Odbačena nagodba Nedeljka Dukića i tužilaštva

Nedeljko Dukić, drugooptuženi u slučaju pokušaja ubistva novinara BN televizije, Vladimira Kovačevića, postigao je dogovor sa Okružnim tužilaštvom u Banjaluci oko priznanja krivice u ovom predmetu.

Republika Srpska 21.09.2020 | 15:12
Odbačena nagodba Nedeljka Dukića i tužilaštva

Međutim, banjalučki Okružni sud, danas je na suđenju koje je bilo zatvoreno za javnost, odbacio sklopljeni dogovor Dukića i Tužilaštva.

Iako je prethodno negiran bilo kakav dogovor između banjalučkog Okružnog tužilaštva i Nedeljka Dukića, optuženog za pokušaj ubistva novinara BN televizije i portala Gerila, Vladimira Kovačevića, nagodba dvije strane ipak je postignuta.

Međutim, nagodbu Dukić-tužilaštvo Okružni sud u Banjaluci je odbacio. U odgovoru iz Okružnog suda, nisu navedeni detalji dogovora. Nezvanično, Dukić je uz priznanje krivice o počinjenom krivičnom djelu, tražio da mu zatvorska kazna bude u trajanju od 3 godine.

„Optuženi N.D. i njegov branilac su sklopili Sporazum sa Okružnim javnim tužilaštvom u Banjaluci, čiji sadržaj nije javan, a koji Sporazum je Sud, nakog njegovog razmatranja, odbacio i nastavio sa suđenjem.“, navode iz banjalučkog Okružnog suda.

Vladimir Kovačević nije želio da komentariše odluku Okružnog suda. Kaže da je bio saglasan da Dukić prizna krivicu. 

„Ono što mogu zaista potvrditi jeste, da su me kontaktirali prije desetak, petnaest dana iz Okružnog tužilaštva gdje su me pitali za moj stav povodom potencijalnog sporazuma sa osumnjičenim Dukićem, i gdje sam ja rekao da ukoliko priznaje djelo i priznaje krivicu, nemam ništa protiv na sporazum o krivici na tri godine. Šta su oni dalje objavili i uradili, ja zaista ne znam. U principu meni je manje-više svejedno da li će osumnjičeni dobiti 5,10 ili ne znam ni ja koliko godina. Ono što je meni bitno, a na čemu još uvijek bar za sada niko ne radi, jeste da se otkriju nalogodavci tog zločina“, kaže Kovačević.

Imena nalogodavaca očekuju i u novinarskoj zajednici. Smatraju da je bilo potpuno nerealno da osumnjičeni koji je bio bjegunac, dobije blažu kaznu nego što je dobio prvooptuženi u ovom predmetu, a to je Marko Čolić, koji je za pokušaj ubistva Kovačevića već osuđen na 5 godina zatvora.

„Bilo bi dobro da su tužilaštvo i osuđenik postigli sporazum i da on dobije mnogo manju kaznu nego prvopresuđeni, pod uslovom da je on pristao otkriti ime nalogodavca ovog zločina i da je bio spreman svjedočiti protiv njih u nekom od narednih sudskih postupaka. S obzirom da ovdje niko ne spominje, ni istražni organi ni tužilaštvo, da li su ga pitali ko mu je naredio i ko mu je platio da ovo uradi i da se to nigdje ne spominje, nelogično je bilo da on uopšte dobije neke povlastice u ovom sudskom postupku“, ističe predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić.

Dukić je nakon premlaćivanja novinara proveo u bjekstvu skoro godinu dana i za njim je bila raspisana međunarodna potjernica, a pritvor mu je određen još u jesen 2018. godine. 

Predao se u novembru prošle godine. Vladimir Kovačević pretučen je 26. avgusta 2018. godine ispred stana u kojem živi u banjalučkom naselju Obilićevo, nakon što se vraćao sa posla. Napadači su tada Kovačeviću metalnim teleskopskim palicama nanijeli teške tjelesne povrede. 

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

F6j

21.09.2020 13:43

RUKE KAO SALO I SAD ONI NEKE FACE..EJ JADE..FUJ

ODGOVORITE
Name

Buhtle!

21.09.2020 18:52

Malo "germe", i napravis buhtlu!

Name

Predrag

22.09.2020 12:07

Volio bi te vidjeti da mu to u oci kazes

Name

Apolo 11

21.09.2020 13:57

Ja bi ga pustio na slobodu samo da otkrije ko ga je platio za taj zločin.

ODGOVORITE
Name

Miso

21.09.2020 14:58

Zna sud ko je to naradijo ali im nije interes da se saopste ta imena posto su to neke velike zvjerke da je neki bjednik u pitanju to bi se odmah objavilo.

Name

Zapelo

21.09.2020 15:04

U vezi nalogodavaca , sve može , samo se to ne smije saznati , bar ne za sada , a uopšte nije teško procijeniti ko je , ili ko su .

ODGOVORITE
Name

Deal

21.09.2020 16:05

Eh sudija sudija. Nećeš ti skoro na Vrhovni. Mada svakako ne bi gore ni prošao. Treba ti zemljak ispuniti data obećanja.

ODGOVORITE