA SE ODNISI NA RAD VLADE I PREDSJWDNIKA.NIJEDAN.PRAVA DIKTATURA.ISTO STANJE I U REPUBLICI SRPSKOJ SA REZIMSKIM MEDIJIMA.SRECA DA POSTOJE NEZAVISNI PRIVATNI MEDIJI KOJI SE NE BOJE VLASTI I OBJEKTIVNO INFORMISU TU SU I DRUSTVENE MREZE OA GRADJANIMA OTVARAJU OCI.

Name

Gluposti

27.09.2020 18:58

Na Vucica je odavno pritisak na takvo sto, prvo su krenuli od srba.... Pojma ti nemas....

Name

Krenuli od srba

28.09.2020 08:12

Kao i uvijek,ostalo domino efekat....

Name

Gordon

27.09.2020 08:01

Jugoslavija je bila idealna zemlja kriminalci je razrušili

ODGOVORITE
Name

Nece vise biti

27.09.2020 18:54

Idealna, jednostavno receno ovakav sistem je truo ma kako je ponovo sklepali. Sada cemo samo imate trulez u vecoj masi, znaci prvo smo se prilagodjavali u malom, a sada nam sledi veliki....

Name

Dragan MD

27.09.2020 08:19

Samo crno na bijelo da svaki građanin vidi sta tu piše, a ne da ga tumači neko na svoj način. Drugo, da li mene kao grašanina BiH ako uđemo u Šengen na granicama tog sebmngena pretresa po prtljazniku ili slobodno prolazim?

ODGOVORITE
Name

Re

27.09.2020 08:49

Nema granice, nema carine! Moze se reci unija drzavi a tj. Jedna drzava sa konfederalno uredjenjem. Kao EU, kao SAD...

Name

Jugoslavija je trebala

27.09.2020 09:40

Da bude konfwdwracija drzava bez Slovenije, ali Hvatskoj to nikako nije odgovaralo zbog trecine srba, grcevito se borali protiv, BiH jos etnicki komplikovanije situacije od Hrvatske nastojala da slijedi takav put,zatim ostali i ako su sve etnicki mix..... Takvo usitnjeni, sa sve manjim broje stanovnika medjunarodni faktor je na kraju uvidio da se neuklapa u njihove ekonemske i bezbjedonosne interese. Na kraju ce opet nesto sastaviti, razvaliti... itd.Na kraju takva politika nije nista novo na ovim prostorima, taman stara koliko i oni i nikada se znacajnije nece promjeniti ni u buducnosti.

Name

Ja

27.09.2020 09:23

Ajd,šta fali i to probati

ODGOVORITE
Name

Gej RS

27.09.2020 10:58

Fali. Ovo bi trebalo da nam bude zamjena za Evropsku uniju. Opet Srbi u saveze sa nekim primitivnim plemenima, a samo zato da te plemenske drzave ne bi ulazile u EU.I da li cemo imati ekonomski standard kao u EU?Ne. Da li ce urednost i pravna sigurnost postojati kao i u vecini zemalja EU?Nece.Da li ce postojati sloboda govora i misljenja i departizacija drzave kao u mnogim zemljama EU?Nece. Idemo u savez sa nekim narodima koji su na nizem nivou civilizacijskog razvoja od nas, pa ko tu moze profitirati?Naravno oni i EU.Srbija jedino moze neke ekonomske benefite da ostvari.

Name

Sto ce

27.09.2020 14:16

Srbima takav savez?! Sa plemenima koji tesko prihvataju civilizacijske vrijednosti. Vijekovima se nisu u stanju integrisati u "Jugoslavijama" a da se integrisu u EU. Nece nikada ni u kojem obliku ni uspjeti u tome ni ovdje ni u EU. Nego su srbi naprosto kao osudjeni da taj problem vijekovima tegle na grbaci, a ta plemena zeljna da nadvladaju uz manipulatorske zamjene teza....

Name

777

27.09.2020 10:10

Suplja prica...za budale. Sporazume takve vrste rade drzave sa rjesenim SVIM pitanjima a ne Kosovo i Srbija i Albanija i Makedonija...milion otvorenih pitanja..

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

27.09.2020 10:27

Mogli ste tako i 90-tih,pa bi ja odrastao kod svoje kuće,zavrsio školu u svom gradu,a ne sa 36g sada na zapadu u tuđini.Daj Bože da uspije radi djece nam.

ODGOVORITE
Name

To se zove

27.09.2020 12:55

"Namagarceni", neki su bili izrazeno vidoviti ali neuvazeni u to vrijeme,ako isto da se kao prvo sacuva trenutno i ne krene ka bolje(ekonomsko stanje).... ali pojedinci nisu u tome vidjeli svoj LICNI interes, a na zalost takvu ljudi su vodili glavnu rijec....

Name

Naravno

27.09.2020 12:59

Da su mogli. Konfederacija, priznate drzave, privreda sacuvana, samo je trebalo malo srpljenja, ne izvodljivo je to preko noci, ta 5 godin a bi bilo kako je i rada receno sve, sto nam sada sledi posle 3 decenije, s tim da smo u ekonomskom i svakom drugom smislu na dnu.....

Name

Tacno

27.09.2020 13:02

Evo istine radi, moze li BiH sada da to ne prihvati, da eskivira ?! Da nekoga uslovljava bilo kakvom pricom kao prije?! Pa ne moze! Mat!

Name

Jednu dobronamjernu

27.09.2020 17:15

Simpatizer sam opozicije, ajde da mi srbi iskazemo volju, kao svi koji zele u BiH da smo za evropske vrijednosti, da nas prime. Da bar pokusamo....

ODGOVORITE