"Мали Шенген" би релаксирао и политичке односе

"Мали Шенген" би, осим економских предности, морао водити ка релаксацији поитичких односа у региону, као и убрзаном рјешавању отворених питања, сматра Звиздић.

Босна и Херцеговина 23.09.2020 | 11:13
"Мали Шенген" би релаксирао и политичке односе

На састанку у Охриду који је одржан у новембру прошле године и на којем се разговарало о перспективи западног Балкана и "малом Шенгену" рекао сам да је БиХ опредијељена за јачање регионалне сарадње и приоритетно за унапређење и убрзање пута ка чланству у Европској унији.

Казао је ово за „Дневни аваз" Денис Звиздић, замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ.

Када се говори о оваквој врсти регионалне сарадње, он сматра да је потребно извршити анализу двије групе фактора, изазова и предности које она носи у својој намјери и суштини, и након тога дефинирати стварни интерес БиХ.

- У прву групу спадају политички мотиви и архитектура саме иницијативе, а другу групу чине економски, развојни и инвестициони фактори и циљеви. Несумњиво је да су привредни и инвестициони разлози за укључивање у "мали Шенген" веома јаки, јер ће проток капитала, роба, услуга и људи довести до економског раста и запошљавања, као и до повећаног нивоа конкурентности држава у региону који би, према пројекцији споразума, био уређен као заједничко тржиште и интегрирана инвестицијска дестинација, с хармонизираним легислативним оквиром и поједностављеним процедурама - сматра Звиздић.

Дакле, како каже, економске предности су несумњиве, али поручује и да свака иницијатива на западном Балкану, који је оптерећен тешком прошлошћу и гдје још постоје бројни неријешени спорови, има и додатну, политичку и историјску димензију.

- Због тога би оваквог по карактеру, стратешкој иницијативи којем би западни Балкан био претворен примарно у регионалну економску зону, али и могућу платформу за политички утјецај, морало претходити јасно и недвосмислено поштивање суверенитета, територијалног интегритета и међународноправног субјективитета свих држава, без мијешања у унутрашње ствари било које државе, као и брзо и успјешно рјешавање свих билатералних или мултилатералних питања - истиче Звиздић.

Са становишта БиХ, то би, напримјер, како каже, значило обавезно потписивање уговора о граници између БиХ и Србије, равноправан статус у практичној проведби споразума и непристајање на био какву и био чију политичку или тржишну доминацију.

- "Мали Шенген" би, осим економских предности, морао водити ка релаксацији поитичких односа у региону, као и убрзаном рјешавању отворених питања. Сматрам да би најбоље рјешење било да се осмисли модел повећаног нивоа економске и друштвене интеграције региона западног Балкана који би дао видљиве резултате у року од неколико година, што значи да би се споразум или "мали Шенген" потврђивао од држава учесница сваких максимално пет година. Тако би се могли пратити и вредновати зацртани циљеви и остварени резултати, чиме би интереси држава били заштићени - закључује Звиздић у разговору за "Аваз".

(Фена) 

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Нострадамус

23.09.2020 09:43

Понављам Мали Сенген је повратак на ОТОМАНСКО ЦАРСТВО.То знаци опет 500 година под Турцима.За сада у Мини Сенген улазе Албанија Србија са Косовом и Метохијом, Македонија, БИХ са Републиком Српском надам се да це Црна Гора да се спаси уласком у ЕУ.Мини Сенгену касније приступа Турска која це бити једина сила у том Сенгену сто знаци вецина у том Сенгену су Муслимани то знаци Исламски Сенген.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маријан Бл

23.09.2020 12:36

Види ти само овога паметног ностродамуса, Баба Ванга је за њега мала маца..Чова оптерећен национализмом.

Name

зв

23.09.2020 12:39

нидје везе....нема ту теорије завјере, није турска предвидјена у свему овоме. Ово је конацно паметан потез за народ региона, у то нема сумње

Name

ре ностра

23.09.2020 15:56

ал како це писат у том 'мини-сенгену'? косово или косово и метохија?

Name

Ма какви

23.09.2020 18:02

То ве бити Свица, када то градјани осјете тако це се и понасати, бас као свајцарци.

