U Vladi Srpske uzimanje novca javno, a trošenje tajno!

Vlasti u Bosni i Hercegovini su privrednicima čije je poslovanje pogođeno pandemijom virusa korona, isplatile na stotine miliona maraka pomoći, kako bi lakše prebrodili krizu. Dok se u Federaciji BiH i Brčko Distriktu tačno zna u čije ruke, po kom osnovu i u kojem obimu je pomoć uplaćena, u Republici Srpskoj ti podaci se drže daleko od očiju javnosti.

Republika Srpska 23.09.2020 | 19:48
U Vladi Srpske uzimanje novca javno, a trošenje tajno!

Tako na primjer na sajtu Poreske uprave Federacije BiH redovno se ažuriraju podaci o korisnicima subvencija po osnovu obaveznih osiguranja.

 

Tu se nalaze imena svih privrednika koji su dobili pomoć po osnovu doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje, kao i broj zaposlenih radnika, mjesto u kojem posluju, te tačan iznos subvencije.  Sveukupno, za tri mjeseca isplaćeno je blizu 90 miliona maraka.

Vlada Brčko Distrikta je na svojoj internet prezentaciji na udarnom mjestu istakla podatke vezane za sanaciju štete u privredi.

Na jednom mjestu se mogu pronaći imena svih onih koji su dobili bilo kakav vid pomoći, a za razliku od Federacije BiH, u Brčkom su otišli korak dalje kada je transparentnost u pitanju pa su objavljeni i brojevi banaka i žiro računa na koji su sredstva uplaćena.

Tu se nalaze i spiskovi sa onim poslodavcima koji su uputili prigovore po osnovu uplate, gdje se može vidjeti razlika koja im je uplaćena.

 Sa druge strane, na sajtu Vlade Republike Srpske ne postoje precizni podaci o tome ko je za vrijeme pandemije dobio pomoć i u kojem iznosu.

Sve što je do sada objavljeno preko njihovih zvaničnih kanala komunikacije su ona preduzeća u kojima su se radnici solidarno odrekli dijela plate u korist fonda solidarnosti.

Vlada preko svog sajta uglavnom izvještava o odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije, kao i o mjerama za ublažavanje štetnih posljedica, ali bez navođenja onih koji su pomoć dobili. Takve podatke ne objavljuje ni Poreska uprava Republike Srpske.

Imaju li u planu da objave te podatke do objave ovog teksta nismo uspjeli saznati, jer na naša pitanja u Vladi RS niko nije odgovorio.

Isplate uglavnom odobrava Kompenzacioni fond Republike Srpske. Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić, a koji je u Upravnom odboru fonda kaže za CAPITAL kako poslovna zajednica u Srpskoj nema ništa protiv da svi podaci vezani za subvencije i pomoć, bez obzira po kom osnovu, budu javno objavljeni.

“Podataka o tome koliko je svako pojedinačno dobio nemamo ni mi u fondu ali mogućnosti za zloupotrebe nije bilo jer je cijeli posao bio digitalizovan. Prijave su išle preko softvera, preko kojeg su se prikupljali zahtjevi i vršila obrada, a sve je bilo povezano i sa Poreskom upravom Republike Srpske”, kaže Trivić.

Kako je najavio, kroz nekoliko dana bi trebala da bude objelodanjena uredba kojom će biti definisan rad registra podsticaja, a sa kojim bi se spriječila zloupotreba kod dobijanja državne pomoći.

“To će biti mjesto na kojem će se naći podaci o svim uplatama po bilo kom osnovu i sa bilo kog nivoa. Onog trenutka kad bude uspostavljen registar, obaveza svakog ko u državi daje bilo kome državne pare je da to evidentira”, kazao je Trivić.

Iz Privredne komore RS poručuju kako oni insistiraju na transparentnosti kada je državna pomoć u pitanju, te da su insistirali da se registar svih podsticaja donese u narednom periodu.

Direktor Transparency International Ivana Korajlić kaže kako je Vlada Srpske bila transparentna samo onda kada je prikupljala novac, dok te transparentnosti u raspodjeli nije bilo.

