Шта каже Чомски, писац кога често волимо помињати

Ноам Чомски (91), најутјецајнији и најугледнији савремени свјетски мислилац, у драматичном, упозоравајућем интервјуу који је дао за часопис "Неw Статесман", упозорио је на три кључна проблема због којих се тренутна ситуација назива најопаснијом у историји.

Свијет 26.09.2020 | 13:56
Шта каже Чомски, писац кога често волимо помињати

Ти су проблеми: климатске промјене, опасност од избијања нуклеарног рата и успон ауторитарности.

"У историји човјечанства није било ништа слично. Довољно сам стар да се врло јасно сјећам пријетње да би нацизам могао завладати већим дијелом Евроазије. Амерички војни стратези предвидјели су да ће се рат завршити регијом којом доминира САД и регијом којом доминира Њемачка. Али, чак ни то, иако ужасно, није толико страшно као могућност краја организираног људског живота на Земљи, а управо са с тим суочавамо", казао је Чомски.

Он је у свим тим негативним процесима који пријете катаклизми човјечанства, видио велику улогу и утјецај америчког предсједника Доналда Трампа.

Ево најважнијих дијелова овог интригантног интервјуа, анализа и упозорења Ноама Чомског.

"Трамп је постигао нешто прилично импресивно, успио је повећати пријетњу сваке од три опасности. Што се тиче нуклеарног оружја, наставио је с демонтирањем споразума о контроли наоружања, споразума који је пружао одређену заштиту од терминалне катастрофе. Увелико је повећао развој нових, опасних, пријетећих оружја, што значи да то чине и други, што повећава пријетњу свима нама.

У вези с еколошком катастрофом, појачао је напоре да максимизира употребу фосилних горива и укине прописе који донекле ублажавају учинак надолазеће катастрофе ако наставимо овим садашњим путем.

Што се тиче демократије, то је постала шала. Извршни сегмент америчке Владе потпуно је очишћен од било каквог дисидентског гласа. Сада је преостала само група улизица.

Трамп је лице нове реакционарне интернационале, коју чине земље као што су Бразил, Индија, Велика Британија, Египат, Израел и Мађарска. На западној хемисфери водећи кандидат је Јаир Балсонаро, својеврсни и мали клон предсједника Трампа.

На Блиском Истоку, та реакционарна интернационала заснива ће се на породичним диктатурама, најреакционарнијим државама на свијету. Египат Абдела ал-Сисија је најгора диктатура коју је Египат икада имао.

Израел се толико помјеро удесно да вам је потребан телескоп да бисте га видјели, ријеч је о јединој земљи на свијету у којој су млади људи чак и реакционарнији од одраслих.

Нарендра Моди уништава индијску секуларну демократију озбиљном репресијом над муслиманским становништвом, управо је увелико проширио страшну индијску окупацију Кашмира.

У Европи је водећи кандидат Виктор Орбан у Мађарској, који ствара протофашистичку државу. Постоје и друге особе, попут Маттеа Салвинија у Италији, који ужива гледајући како се избјеглице утапају у Медитерану.

Што се тиче Велике Британије, Нигел Фараге ће се појавити и бити прави кандидат ако Борис Џонсон не буде служио сврси, што он може. Велика Британија пријети да ће прекршити међународно право и направити потпуни прекид с Европском унијом те претворити тако Британију у још већег вазала Сједињених Држава него што је већ сада."

Познати филозоф казао је како ужасан страх осјећа пред најавом Доналда Трампа да неће поштивати резултате предстојећих америчких предсједничких избора уколико резултат буде лош за њега. "У животу сам дочекао 21 америчког предсједника и никада ниједан није тако нешто најавио", казао је Чомски.

(Агенције) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

блбл

26.09.2020 13:03

Заборавио је навести насег рудоњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад Додик

26.09.2020 13:09

Дјеси ти се насо паметоват

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

26.09.2020 13:44

Има паметних аналитичара још, али шта конкретно да се ради нико не каже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

26.09.2020 15:55

Требају сефови организовати геј параду.

Name

Скептик

26.09.2020 13:48

О тзв корони ни ријечи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошман

26.09.2020 15:18

Рудоња је забрањен у САД!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оцигледно

27.09.2020 07:43

Свако ко се политицки не слазе са господин ом Трампом, добије своје место у јавности.

ОДГОВОРИТЕ