Name

Борис

23.09.2020 10:50

Мали шенген је ријетко паметан приједлог сарадње послије 1995 године. Најискреније поштовање покретачима овог приједлога попут А.Вучића и М. Шаровића

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

23.09.2020 11:09

Каква корист од тог 'Малог Сенгена' када су у њему и дрзаве које не признају једна другу ?? Наиме ни Србија ни БХ не признају да Косово икако постоји, а овамо су и Косово и Србија и БХ скупа у као некаком 'малом Сенгену'

Name

И прије три деценије

23.09.2020 12:06

Је то СДС било јасно, да це се такво заврсити, само није СДА и ХДЗ. Умјесто да су скупа ИСКРЕНО на дјелу развијали градјанску дрзаву, они су се удрузили против срба,због сто лицних, сто по исламској деклаеацији, сто због прогона срба из Хрватске. Мислили су да це сви срби заврсити преко Дрине сто је сулудо, зато им Додик ваља нека само срби економски и демографски пропадају. Таква сулуда политика има и другацији крај.

Name

Посавски гонич

23.09.2020 12:26

Јесте, али неможе потписивање слободних трговачких граница са земљом која не признаје твоје границе. Зато Србија прво мора да призна границе БиХ исплати ратну одштету па онда Шенген

Name

Никакав шенген

23.09.2020 10:56

Само затворити границе, пооштрити мјере приликом преласка границе и обавезно увести визе. Овде је био Шенген над Шенгенима а ми смо све то разјебали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

23.09.2020 10:57

Ја када салтање настане, највисе свих оних који су нас довели у овакву ситуацију....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имам приједлог

23.09.2020 11:02

Пошто смо сви на југу и пошто смо Славени, ајмо назвати тај Шенген "Југо Славенијом". Има ли неко боље име?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозе

23.09.2020 15:36

"НАШ МИНИ СЕНГЕН".

Name

искоса

23.09.2020 11:13

Денис Звиздић, дипломата каквом би позавидиле и озбиљније државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.09.2020 15:54

добар цовјек у погресној странци. ал да је у другој у фбих неби имао те успјехе.

Name

Морате испунити услове?

23.09.2020 12:12

Стеци услове за то. Једно по једно поглавље па онда???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Литијум

23.09.2020 12:35

Је "српска нафта", највеце заллихе у Европи а преко 10"свијетских. Па сада думајте, хоце ли САД и Србија остварити економску сарадњу,ума ли САД интерес за добре односе,која је потреба и моц тога метала?!

Name

Едисон

23.09.2020 12:25

Зид треба поставити док год се буде водила оваква политика према БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

23.09.2020 15:19

Па постави га!

Name

Ја комедије

23.09.2020 12:36

??????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

И бити

23.09.2020 12:38

Приврзени томе????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

23.09.2020 12:38

Никакав сенген не долази у обзир, па ко издржи. Пртедлазе га онај ко не мозе висе да трпи . Многе друге ствари прије тога треба да се ријесе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрт фасизму

23.09.2020 13:06

“Мали Шенген “Јаааа АЛИ “Прво скочи па реци Хоооппп”!ТО ЗНАЦИ: прво испуњење свих предходних услова у вези граница и осталих “отворених” питања па “мали Шенген “ (име му није добро ) промјенити у неко друго!!!!Напримјер “Споразум “!(како недавно рече госпођа Цениц)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

24.09.2020 12:28

@Марија БЛ.Знате ли Ви прије свега ста је национализам.Друго ја сам за ЕУ,а не неки Мини Сенген.Ангела Меркел и други Њемацки политицари су прије неколи година рекли ,Турска немозе постати цланица ЕУ јер је ЕУ Хрисцанска Заједница.А неки Српски политицари прије свега Дјиндјиц или неки други су рекли и молили ЕУ да нас приме да нас не гурају у наруцје Турској.А треце кљуцно па засто су Хрватска и Словенија одабрали ЕУ,а не Мини Сенген.Зар стварно не моземо ниста да науцимо.То сто неки тврде да Турска није предвидјена у свему томе,да сада није али у будуце.Па ЕУ није на поцетку имала цини ми се 29 земаља сада има.Волио бих да нисам у праву и нека буде да гријесим боље да ја погријесим него други.Сретно Сретно

ОДГОВОРИТЕ