“Ono što je od početka problem je što se objavljivalo ko je uplatio u fond, ali ne na koji način su se raspoređivala sredstva. Bilo je dosta nelogičnosti jer su se sredstva dodjeljivala kroz različite nivoe. Takođe, mijenjali su se i određeni kriteriji u odnosu kako su početku bili zamišljeni”, kazala je Korajlić.

(Capital)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

BL

23.09.2020 18:14

kako se trose pare od mmf-a, niko ne zna...

ODGOVORITE
Name

GANGSTER

23.09.2020 23:35

GANGSTER DRZAVA. OCAJ. MEDJUNARODNI PROMASAJ. LOPOVLUK SAMO I NISTA VISE.

Name

kamata

23.09.2020 19:44

ko dize kredite neka i vraca.

ODGOVORITE
Name

Re kamata

24.09.2020 02:07

Tako se radi po pravilu. Ali ovdje lopovi dizu kredite a narod vraca. Pred izbore obecavaju sve i svasta da narod glasa za njih da oni dalje uzivaju. Narod kao narod glup i sve vjeruje, tek svate ili svati ce kad bude kasno.

Name

BRAVO

24.09.2020 02:10

Takoje Vrati diže kredit pa među Sobom dijele a Narod Koji Već umire a i nerođeni će morati da Vraćaju.

Name

Vrene

23.09.2020 21:17

Svi ce pobjeci,mislim da ce Viskovic greskom ostati i odgovarati.

ODGOVORITE
Name

Jahorinaa planinaa

23.09.2020 23:10

Prave hotele na jahorini i slicno! Pa i kad ih skinete sa vlasti-njima ce biti drago jer uzivaju u djakuziju sa jednom glaboboljom manje!

ODGOVORITE
Name

Apolo 11

24.09.2020 04:18

Kako će naši funkcioneri Milorad,Zeljka,Radovan govoriti kako smo stabilni i jaki a ovamo sve iz kredita. Nebi me začudilo da počnu ganjati babe po pijacama za PDV za 10 tak jaja.Jedino tako znaju punit budžet,samo jako pritisni narod. Okupirana teritorija. Republika Srpska.

ODGOVORITE
Name

Trivan

24.09.2020 04:27

Saša Trivić vječito gladan i nikad mu dosta. Ako se za nekoga može reći da je ljigavac to je onda svakako ova spodoba.

ODGOVORITE
Name

Milan

24.09.2020 04:57

Kad se kaže uzimanje novca javno onda to asocira da se krade. Ajde onda napišite javno ko to tačno uzima novac da svi čujemo pa da onda i mi koji to ne znamo kažemo šta imamo. Ovako uopšteno govoriti kako se "uzima" novac je samo prazna priča.

ODGOVORITE
Name

Re Milan

24.09.2020 05:43

Eto tebi treba napisati kako i ko to radi... Ili si glup ili si njihov poltron....

Name

Kole

24.09.2020 06:02

Re Milan... Ajde sektašu ne palamudi kada svi znamo ko jedino uzima u ovom entitetu.... Tvoja sekta na vlasti jedina to radi i to zadnjih 20 godina kao onaj Milo u C. Gori ali svemu dođe kraj

Name

Tacno

24.09.2020 06:46

Ako imate podatke iznesite imenom i prezimenom. Ko je ukrao i koliko. Podnesite prijavu tuzilastvu.

Name

para mani

24.09.2020 06:08

kadabi trosili javno kakobi sebi zasnjirali

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

24.09.2020 09:19

Ovo samo govori koliko su političari u RS lopovi. Nema nigdje većih lopova i mutljaroša nego ovde.Zato na izborima glasajmo za smjenu lopova i ugnjetača. Da prodišemo bar malo.

ODGOVORITE
Name

Sm

26.09.2020 11:47

Sve go lopov. Nigdje casna i postena politicara kod nas. Ista je stvar i u poziciji i u opoziciji. Ehhh da nam je jednog Krivokapica,Apazovica,Dritana pa da pometu sav ovaj politicki sljam kod nas.