Играч Вележа Владимир Пецељ остао без имовине у Мостару, тврди да му је одузета јер је Србин

Легендарни играч Фудбалског клуба Вележ, с рекордних 425 одиграних утакмица у том клубу, Владимир Пецељ тренутно живи у Требињу и тврди да му је имовина у Мостару отета зато што је Србин, док је с духом спортисте у дугогодишњој правној бици наивно вјеровао у правни систем.

Босна и Херцеговина 23.09.2020 | 10:36
Играч Вележа Владимир Пецељ остао без имовине у Мостару, тврди да му је одузета јер је Србин

"Разочаран сам, љут, повријеђен, понижен и не знам ни којим бих ријечима описао како се осјећам због шока који сам доживио", започиње Пецељ причу за Клиx.ба одлучан јавно изнијети горку истину.

"У Залику сам 1988. године купио простор у новој згради која тада још није била технички предата ни усељена и платио у Сарајевској банци у Мостару", тврди Пецељ показујући нам потврду о уплати.

Зграда је, како наглашава, усељена послије рата, а он је са супругом и два сина који су спортисти 1992. године отишао у Београд због уговора које су тада добили.

Комшиница пробила зид и ушла у његов стан

Њихов простор је у том времену комшиница из стана поред узурпирала тако што је пробила зид и спојила њихов са својим станом, а вањска врата им зазидала.

"Кад смо се вратили 2001. године, сазнавши све то, предао сам случај Општинском суду у Мостару који је одмах издао рјешење да ми се врати имовина. Али, она је уложила жалбу те је процес пребачен на Кантонални суд који је 2003. године такође издао рјешење да ми се имовина врати. Тако је она наставила улагати жалбе и процес повратка имовине је постао дугогодишња прича", каже Пецељ.

Потом је, како наставља причати замршену хронологију, 2008. године Општински суд у Мостару тражио извршење пресуде и враћање стана у посјед, па опет 2011. године, али све узалуд.

"Кантонални суд у Мостару је 2015. године дефинитивно одбио све њене жалбе и наложио да ми се врати простор, а 2017. године је издата пресуда о извршењу. Али како је живјела у Шведској, није се могло доћи до ње, иако смо ја и моја породица од прве пресуде 2003. године до 2019. тражили контакт с њом и извршење. Тако смо 2019. године коначно ушли у посјед након 16 година, уз присуство полиције", прича Пецељ.

Међутим, ни ту није стајала прича, јер је, како казује, особа која је узурпирала тај простор поднијела жалбу Врховном суду ФБиХ.

"Ми то нисмо ни знали до 15. јула ове године, кад нам је стигло рјешење од Кантоналног суда да јој морамо вратити кључеве стана и платити трошкове од почетка цијелог процеса", казује Пецељ наводећи како не би ни сам вјеровао у ову причу да нема све документовано, што нам непрестано и таксативно показује.

Након тога је у чуду сазивао правнике и показивао све детаљно остављајући их у шоку резултатом цијелог случаја.

Судска пресуда уз политичке везе

"Мислећи да се ради о грешци која ће се разјаснити добио сам шокантне информације од људи из самог врха правосуђа да се то не би могло догодити да нисам Србин. Тада сам открио да је то заправо политичка прича и да је комшиница која је узурпирала мој простор блиска људима из СДА, као и њен адвокат Дамир Садовић који има своје линије по политичкој основи за случајеве попут мог, што је јавна тајна међу свима", тврди Пецељ.

Према његовим ријечима, случају су се чудили сви адвокати, а када су сазнали неки његови пријатељи, били су спремни предузети и радикалније мјере, што он није желио. За проблем су сазнали и његови саиграчи те су га за вријеме нашег разговора звали легендарни Џемал Хаџиабдић и Вахид Халихоџић, питајући како могу помоћи.

Интерес за његов проблем су показали и неки људи из политичког миљеа који су му нудили савјете, али како тврди, без обзира на то колико му је тешко, с политичарима не жели имати везе, као ни с национализмом који му се кроз овај случај намеће.

"Ја и моји синови смо спортисти читав живот и нисам могао вјеровати да је то заиста тако, да је та националност тако важна и да она има већу улогу од правде на нашим судовима", разочарано нам казује легендарни играч Вележа који је и добитник златне значке Фудбалског савеза БиХ и поносни отац фудбалера Срђана који је бивши репрезентативац БиХ.

Спреман ићи до Стразбура

Он тврди да су му поједине особе из самог врха правосуђа отворено рекле да је Уставни суд овим чином прекршио све постулате.

"Ја имам доказ да је имовина моја један кроз један и нећу одустати. Већ сам се обратио Апелацијском суду и мој адвокат је тражио изузимање Бошњака из овога случаја због наведених разлога. Борит ћу се путем институција да вратим оно што је моје, има и Уставни суд, али ако буде требало ићи ћу и на суд за људска права у Стразбуру", поручио је Пецељ.

Сматра како се ово ни у најлуђим сновима не би могло догодити да није било рата и поремећаја вриједности, али ће се, како наглашава, успркос свему борити за правду у своме Мостару.

"Моја покојна супруга је рођена Мостарка, родитељи су ми сахрањени у овом граду, а синови рођени и желимо се вратити у наш Мостар, закључио је Пецељ у емотивном разговору за Клиx.ба.

Срели смо се у хотелу Мостар гдје је као играч Вележа међу првим преспавао, а с обзиром на то да му је имовина одузета и да нам је простор показао само из дворишта зграде, сада је то опет једино мјесто гдје може преноћити у Мостару, с обзиром на то да никада није волио ноћити код пријатеља којих у том граду има још много. Томе смо свједочили и приликом разговора који је свако мало неко прекидао са жељом да га поздрави.

