Šta kaže Čomski, pisac koga često volimo pominjati

Noam Čomski (91), najutjecajniji i najugledniji savremeni svjetski mislilac, u dramatičnom, upozoravajućem intervjuu koji je dao za časopis "New Statesman", upozorio je na tri ključna problema zbog kojih se trenutna situacija naziva najopasnijom u istoriji.

Svijet 26.09.2020 | 13:56
Šta kaže Čomski, pisac koga često volimo pominjati

Ti su problemi: klimatske promjene, opasnost od izbijanja nuklearnog rata i uspon autoritarnosti.

"U istoriji čovječanstva nije bilo ništa slično. Dovoljno sam star da se vrlo jasno sjećam prijetnje da bi nacizam mogao zavladati većim dijelom Evroazije. Američki vojni stratezi predvidjeli su da će se rat završiti regijom kojom dominira SAD i regijom kojom dominira Njemačka. Ali, čak ni to, iako užasno, nije toliko strašno kao mogućnost kraja organiziranog ljudskog života na Zemlji, a upravo sa s tim suočavamo", kazao je Čomski.

On je u svim tim negativnim procesima koji prijete kataklizmi čovječanstva, vidio veliku ulogu i utjecaj američkog predsjednika Donalda Trampa.

Evo najvažnijih dijelova ovog intrigantnog intervjua, analiza i upozorenja Noama Čomskog.

"Tramp je postigao nešto prilično impresivno, uspio je povećati prijetnju svake od tri opasnosti. Što se tiče nuklearnog oružja, nastavio je s demontiranjem sporazuma o kontroli naoružanja, sporazuma koji je pružao određenu zaštitu od terminalne katastrofe. Uveliko je povećao razvoj novih, opasnih, prijetećih oružja, što znači da to čine i drugi, što povećava prijetnju svima nama.

U vezi s ekološkom katastrofom, pojačao je napore da maksimizira upotrebu fosilnih goriva i ukine propise koji donekle ublažavaju učinak nadolazeće katastrofe ako nastavimo ovim sadašnjim putem.

Što se tiče demokratije, to je postala šala. Izvršni segment američke Vlade potpuno je očišćen od bilo kakvog disidentskog glasa. Sada je preostala samo grupa ulizica.

Tramp je lice nove reakcionarne internacionale, koju čine zemlje kao što su Brazil, Indija, Velika Britanija, Egipat, Izrael i Mađarska. Na zapadnoj hemisferi vodeći kandidat je Jair Balsonaro, svojevrsni i mali klon predsjednika Trampa.

Na Bliskom Istoku, ta reakcionarna internacionala zasniva će se na porodičnim diktaturama, najreakcionarnijim državama na svijetu. Egipat Abdela al-Sisija je najgora diktatura koju je Egipat ikada imao.

Izrael se toliko pomjero udesno da vam je potreban teleskop da biste ga vidjeli, riječ je o jedinoj zemlji na svijetu u kojoj su mladi ljudi čak i reakcionarniji od odraslih.

Narendra Modi uništava indijsku sekularnu demokratiju ozbiljnom represijom nad muslimanskim stanovništvom, upravo je uveliko proširio strašnu indijsku okupaciju Kašmira.

U Evropi je vodeći kandidat Viktor Orban u Mađarskoj, koji stvara protofašističku državu. Postoje i druge osobe, poput Mattea Salvinija u Italiji, koji uživa gledajući kako se izbjeglice utapaju u Mediteranu.

Što se tiče Velike Britanije, Nigel Farage će se pojaviti i biti pravi kandidat ako Boris Džonson ne bude služio svrsi, što on može. Velika Britanija prijeti da će prekršiti međunarodno pravo i napraviti potpuni prekid s Evropskom unijom te pretvoriti tako Britaniju u još većeg vazala Sjedinjenih Država nego što je već sada."

Poznati filozof kazao je kako užasan strah osjeća pred najavom Donalda Trampa da neće poštivati rezultate predstojećih američkih predsjedničkih izbora ukoliko rezultat bude loš za njega. "U životu sam dočekao 21 američkog predsjednika i nikada nijedan nije tako nešto najavio", kazao je Čomski.

(Agencije) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

blbl

26.09.2020 13:03

Zaboravio je navesti naseg rudonju.

ODGOVORITE
Name

Milorad Dodik

26.09.2020 13:09

Djesi ti se naso pametovat

ODGOVORITE
Name

Jaffa

26.09.2020 13:44

Ima pametnih analitičara još, ali šta konkretno da se radi niko ne kaže.

ODGOVORITE
Name

Slavko

26.09.2020 15:55

Trebaju sefovi organizovati gej paradu.

Name

Skeptik

26.09.2020 13:48

O tzv koroni ni riječi.

ODGOVORITE
Name

Бошман

26.09.2020 15:18

Рудоња је забрањен у САД!

ODGOVORITE
Name

Ocigledno

27.09.2020 07:43

Svako ko se politicki ne slaze sa gospodin om Trampom, dobije svoje mesto u javnosti.

ODGOVORITE