EU osudila neuspjeh u borbi protiv virusa korona

Lideri Evropske unije osudili su kolektivni neuspjeh u borbi protiv pandemije korona virusa na Generalnoj skupštini UN.

Svijet 26.09.2020 | 21:25
EU osudila neuspjeh u borbi protiv virusa korona

Oni su istakli da je došao trenutak da se sve države ponovo ujedine u međunarodnoj saradnji, piše Asošijeted pres.

Španski premijer Pedro Sančes rekao je da je pandemija, više nego na hiljade sporazuma i govora, učinila da iznenada svi shvate da su dio jednog svijeta.

– U kom trenutku tačno smo odlučili da je izraz ”promijeniti svijet” izgubio sav smisao i značenje? – upitao je on.

Predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel je ukazao na to da je pandemija takođe otkrila slabost zemalja za koje se mislilo da su snažne. Pandemija nas je sve uvela u istu bitku, protiv zajedničkog neprijatelja, rekao je Mišel.

Ðuzepe Konte, premijer Italije, koja je postala globalni simbol krize, izjavio je da pandemija vladama širom sveta nudi “priliku za kolektivnu obnovu”.

– Ova tragedija nas je promijenila, ali nam je takođe ponudila mogućnost za novi početak a na nama je da ga iskoristimo – rekao je Konte.

Česki premijer Andrej Babiš je rekao da je vreme da Evropa “redefiniše svoju ulogu u svijetu” i da usmjeri pažnju na upravljanje pandemijom od strane SZO.

Drugi evropski lideri pozvali su na proširenje ovlašćenja SZO i njenog finansiranja.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson pozvao je zemlje da podjele više podataka o pandemiji. On je rekao da nakon devet mjeseci krize izazvane pandemijom “sam pojam međunarodne zajednice izgleda istrošeno”.

Holandski premijer Mark Rute složio se sa mnogim govornicima i rekao da bi pandemija trebalo da bude znak za uzbunu za čitav svijet i UN. On je podsjetio da će morati da se pojača međunarodna saradnja, ako se želi pobijediti virus.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis apelovao je na više međunarodne pomoći za rješavanje migrantske krize u njegovoj zemlji.

Papa Franjo je rekao da svet treba da donese odluku dok pokušava da izađe iz krize izazvane COVID-19 i odgovori na ekonomske probleme kojima su pogođeni najranjivije grupe i pojedinci: veća solidarnosti i multilateralizam ili sve veće povlačenje u “individualizam i elitizam”.

Drugi lideri su ukazali na brojne konflikte širom sveta, od Kašmira, preko Bliskog istoka, do Gruzije.

Ovogodišnja Generalna skupština UN održana je u trenutku u kojem broj novozaraženih raste u mnogim zemljama širom svijeta, a naročito u Evropi.

Broj preminulih od COVID-19 na svjetskom nivou približava se cifri od jednog miliona, iako eksperti smatraju da je stvarni broj mnogo veći.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bog ih kaznio

27.09.2020 12:57

Zanimljivo. Svi saglasni. Čak i njofra. Otkud on na skupštini? Vatikan? Kako nisu saglasni da povećaju plate stanovništvu i poboljšaju standard? Zašto nas tu ne ujednače? Čuj češkog, da se povećanje plaćanje satanistima? Ko mu brani, neka daje svoju platu njima.

ODGOVORITE
Name

Doboj

28.09.2020 02:07

O cemu oni to? Trube jos uvijek o koroni? Ahahaaa, kazu zapad napredan.. ahahaaa...jbt, mi bosanci skontali da to ne postoji, crnogorci poceli da rade, ocistili Milu, a vi zapadnjaci nazadujete...ne pratite trendove

Name

eh kada bi

27.09.2020 13:14

se potrudile vlasti da se te zelje ispune bilo bi to super

ODGOVORITE