Свијетом хара други талас короне, људи против затварања

Због изразитог пораста броја нових случајева Цовид-19, један број земаља се суочио са могућношћу да у њима буде потребно поновно увођење карантинских мјера, док у неким другим тако нешто за сада није на видику.

Свијет 23.09.2020 | 17:04
Свијетом хара други талас короне, људи против затварања

Прва држава у свијету у којој је већ на снази нови, тронедјељни карантин је Израел, а у најстроже мјере, уведене прошле седмице, убраја се и забрана удаљавања од мјеста становања на раздаљину већу од 500 метара, уз новчане казне за оне који то буду чинили без оправданог разлога.

Број новозаражених у Великој Британији се удвостручује приближно на седам дана, а медији у тој земљи ове седмице су јавили да премијер Борис Џонсон разматра увођење карантина.

Објављујући нове мјере у циљу спречавања ширења Цовид-19 у Енглеској, Џонсон је упозорио да увођење новог карантина на националном нивоу није искључено уколико становништво током предстојећег зимског периода не буде поштовало противепидемијске прописе.

У неким дијеловима Велике Британије тренутно су на снази локални карантини, а болнице су повећале своје капацитете за одговор на нови талас Цовид-19.

Избјегавајући да употребе тај назив, локалним карантинима прибегле су и власти у Мадриду, гдје за нека насеља у ширем подручју тог града важе ограничења кретања.

Будући да је ријеч о радничким насељима, надлежни су оптужени да стигматизују сиромашније слојеве становништва, што је прошлог викенда довело и до протестних окупљања.

Рестриктивне мјере на снази су и у другим дијеловима Шпаније, а премијер те земље Педро Санчес у суботу је искључио могућност увођења карантина на националном нивоу.

Ни у Француској за сада није изгледно увођење општег карантина иако је, како наводи лондонски “Телеграф”, степен ширења заразе у Француској двоструко већи него у Великој Британији.

Влада новог премијера Жана Кастекса жели да у земљи одржи равнотежу између друштвених и економских интереса, а рестриктивне мјере се разликују у зависности од средине.

Снажног другог таласа Цовид-19 поштеђена је Италија, која је по избијању пандемије брзо постала једна од најтеже погођених земаља Европе и свијета, а стручњаци такав успјех приписују чињеници да је у Италији ранији карантин укидан касније у поређењу са неким другим државама, наводи сајт Лоцал.ит.

Коментаришући пораст броја нових случајева Цовид-19 у Грчкој, портпарол грчке владе Стелиос Пецас изјавио је да, уколико се тај тренд настави, постоји могућност увођења новог карантина у земљи.

– Дотле још нисмо стигли – једноставно, кажемо да на столу морамо да имамо све опције – рекао је Пецас, додајући да је премијер Грчке од надлежног стручног одбора затражио да начини план могућих мјера, које би, у случају погоршања епидемиолошке ситуације, могле бити “активиране на релативно аутоматски начин”, наводи портал Јуровиклињуз.

Немачки вирусолог Хендрик Штрек дигао је глас против поновног “затварања” због пандемије Цовид-19, поручујући земљама које се суочавају са новим таласом заразе и иду ка увођењу нових карантина да се смире и не подлежу “свеопштој масовној хистерији”.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Господња је задња

23.09.2020 15:31

Што ће их Господ поклопити како он то зна најбоље? Само полако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе правде

25.09.2020 14:41

И треба, сто прије то боље. Људски род је у сваком погледу дотако дно.

Name

симо пендрек

23.09.2020 16:04

Који болан други талас ? Јесу људи рекли, други талас ПОЦИЊЕ тек онда кад продје 21 дан без иједног новозаразеног ???? О цему прицамо ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

23.09.2020 17:02

Који талас,пустите те сатанисте,не иде им по плану,улозили су много,али горе од тога идентификовани су.Треба се придрзавати мјера струцних људи,али нови талас мозе бити само крај пандемије и крај сатанистицким покусајима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

005

24.09.2020 11:25

Сатанисти? А ви сте ми нешто плахо бољи!?

Name

Ре 005

24.09.2020 13:17

Нека си ти најбољи. Пусти нас што смо гори од сатаниста. Сјети се нас гори кад ти се сатанисти уселе у кућу. Сретно.

Name

?

23.09.2020 18:00

А кад је први талас заврсен, заталасало вас дабогда висе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови термин

27.09.2020 03:47

..."локални карантин", затварај сиротињу,Интересантно.Е, онда се појави струка да то објасни. Онда сви други то прихвате па казу, ето ми то радимо због вас.

ОДГОВОРИТЕ