Da li će odgoda otplate kredita spasiti građane?

Banke u Republici Srpskoj su odobrile građanima i pravnim licima privremeno odgađanje plaćanja kredita u ukupnom iznosu 567,3 miliona KM, poslednji su podaci Agencije za bankarstvo RS.

Republika Srpska 26.09.2020 | 19:36
Da li će odgoda otplate kredita spasiti građane?

Međutim, otplatni period nije produžen zbog čega će određen broj privrednika doći u sitiaciju nelikvidnosti, poručuju iz Privredne komore RS.

Virus korona ugasio je brojna radna mjesta, oslabio ionako slabu privredu u RS. Život na kredit koji je duže vrijeme jedini način opstanka u jednom momentu doveden je u pitanje.

Zato je jedan od prvih zahtjeva za prevazilaženje krize bio mogućnost odgode plaćanja kredita. Banke su odobrile građanima i pravnim licima privremeni moratorijum na otplatu ukupno 567,3 miliona KM kredita. 440,5 miliona KM se odnosi na kredite privredi. Najveći broj privrednika dolaze iz oblasti trgovine i prerađivačke industrije.

“Ono što se u međuvremenu pojavio kao problem jeste da dok smo s jedne strane dobili mogućnost da privrednici imaju tu odgodu plaćanja kredita s druge strane taj otplatni period im nije produžen tako da privrednici se sada suočavaju s tim da će imati daleko veću ratu nego što su imali da bi na neki način stigli taj period u kojem nisu imali obavezu da plaćaju rate kredita”, kaže Vladimir Blagojević,  portparol Privredne komore, Banjaluka.

U narednom periodu određen broj privrednih društava doćiće u situaciju nelikvidnosti koji je gorući problem privrede, kaže Blagojević:

S obzirom na cjelokupnu situaciju moramo naći način kako da ohrabrimo banke da omoguće kreditna sredstva i onim preduzećima koja imaju problema sa obezbjeđenjem kolaterala.  Tu upravo dolazi do izražaja Garantni fond”.

Ekonomska kriza se rješava povećanom proizvodnjom. Međutim, Vlada nema namjeru da razvija privredu. Ona je krenula putem povećanog zaduživanja što će samo dovesti do još veće krize, smatra ekonomista Aleksa Milojević:

“Da je Vlada na početku izbijanja krize krenula u izgradnju nekoliko prehrambenih preduzeća i preduzeća visoke prerade drveta, iz tih povećanih poreza, povećanih plata, povećanih prihoda mogla bi da pomogne ovaj dio iznemogle privrede i da krenemo u razvoj”.

Život bez kredita ne može zamisliti ni većina građana koji se uglavnom zadužuju za golo preživljavanje. Građanima je odobren privremeni moratorijum na otplatu 126,7 miliona KM.

Kreditna zaduženost građana na kraju prvog polugodišta ove godine iznosi oko 2,5 milijardi maraka. Kažu dug je rđav drug ali građani su u ovoj zemlji po svoj prilici prinuđeni na loše društvo.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

BLB

26.09.2020 21:53

moratorij moze samo pomoc ako taj ustedjeni novac ulozis i time povecas poslovanje i prihode. a ako samo nastavis trosit na redovne troskove onda ti nece pomoc. kredit ce doc na naplatu kadtad.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

27.09.2020 07:34

Taj koji daje kredite zna zašto ih daje...neko kupuje državu papirima...za koga?

Name

Apolo 11

27.09.2020 00:34

Taj pritisak i nerazumjevanje banaka je znak da se neocekuje da poslje korone privrednici i stanovništvo se vrati na nivo prije korone.Neki poslovi u privredi su na duži period izgubljeni a mnoge gradjane je korona financiski mnogo koštala pa će odustati od mnogih većih kupovina, turizma i dr.,stabilizacija će potrajati 5 pa i više godina kad bi korona već sutra stala.

ODGOVORITE
Name

NEMA SPASA

27.09.2020 05:33

NEMA U NAS KAPACITET ZA EKONOMSKI ZIVOT. KLEPTOMAN JE SVE UNISTIO. IDUCE GODINE PROPASCE POLA FIRMI. ALI ZATO CE NAROD GLASATI ZA GANGSTERE. NJEGOVE.

ODGOVORITE
Name

Direkt

27.09.2020 12:45

Odgoda plaćanja kredita u ovakvoj situaciji može da znači samo to i ništa više, pošto mala privreda je najviše pogođena krizom, a to, u najkraćim crtama znači, ko je prestao da radi, izgubio je i ono malo tržišta što je imao, tako da mu odgoda neće ništa pomoći, u riješavanju problema. Jedino ako Vlada RS uskoči sa mnogo više para tj. sa recimo najmanje milijardu KM, s obzirom da je ekonomija u stanju kolapsa i s obzirom na to da i druge zemlje u Evropi i svijetu, pomažu svojoj privredi, sa milijardama, da izađe iz ove iznenadne krize. Jedina alternativa tome je da se privreda pusti da dođe do potpunog kolapsa i narod se preseli tamo gdje takve mjere postoje, u odgovarajućoj i adekvatnoj mjeri.

ODGOVORITE