"Mali Šengen" bi relaksirao i političke odnose

"Mali Šengen" bi, osim ekonomskih prednosti, morao voditi ka relaksaciji poitičkih odnosa u regionu, kao i ubrzanom rješavanju otvorenih pitanja, smatra Zvizdić.

Bosna i Hercegovina 23.09.2020 | 11:13
"Mali Šengen" bi relaksirao i političke odnose

Na sastanku u Ohridu koji je održan u novembru prošle godine i na kojem se razgovaralo o perspektivi zapadnog Balkana i "malom Šengenu" rekao sam da je BiH opredijeljena za jačanje regionalne saradnje i prioritetno za unapređenje i ubrzanje puta ka članstvu u Evropskoj uniji.

Kazao je ovo za „Dnevni avaz" Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Kada se govori o ovakvoj vrsti regionalne saradnje, on smatra da je potrebno izvršiti analizu dvije grupe faktora, izazova i prednosti koje ona nosi u svojoj namjeri i suštini, i nakon toga definirati stvarni interes BiH.

- U prvu grupu spadaju politički motivi i arhitektura same inicijative, a drugu grupu čine ekonomski, razvojni i investicioni faktori i ciljevi. Nesumnjivo je da su privredni i investicioni razlozi za uključivanje u "mali Šengen" veoma jaki, jer će protok kapitala, roba, usluga i ljudi dovesti do ekonomskog rasta i zapošljavanja, kao i do povećanog nivoa konkurentnosti država u regionu koji bi, prema projekciji sporazuma, bio uređen kao zajedničko tržište i integrirana investicijska destinacija, s harmoniziranim legislativnim okvirom i pojednostavljenim procedurama - smatra Zvizdić.

Dakle, kako kaže, ekonomske prednosti su nesumnjive, ali poručuje i da svaka inicijativa na zapadnom Balkanu, koji je opterećen teškom prošlošću i gdje još postoje brojni neriješeni sporovi, ima i dodatnu, političku i istorijsku dimenziju.

- Zbog toga bi ovakvog po karakteru, strateškoj inicijativi kojem bi zapadni Balkan bio pretvoren primarno u regionalnu ekonomsku zonu, ali i moguću platformu za politički utjecaj, moralo prethoditi jasno i nedvosmisleno poštivanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodnopravnog subjektiviteta svih država, bez miješanja u unutrašnje stvari bilo koje države, kao i brzo i uspješno rješavanje svih bilateralnih ili multilateralnih pitanja - ističe Zvizdić.

Sa stanovišta BiH, to bi, naprimjer, kako kaže, značilo obavezno potpisivanje ugovora o granici između BiH i Srbije, ravnopravan status u praktičnoj provedbi sporazuma i nepristajanje na bio kakvu i bio čiju političku ili tržišnu dominaciju.

- "Mali Šengen" bi, osim ekonomskih prednosti, morao voditi ka relaksaciji poitičkih odnosa u regionu, kao i ubrzanom rješavanju otvorenih pitanja. Smatram da bi najbolje rješenje bilo da se osmisli model povećanog nivoa ekonomske i društvene integracije regiona zapadnog Balkana koji bi dao vidljive rezultate u roku od nekoliko godina, što znači da bi se sporazum ili "mali Šengen" potvrđivao od država učesnica svakih maksimalno pet godina. Tako bi se mogli pratiti i vrednovati zacrtani ciljevi i ostvareni rezultati, čime bi interesi država bili zaštićeni - zaključuje Zvizdić u razgovoru za "Avaz".

(Fena) 

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

23.09.2020 09:43

Ponavljam Mali Sengen je povratak na OTOMANSKO CARSTVO.To znaci opet 500 godina pod Turcima.Za sada u Mini Sengen ulaze Albanija Srbija sa Kosovom i Metohijom, Makedonija, BIH sa Republikom Srpskom nadam se da ce Crna Gora da se spasi ulaskom u EU.Mini Sengenu kasnije pristupa Turska koja ce biti jedina sila u tom Sengenu sto znaci vecina u tom Sengenu su Muslimani to znaci Islamski Sengen.

ODGOVORITE
Name

Marijan Bl

23.09.2020 12:36

Vidi ti samo ovoga pametnog nostrodamusa, Baba Vanga je za njega mala maca..Čova opterećen nacionalizmom.

Name

zv

23.09.2020 12:39

nidje veze....nema tu teorije zavjere, nije turska predvidjena u svemu ovome. Ovo je konacno pametan potez za narod regiona, u to nema sumnje

Name

re nostra

23.09.2020 15:56

al kako ce pisat u tom 'mini-sengenu'? kosovo ili kosovo i metohija?

Name

Ma kakvi

23.09.2020 18:02

To ve biti Svica, kada to gradjani osjete tako ce se i ponasati, bas kao svajcarci.