(Клиx)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Ме

23.09.2020 09:01

Нема правде у Босни, само силом.. залосно ста се ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црвени

23.09.2020 09:03

Како су комунисти отимали тудју имовину по бих хр и сло тако и данас ко зна ције је то било прије рата кад је познато да су зрињски угасили комунисти и отели им имовину нправили велез и припојили њима све. Тако је било и са становима и осталом имовином. Колико је станова отето по зг да би се дало официрима јна и осталима из срб. Све у свему на овим просторима отимацина само отимацина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацо

23.09.2020 09:04

Ето каквих људи има свукуда.отети стан.тако би ти и комад хљеба отео да немозес зарадити.и прије и сад сваста има.висе ником ниста немозес да вјјерујес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

23.09.2020 11:06

Ако овако пролазе познати Срби, могу само мислити како пролазе "обични" Срби.

Name

босанац

23.09.2020 11:37

е колико је отето земље,куца,аута, дјеце ми смо најгори на свијету.није ни национализам ни политика вец криминал

Name

Нострадамус

23.09.2020 09:14

Ма нема то везе са национализмом него са криминалом у институцијама.Криминалци немају нацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранкобл

23.09.2020 09:30

Муслиманима и Хрватима се вратила већина имовине по БЛ и осталим градовима Републике Српске... Но међутим Срби да врате имовину по Федерацији или Хрватској можеш само сањати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бранкобл

23.09.2020 15:07

То сто прицас није тацно. На мојој земљи у Требињу је направљен такозвани ресторан Студенац . Како ко објасњавас ,цак и студенац који је био познат висе не постоји зациметиро га је власник.А моја земља отета и ста сада,свако има својих проблема ал једнога дана све це се вратити сто би рекли отето проклето.

Name

Босњак

23.09.2020 09:32

Све јој узети и дати цовјеку за пропале године користења имовине. Која поквареност. А гарант није овдје у Сведској ни пријавила своју имовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мој друзе..

23.09.2020 09:43

Колико људи у овој земљи има исти проблем..ја и моја породица такодјер пролазимо кроз исту прицу вец висе година..само зато сто смо ""ДРУГАЦИЈИ"" Мада се у " вецем" бх ентитету хвале о сузивоту..пуна су им уста..а када се за несто обратис институцијама..само пољубис врата....благо нама и насој Мултикултуралности..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаооооооооо!

23.09.2020 09:44

Насли сте овај слуцај поред иних код Хрвата... Хрвати вам не дају ниста, а браните ин на сваком кораку... срам вас било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.09.2020 10:19

Мос мислит хахахахха

Name

Радован

23.09.2020 09:50

Дал је могуће значи нису само срби криви за све за рат за геноцид за протјеривање за пропаст БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАО ОБИЦНО НИСТА

23.09.2020 09:50

Сто раде са тобом нема везе са српством ово је криминал узурпација неке моцне особе увјек политицке, Јер данас у БИХ на власти је мафија а то је погубно за дрзаву и дрзавне институције. На власти су полуписмени цобани Зато не одустај Владо бори се има јос добрих људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ица

23.09.2020 10:04

Јави се Додосенку он це то средити са цовисенком.Два пајдоса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

23.09.2020 10:20

Воле они србе, па и милу воле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

23.09.2020 10:31

Ето цовјек познат вјероватно и имуцан и има таквих проблема.Пријатељи нуде помоц,а мозес замислити неког јадника који није у могуцности ни прву тузбу да плати. Како се тек такви људи носе са криминалом у институцијама једноставно остају без икаквог права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

23.09.2020 10:53

Не вјерујем да је разлог што је Србин,него што је судство корумпирано,што ништа у овој држави не можеш остварити на нормалан начин.Мој пунац ни дан данас није повратио локал у Зворнику,па не могу сад казати зато што је Бошњак.У овој држави нажалост само лоповлук функционише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У Мостару

23.09.2020 10:59

И једно и друго.

Name

Ре

23.09.2020 11:39

Ми у Зворнику не можемо повратити подруме. То са национализмом нема везе.

Name

јанко

23.09.2020 11:17

Треба пратити хронологију Он казе да је 1992 'отисо' из Мостара зато јер су његови синови којки су спортисти потписали неке уговоре. [питам се ко 1992 ради спорта мјења градове]. Даље од краја рата 1995 све до 2001 се уопсте није појавио у Мостару да би тек онда констатовао да су врата стана зазидана ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

23.09.2020 11:31

Јави се Додику, јер је он добар са Пленковицем и стан је твој. Кад се мозе помакнути траса ауто пута ста је један биједни стан. Бурле це ти то средити док си рекао "Пељесацки мост".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да је код Хрвата

23.09.2020 11:46

...ово било, овај се не би ни јавио! Неће на савезнике! Само да је по Бошњацима па гдје пукло!

ОДГОВОРИТЕ
Name

калимеро

23.09.2020 13:27

Лоповлук јос влада а хоцете напредак и багостање , неце да мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.09.2020 14:52

Само Стразбур ово може ријешити,па нека и њих опструишу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н

23.09.2020 19:50

За Ре, стави два прста, можда ћеш повратити.... Неписмени зворничанине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

23.09.2020 22:37

Мој тата који је такође познат захваљујући фудбалу има исти проблем али није то само због национализма него чим се разликујеш од већине и хоћеш нешто поштено да стекнеш, патиш се као Исус што је неправедно. :(

ОДГОВОРИТЕ