ЕУ осудила неуспјех у борби против вируса корона

Лидери Европске уније осудили су колективни неуспјех у борби против пандемије корона вируса на Генералној скупштини УН.

Свијет 26.09.2020 | 21:25
ЕУ осудила неуспјех у борби против вируса корона

Они су истакли да је дошао тренутак да се све државе поново уједине у међународној сарадњи, пише Асошијетед прес.

Шпански премијер Педро Санчес рекао је да је пандемија, више него на хиљаде споразума и говора, учинила да изненада сви схвате да су дио једног свијета.

– У ком тренутку тачно смо одлучили да је израз ”промијенити свијет” изгубио сав смисао и значење? – упитао је он.

Предсједник Европског савета Шарл Мишел је указао на то да је пандемија такође открила слабост земаља за које се мислило да су снажне. Пандемија нас је све увела у исту битку, против заједничког непријатеља, рекао је Мишел.

Ðузепе Конте, премијер Италије, која је постала глобални симбол кризе, изјавио је да пандемија владама широм света нуди “прилику за колективну обнову”.

– Ова трагедија нас је промијенила, али нам је такође понудила могућност за нови почетак а на нама је да га искористимо – рекао је Конте.

Чески премијер Андреј Бабиш је рекао да је време да Европа “редефинише своју улогу у свијету” и да усмјери пажњу на управљање пандемијом од стране СЗО.

Други европски лидери позвали су на проширење овлашћења СЗО и њеног финансирања.

Премијер Велике Британије Борис Џонсон позвао је земље да подјеле више података о пандемији. Он је рекао да након девет мјесеци кризе изазване пандемијом “сам појам међународне заједнице изгледа истрошено”.

Холандски премијер Марк Руте сложио се са многим говорницима и рекао да би пандемија требало да буде знак за узбуну за читав свијет и УН. Он је подсјетио да ће морати да се појача међународна сарадња, ако се жели побиједити вирус.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис апеловао је на више међународне помоћи за рјешавање мигрантске кризе у његовој земљи.

Папа Фрањо је рекао да свет треба да донесе одлуку док покушава да изађе из кризе изазване ЦОВИД-19 и одговори на економске проблеме којима су погођени најрањивије групе и појединци: већа солидарности и мултилатерализам или све веће повлачење у “индивидуализам и елитизам”.

Други лидери су указали на бројне конфликте широм света, од Кашмира, преко Блиског истока, до Грузије.

Овогодишња Генерална скупштина УН одржана је у тренутку у којем број новозаражених расте у многим земљама широм свијета, а нарочито у Европи.

Број преминулих од ЦОВИД-19 на свјетском нивоу приближава се цифри од једног милиона, иако експерти сматрају да је стварни број много већи.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бог их казнио

27.09.2020 10:57

Занимљиво. Сви сагласни. Чак и њофра. Откуд он на скупштини? Ватикан? Како нису сагласни да повећају плате становништву и побољшају стандард? Зашто нас ту не уједначе? Чуј чешког, да се повећање плаћање сатанистима? Ко му брани, нека даје своју плату њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

28.09.2020 00:07

О цему они то? Трубе јос увијек о корони? Ахахааа, казу запад напредан.. ахахааа...јбт, ми босанци сконтали да то не постоји, црногорци поцели да раде, оцистили Милу, а ви западњаци назадујете...не пратите трендове

Name

ех када би

27.09.2020 11:14

се потрудиле власти да се те зеље испуне било би то супер

ОДГОВОРИТЕ