Name

Boris

23.09.2020 10:50

Mali šengen je rijetko pametan prijedlog saradnje poslije 1995 godine. Najiskrenije poštovanje pokretačima ovog prijedloga poput A.Vučića i M. Šarovića

ODGOVORITE
Name

Mitar

23.09.2020 11:09

Kakva korist od tog 'Malog Sengena' kada su u njemu i drzave koje ne priznaju jedna drugu ?? Naime ni Srbija ni BH ne priznaju da Kosovo ikako postoji, a ovamo su i Kosovo i Srbija i BH skupa u kao nekakom 'malom Sengenu'

Name

I prije tri decenije

23.09.2020 12:06

Je to SDS bilo jasno, da ce se takvo zavrsiti, samo nije SDA i HDZ. Umjesto da su skupa ISKRENO na djelu razvijali gradjansku drzavu, oni su se udruzili protiv srba,zbog sto licnih, sto po islamskoj deklaeaciji, sto zbog progona srba iz Hrvatske. Mislili su da ce svi srbi zavrsiti preko Drine sto je suludo, zato im Dodik valja neka samo srbi ekonomski i demografski propadaju. Takva suluda politika ima i drugaciji kraj.

Name

Posavski gonič

23.09.2020 12:26

Jeste, ali nemože potpisivanje slobodnih trgovačkih granica sa zemljom koja ne priznaje tvoje granice. Zato Srbija prvo mora da prizna granice BiH isplati ratnu odštetu pa onda Šengen

Name

Nikakav šengen

23.09.2020 10:56

Samo zatvoriti granice, pooštriti mjere prilikom prelaska granice i obavezno uvesti vize. Ovde je bio Šengen nad Šengenima a mi smo sve to razjebali.

ODGOVORITE
Name

?

23.09.2020 10:57

Ja kada saltanje nastane, najvise svih onih koji su nas doveli u ovakvu situaciju....

ODGOVORITE
Name

Imam prijedlog

23.09.2020 11:02

Pošto smo svi na jugu i pošto smo Slaveni, ajmo nazvati taj Šengen "Jugo Slavenijom". Ima li neko bolje ime?

ODGOVORITE
Name

Moze

23.09.2020 15:36

"NAŠ MINI SENGEN".

Name

iskosa

23.09.2020 11:13

Denis Zvizdić, diplomata kakvom bi pozavidile i ozbiljnije države.

ODGOVORITE
Name

re

23.09.2020 15:54

dobar covjek u pogresnoj stranci. al da je u drugoj u fbih nebi imao te uspjehe.

Name

Morate ispuniti uslove?

23.09.2020 12:12

Steci uslove za to. Jedno po jedno poglavlje pa onda???????

ODGOVORITE
Name

Litijum

23.09.2020 12:35

Je "srpska nafta", najvece zallihe u Evropi a preko 10"svijetskih. Pa sada dumajte, hoce li SAD i Srbija ostvariti ekonomsku saradnju,uma li SAD interes za dobre odnose,koja je potreba i moc toga metala?!

Name

Edison

23.09.2020 12:25

Zid treba postaviti dok god se bude vodila ovakva politika prema BiH.

ODGOVORITE
Name

?

23.09.2020 15:19

Pa postavi ga!

Name

Ja komedije

23.09.2020 12:36

??????????????

ODGOVORITE
Name

I biti

23.09.2020 12:38

Privrzeni tome????

ODGOVORITE
Name

Milan

23.09.2020 12:38

Nikakav sengen ne dolazi u obzir, pa ko izdrži. Prtedlaze ga onaj ko ne moze vise da trpi . Mnoge druge stvari prije toga treba da se rijese..

ODGOVORITE
Name

Smrt fasizmu

23.09.2020 13:06

“Mali Šengen “Jaaaa ALI “Prvo skoči pa reci Hoooppp”!TO ZNACI: prvo ispunjenje svih predhodnih uslova u vezi granica i ostalih “otvorenih” pitanja pa “mali Šengen “ (ime mu nije dobro ) promjeniti u neko drugo!!!!Naprimjer “Sporazum “!(kako nedavno reče gospođa Cenic)

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

24.09.2020 12:28

@Marija BL.Znate li Vi prije svega sta je nacionalizam.Drugo ja sam za EU,a ne neki Mini Sengen.Angela Merkel i drugi Njemacki politicari su prije nekoli godina rekli ,Turska nemoze postati clanica EU jer je EU Hriscanska Zajednica.A neki Srpski politicari prije svega Djindjic ili neki drugi su rekli i molili EU da nas prime da nas ne guraju u narucje Turskoj.A trece kljucno pa zasto su Hrvatska i Slovenija odabrali EU,a ne Mini Sengen.Zar stvarno ne mozemo nista da naucimo.To sto neki tvrde da Turska nije predvidjena u svemu tome,da sada nije ali u buduce.Pa EU nije na pocetku imala cini mi se 29 zemalja sada ima.Volio bih da nisam u pravu i neka bude da grijesim bolje da ja pogrijesim nego drugi.Sretno Sretno

ODGOVORITE