У Влади Српске узимање новца јавно, а трошење тајно!

Власти у Босни и Херцеговини су привредницима чије је пословање погођено пандемијом вируса корона, исплатиле на стотине милиона марака помоћи, како би лакше пребродили кризу. Док се у Федерацији БиХ и Брчко Дистрикту тачно зна у чије руке, по ком основу и у којем обиму је помоћ уплаћена, у Републици Српској ти подаци се држе далеко од очију јавности.

Република Српска 23.09.2020 | 19:48
У Влади Српске узимање новца јавно, а трошење тајно!

Тако на примјер на сајту Пореске управе Федерације БиХ редовно се ажурирају подаци о корисницима субвенција по основу обавезних осигурања.

 

Ту се налазе имена свих привредника који су добили помоћ по основу доприноса за пензионо и здравствено осигурање, као и број запослених радника, мјесто у којем послују, те тачан износ субвенције.  Свеукупно, за три мјесеца исплаћено је близу 90 милиона марака.

Влада Брчко Дистрикта је на својој интернет презентацији на ударном мјесту истакла податке везане за санацију штете у привреди.

На једном мјесту се могу пронаћи имена свих оних који су добили било какав вид помоћи, а за разлику од Федерације БиХ, у Брчком су отишли корак даље када је транспарентност у питању па су објављени и бројеви банака и жиро рачуна на који су средства уплаћена.

Ту се налазе и спискови са оним послодавцима који су упутили приговоре по основу уплате, гдје се може видјети разлика која им је уплаћена.

 Са друге стране, на сајту Владе Републике Српске не постоје прецизни подаци о томе ко је за вријеме пандемије добио помоћ и у којем износу.

Све што је до сада објављено преко њихових званичних канала комуникације су она предузећа у којима су се радници солидарно одрекли дијела плате у корист фонда солидарности.

Влада преко свог сајта углавном извјештава о одлукама Републичког штаба за ванредне ситуације, као и о мјерама за ублажавање штетних посљедица, али без навођења оних који су помоћ добили. Такве податке не објављује ни Пореска управа Републике Српске.

Имају ли у плану да објаве те податке до објаве овог текста нисмо успјели сазнати, јер на наша питања у Влади РС нико није одговорио.

Исплате углавном одобрава Компензациони фонд Републике Српске. Предсједник Уније удружења послодаваца Саша Тривић, а који је у Управном одбору фонда каже за ЦАПИТАЛ како пословна заједница у Српској нема ништа против да сви подаци везани за субвенције и помоћ, без обзира по ком основу, буду јавно објављени.

“Података о томе колико је свако појединачно добио немамо ни ми у фонду али могућности за злоупотребе није било јер је цијели посао био дигитализован. Пријаве су ишле преко софтвера, преко којег су се прикупљали захтјеви и вршила обрада, а све је било повезано и са Пореском управом Републике Српске”, каже Тривић.

Како је најавио, кроз неколико дана би требала да буде објелодањена уредба којом ће бити дефинисан рад регистра подстицаја, а са којим би се спријечила злоупотреба код добијања државне помоћи.

“То ће бити мјесто на којем ће се наћи подаци о свим уплатама по било ком основу и са било ког нивоа. Оног тренутка кад буде успостављен регистар, обавеза сваког ко у држави даје било коме државне паре је да то евидентира”, казао је Тривић.

Из Привредне коморе РС поручују како они инсистирају на транспарентности када је државна помоћ у питању, те да су инсистирали да се регистар свих подстицаја донесе у наредном периоду.

Директор Транспаренцy Интернатионал Ивана Корајлић каже како је Влада Српске била транспарентна само онда када је прикупљала новац, док те транспарентности у расподјели није било.

“Оно што је од почетка проблем је што се објављивало ко је уплатио у фонд, али не на који начин су се распоређивала средства. Било је доста нелогичности јер су се средства додјељивала кроз различите нивое. Такође, мијењали су се и одређени критерији у односу како су почетку били замишљени”, казала је Корајлић.

(Цапитал)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

БЛ

23.09.2020 20:14

како се тросе паре од ммф-а, нико не зна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАНГСТЕР

24.09.2020 01:35

ГАНГСТЕР ДРЗАВА. ОЦАЈ. МЕДЈУНАРОДНИ ПРОМАСАЈ. ЛОПОВЛУК САМО И НИСТА ВИСЕ.

Name

камата

23.09.2020 21:44

ко дизе кредите нека и враца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре камата

24.09.2020 04:07

Тако се ради по правилу. Али овдје лопови дизу кредите а народ враца. Пред изборе обецавају све и сваста да народ гласа за њих да они даље узивају. Народ као народ глуп и све вјерује, тек свате или свати це кад буде касно.

Name

БРАВО

24.09.2020 04:10

Такоје Врати диже кредит па међу Собом дијеле а Народ Који Већ умире а и нерођени ће морати да Враћају.

Name

Врене

23.09.2020 23:17

Сви це побјеци,мислим да це Висковиц греском остати и одговарати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јахоринаа планинаа

24.09.2020 01:10

Праве хотеле на јахорини и слицно! Па и кад их скинете са власти-њима це бити драго јер узивају у дјакузију са једном глабобољом мање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

24.09.2020 06:18

Како ће наши функционери Милорад,Зељка,Радован говорити како смо стабилни и јаки а овамо све из кредита. Неби ме зачудило да почну гањати бабе по пијацама за ПДВ за 10 так јаја.Једино тако знају пунит буџет,само јако притисни народ. Окупирана територија. Република Српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Триван

24.09.2020 06:27

Саша Тривић вјечито гладан и никад му доста. Ако се за некога може рећи да је љигавац то је онда свакако ова сподоба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

24.09.2020 06:57

Кад се каже узимање новца јавно онда то асоцира да се краде. Ајде онда напишите јавно ко то тачно узима новац да сви чујемо па да онда и ми који то не знамо кажемо шта имамо. Овако уопштено говорити како се "узима" новац је само празна прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

24.09.2020 07:43

Ето теби треба написати како и ко то ради... Или си глуп или си њихов полтрон....

Name

Коле

24.09.2020 08:02

Ре Милан... Ајде секташу не паламуди када сви знамо ко једино узима у овом ентитету.... Твоја секта на власти једина то ради и то задњих 20 година као онај Мило у Ц. Гори али свему дође крај

Name

Тацно

24.09.2020 08:46

Ако имате податке изнесите именом и презименом. Ко је украо и колико. Поднесите пријаву тузиластву.

Name

пара мани

24.09.2020 08:08

кадаби тросили јавно какоби себи засњирали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

24.09.2020 11:19

Ово само говори колико су политичари у РС лопови. Нема нигдје већих лопова и мутљароша него овде.Зато на изборима гласајмо за смјену лопова и угњетача. Да продишемо бар мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

См

26.09.2020 13:47

Све го лопов. Нигдје цасна и постена политицара код нас. Иста је ствар и у позицији и у опозицији. Еххх да нам је једног Кривокапица,Апазовица,Дритана па да помету сав овај политицки сљам код нас.