Бакалар потврдио: Уочене разне неправилности

Жељко Бакалар, предсједник Централне изборне комисије БиХ, казао је за Н1, да су уочене разне неправилности за пријаве гласања.

Босна и Херцеговина 21.09.2020 | 14:14
Бакалар потврдио: Уочене разне неправилности

На примјер, да се пошаље са једног маила или два, пријаве за особе које се налазе или у БиХ или се налазе на редовним бирачким списковима, или се налазе на другом дијелу планете, али је неко дошао до њихових докумената и пријаве их да гласају са другог мјесто", рекао је Бакалар.

Како је истакао, најчешће су у питању пријаве за гласање у региону.

"Имамо повећан број пријава за Брчко дистрикт, Бијељину, Зворник, Добој, Брод, Теслић... Има доста општина гдје има изузетно повећан број пријава за гласање ван БиХ. Наравно, такву ћемо пријаву испитати. Не значи да ако је повећан број да је нерегуларно, али, једноставно, то је тренд", нагласио је.

Додао је да има случајева гдје је на једној адреси особа које живе вани пријављено по 50, 60 особа, што је већ само по себи индикативно.

У разговору за Н1 казао је да га је изненадила количина довитљивоси и приступа одређених афера.

"Не можемо да их идентификујемо. Можда кад будемо бројали гласове, кад стигну поштом, видјет ћемо колико. Ако у међувремену дођемо до информација од самог закључења бирачког списка, па до слања материјала поштом, видјећемо за које политичке опције, евентуално, тај тренд особа које су радиле злоупорабе", казао је он, додајући да је то огроман посао.

"Али чини се да политички актери који су склони тим злопорабама иду два до три корака испред нас и оно што је врло важно је да санкција изостаје, ако се злоупораба детектира и пријави са овог мјеста. Врло је важно да се реагује. Ако нећемо имати санкцију у врло скором периоду, шаље се порука тим људима да је злоупроба дозвољена", закључио је предсједник ЦИК-а.

(Вијести.ба)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

УЉЕ

21.09.2020 12:44

ПА ОНДА ДЈЕЛУЈТЕ, ЗАТО И ЈЕСТЕ ИЗАБРАНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

21.09.2020 12:47

А ста це мо са оним спотом "изборним смецем" које би морало да дисквалификује уједињену српску са избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

21.09.2020 12:59

Зар неби био ред да тамо гдје се појави веци број имена на једној адреси посаље упит управи прихода нпр Старој Пазови да ли тај станодавац уредно плаца порез дрзави Србији и да ли је уредно пријаио тих 50-60 подстанара? Са истим упитом обавијестити инспекторат Србије и уљудно замолит за одговор на тразено? Таквим потезом би се добили одговори на цитав сет питања. Евентуално неодговарање би само по себи било квалитетан одговор.

Name

тако је

21.09.2020 21:00

Ако прицамо о не правилностима требало би кренути од оцигледног. Елиминисати УС одма ако постоји закон. Срамота ста се и ради само се спрдају с народом. Или це стевандиц јос висе да се увуче да испегла ситуацију лопов стари

Name

Скептик

21.09.2020 12:53

Зашто држи маску испод браде??? Која је поанта???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бечлија

21.09.2020 17:00

Да показе да је има :-)