Вучић: Разговарали смо о трилатерали у Сарајеву

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о формирању велике индустријске зоне у Војводини и трилатералном састанку Србије, Босне и Херцеговине и Турске, који би требало да буде одржан када прође "корона период".

Србија 25.09.2020 | 20:46
Вучић: Разговарали смо о трилатерали у Сарајеву

"Разговарали смо о новим билатералним сусретима у Србији, али и о трилатералном састанку између Србије, Турске и БиХ, који је, иначе, требало да се одржи у Сарајеву, односно да то обавимо чим прође овај корона период", рекао је Вучић.

Он је истакао да му је Ердоган изашао у сусрет у вези са формирањем индустријске зоне у Војводине, чиме би Србија могла да ријечи питање незапослености, раста БДП, повећања плата и пензија, што би био страховит подстицај за раст економије.

Вучић је рекао за Телевизију "Пинк" да та индустријска зона значи да ће доћи велики број турских компанија, које ће отворити сједиште у Србији.

"Вјерујем да ћемо имати озбиљнију сарадњу и од пољопривреде и одбрамбене индустрије са Турском...Ми хоћемо да привучемо најбоље њемачке, турске и све друге инвеститоре. Зато ће Србија да снажи и јача даље", рекао је Вучић.

Он каже да је са Ердоганом разговарао и о регионалним односима, како могу да чувају мир и стабилност, како да Турска помогне тим процесима, као и о сарадњи у међународним организацијама и институцијама, гдје је тражио разумијевање за србијанске позиције.

Вучић је рекао да је са Ердоганом разговарао о политичкој сарадњи двије земље, као и о инфраструктурним пројектима који се раде, те да се срео и са представницима компанија које раде на аутопуту Кузмин-Сремска Рача-Бијељина.

Он је додао да се разговарали и о свим споразумима, укључујућии вашингтонски, као и о односу према Приштини, да су саслушали један другог, као и да је Ердоган показао велико поштовање према Србији.

Вучић је истао да је имао важан двочасовни разговор у четири ока са Ердоганом, кога сматра пријатељем Србије.

Говорећи о сукобу Турске и Грчке, Вучић је подсјетио на ријечи краљ Александра, који је рекао да је Србија своје сукобе са Турском завршила.

"Не желимо никаве сукобе са Турском, желимо добре односе, али с друге стране, имамо и наше грчке пријатеље. Србија има свој пут мира, економског напретка и то су наши интереси. Поштујемо људе који показују репсект према нашој земљи", рекао је Вучић и додао да је за Србију најважнији пут економског раста.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Босанац

25.09.2020 21:03

Крајње је вријеме да се окренемо према Турској,Русији и Кини. Оканите се Америке,коме они мисле добро са својом демократијом ? Либија,Ирак,Афганистан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.09.2020 18:30

Хахахахахаха, сиротиња која не смије писнути, то нам зелис ботино сељацка, је.ала те она волина бакинацка!

Name

Дали

25.09.2020 21:06

то турци тразе јефтинију радну снагу? Да ли је могуце? Па јос мало и албанија це отварати фирме у србији јер ни албанци неце да раде за 300 евра!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.09.2020 18:32

Зато хоце немањицки кметови, а брадати сектаси це им реци да тиме граде палацу у рају. Робови па то ти је, нису бадава серви.

Name

Дзоо

26.09.2020 04:00

Ко це ако неце Турци моземо се мрзити или волети али људи моји овог Додика и његове под хитно треба отерати у политицку пензију ама све им дјаба и алал сто су покрали само нека иду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стара

26.09.2020 10:02

Екипа и савезници се окупљају да нецете опет на Бец ???

ОДГОВОРИТЕ