Да ли ће одгода отплате кредита спасити грађане?

Банке у Републици Српској су одобриле грађанима и правним лицима привремено одгађање плаћања кредита у укупном износу 567,3 милиона КМ, последњи су подаци Агенције за банкарство РС.

Република Српска 26.09.2020 | 19:36
Да ли ће одгода отплате кредита спасити грађане?

Међутим, отплатни период није продужен због чега ће одређен број привредника доћи у ситиацију неликвидности, поручују из Привредне коморе РС.

Вирус корона угасио је бројна радна мјеста, ослабио ионако слабу привреду у РС. Живот на кредит који је дуже вријеме једини начин опстанка у једном моменту доведен је у питање.

Зато је један од првих захтјева за превазилажење кризе био могућност одгоде плаћања кредита. Банке су одобриле грађанима и правним лицима привремени мораторијум на отплату укупно 567,3 милиона КМ кредита. 440,5 милиона КМ се односи на кредите привреди. Највећи број привредника долазе из области трговине и прерађивачке индустрије.

“Оно што се у међувремену појавио као проблем јесте да док смо с једне стране добили могућност да привредници имају ту одгоду плаћања кредита с друге стране тај отплатни период им није продужен тако да привредници се сада суочавају с тим да ће имати далеко већу рату него што су имали да би на неки начин стигли тај период у којем нису имали обавезу да плаћају рате кредита”, каже Владимир Благојевић,  портпарол Привредне коморе, Бањалука.

У наредном периоду одређен број привредних друштава доћиће у ситуацију неликвидности који је горући проблем привреде, каже Благојевић:

С обзиром на цјелокупну ситуацију морамо наћи начин како да охрабримо банке да омогуће кредитна средства и оним предузећима која имају проблема са обезбјеђењем колатерала.  Ту управо долази до изражаја Гарантни фонд”.

Економска криза се рјешава повећаном производњом. Међутим, Влада нема намјеру да развија привреду. Она је кренула путем повећаног задуживања што ће само довести до још веће кризе, сматра економиста Алекса Милојевић:

“Да је Влада на почетку избијања кризе кренула у изградњу неколико прехрамбених предузећа и предузећа високе прераде дрвета, из тих повећаних пореза, повећаних плата, повећаних прихода могла би да помогне овај дио изнемогле привреде и да кренемо у развој”.

Живот без кредита не може замислити ни већина грађана који се углавном задужују за голо преживљавање. Грађанима је одобрен привремени мораторијум на отплату 126,7 милиона КМ.

Кредитна задуженост грађана на крају првог полугодишта ове године износи око 2,5 милијарди марака. Кажу дуг је рђав друг али грађани су у овој земљи по свој прилици принуђени на лоше друштво.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

БЛБ

26.09.2020 21:53

мораториј мозе само помоц ако тај устедјени новац улозис и тиме повецас пословање и приходе. а ако само наставис тросит на редовне троскове онда ти неце помоц. кредит це доц на наплату кадтад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

27.09.2020 07:34

Тај који даје кредите зна зашто их даје...неко купује државу папирима...за кога?

Name

Аполо 11

27.09.2020 00:34

Тај притисак и неразумјевање банака је знак да се неоцекује да посље короне привредници и становништво се врати на ниво прије короне.Неки послови у привреди су на дужи период изгубљени а многе градјане је корона финанциски много коштала па ће одустати од многих већих куповина, туризма и др.,стабилизација ће потрајати 5 па и више година кад би корона већ сутра стала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕМА СПАСА

27.09.2020 05:33

НЕМА У НАС КАПАЦИТЕТ ЗА ЕКОНОМСКИ ЗИВОТ. КЛЕПТОМАН ЈЕ СВЕ УНИСТИО. ИДУЦЕ ГОДИНЕ ПРОПАСЦЕ ПОЛА ФИРМИ. АЛИ ЗАТО ЦЕ НАРОД ГЛАСАТИ ЗА ГАНГСТЕРЕ. ЊЕГОВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

27.09.2020 12:45

Одгода плаћања кредита у оваквој ситуацији може да значи само то и ништа више, пошто мала привреда је највише погођена кризом, а то, у најкраћим цртама значи, ко је престао да ради, изгубио је и оно мало тржишта што је имао, тако да му одгода неће ништа помоћи, у ријешавању проблема. Једино ако Влада РС ускочи са много више пара тј. са рецимо најмање милијарду КМ, с обзиром да је економија у стању колапса и с обзиром на то да и друге земље у Европи и свијету, помажу својој привреди, са милијардама, да изађе из ове изненадне кризе. Једина алтернатива томе је да се привреда пусти да дође до потпуног колапса и народ се пресели тамо гдје такве мјере постоје, у одговарајућој и адекватној мјери.

ОДГОВОРИТЕ