Одбачена нагодба Недељка Дукића и тужилаштва

Недељко Дукић, другооптужени у случају покушаја убиства новинара БН телевизије, Владимира Ковачевића, постигао је договор са Окружним тужилаштвом у Бањалуци око признања кривице у овом предмету.

Република Српска 21.09.2020 | 15:12
Одбачена нагодба Недељка Дукића и тужилаштва

Међутим, бањалучки Окружни суд, данас је на суђењу које је било затворено за јавност, одбацио склопљени договор Дукића и Тужилаштва.

Иако је претходно негиран било какав договор између бањалучког Окружног тужилаштва и Недељка Дукића, оптуженог за покушај убиства новинара БН телевизије и портала Герила, Владимира Ковачевића, нагодба двије стране ипак је постигнута.

Међутим, нагодбу Дукић-тужилаштво Окружни суд у Бањалуци је одбацио. У одговору из Окружног суда, нису наведени детаљи договора. Незванично, Дукић је уз признање кривице о почињеном кривичном дјелу, тражио да му затворска казна буде у трајању од 3 године.

„Оптужени Н.Д. и његов бранилац су склопили Споразум са Окружним јавним тужилаштвом у Бањалуци, чији садржај није јаван, а који Споразум је Суд, наког његовог разматрања, одбацио и наставио са суђењем.“, наводе из бањалучког Окружног суда.

Владимир Ковачевић није желио да коментарише одлуку Окружног суда. Каже да је био сагласан да Дукић призна кривицу. 

„Оно што могу заиста потврдити јесте, да су ме контактирали прије десетак, петнаест дана из Окружног тужилаштва гдје су ме питали за мој став поводом потенцијалног споразума са осумњиченим Дукићем, и гдје сам ја рекао да уколико признаје дјело и признаје кривицу, немам ништа против на споразум о кривици на три године. Шта су они даље објавили и урадили, ја заиста не знам. У принципу мени је мање-више свеједно да ли ће осумњичени добити 5,10 или не знам ни ја колико година. Оно што је мени битно, а на чему још увијек бар за сада нико не ради, јесте да се открију налогодавци тог злочина“, каже Ковачевић.

Имена налогодаваца очекују и у новинарској заједници. Сматрају да је било потпуно нереално да осумњичени који је био бјегунац, добије блажу казну него што је добио првооптужени у овом предмету, а то је Марко Чолић, који је за покушај убиства Ковачевића већ осуђен на 5 година затвора.

„Било би добро да су тужилаштво и осуђеник постигли споразум и да он добије много мању казну него првопресуђени, под условом да је он пристао открити име налогодавца овог злочина и да је био спреман свједочити против њих у неком од наредних судских поступака. С обзиром да овдје нико не спомиње, ни истражни органи ни тужилаштво, да ли су га питали ко му је наредио и ко му је платио да ово уради и да се то нигдје не спомиње, нелогично је било да он уопште добије неке повластице у овом судском поступку“, истиче предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић.

Дукић је након премлаћивања новинара провео у бјекству скоро годину дана и за њим је била расписана међународна потјерница, а притвор му је одређен још у јесен 2018. године. 

Предао се у новембру прошле године. Владимир Ковачевић претучен је 26. августа 2018. године испред стана у којем живи у бањалучком насељу Обилићево, након што се враћао са посла. Нападачи су тада Ковачевићу металним телескопским палицама нанијели тешке тјелесне повреде. 

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ф6ј

21.09.2020 13:43

РУКЕ КАО САЛО И САД ОНИ НЕКЕ ФАЦЕ..ЕЈ ЈАДЕ..ФУЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бухтле!

21.09.2020 18:52

Мало "герме", и направис бухтлу!

Name

Предраг

22.09.2020 12:07

Волио би те видјети да му то у оци казес

Name

Аполо 11

21.09.2020 13:57

Ја би га пустио на слободу само да открије ко га је платио за тај злочин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

21.09.2020 14:58

Зна суд ко је то нарадијо али им није интерес да се саопсте та имена посто су то неке велике звјерке да је неки бједник у питању то би се одмах објавило.

Name

Запело

21.09.2020 15:04

У вези налогодаваца , све може , само се то не смије сазнати , бар не за сада , а уопште није тешко процијенити ко је , или ко су .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деал

21.09.2020 16:05

Ех судија судија. Нећеш ти скоро на Врховни. Мада свакако не би горе ни прошао. Треба ти земљак испунити дата обећања.

ОДГОВОРИТЕ