Bakalar potvrdio: Uočene razne nepravilnosti

Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, kazao je za N1, da su uočene razne nepravilnosti za prijave glasanja.

Bosna i Hercegovina 21.09.2020 | 14:14
Bakalar potvrdio: Uočene razne nepravilnosti

Na primjer, da se pošalje sa jednog maila ili dva, prijave za osobe koje se nalaze ili u BiH ili se nalaze na redovnim biračkim spiskovima, ili se nalaze na drugom dijelu planete, ali je neko došao do njihovih dokumenata i prijave ih da glasaju sa drugog mjesto", rekao je Bakalar.

Kako je istakao, najčešće su u pitanju prijave za glasanje u regionu.

"Imamo povećan broj prijava za Brčko distrikt, Bijeljinu, Zvornik, Doboj, Brod, Teslić... Ima dosta opština gdje ima izuzetno povećan broj prijava za glasanje van BiH. Naravno, takvu ćemo prijavu ispitati. Ne znači da ako je povećan broj da je neregularno, ali, jednostavno, to je trend", naglasio je.

Dodao je da ima slučajeva gdje je na jednoj adresi osoba koje žive vani prijavljeno po 50, 60 osoba, što je već samo po sebi indikativno.

U razgovoru za N1 kazao je da ga je iznenadila količina dovitljivosi i pristupa određenih afera.

"Ne možemo da ih identifikujemo. Možda kad budemo brojali glasove, kad stignu poštom, vidjet ćemo koliko. Ako u međuvremenu dođemo do informacija od samog zaključenja biračkog spiska, pa do slanja materijala poštom, vidjećemo za koje političke opcije, eventualno, taj trend osoba koje su radile zlouporabe", kazao je on, dodajući da je to ogroman posao.

"Ali čini se da politički akteri koji su skloni tim zloporabama idu dva do tri koraka ispred nas i ono što je vrlo važno je da sankcija izostaje, ako se zlouporaba detektira i prijavi sa ovog mjesta. Vrlo je važno da se reaguje. Ako nećemo imati sankciju u vrlo skorom periodu, šalje se poruka tim ljudima da je zlouproba dozvoljena", zaključio je predsjednik CIK-a.

(Vijesti.ba)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

ULJE

21.09.2020 12:44

PA ONDA DJELUJTE, ZATO I JESTE IZABRANI

ODGOVORITE
Name

Kosta

21.09.2020 12:47

A sta ce mo sa onim spotom "izbornim smecem" koje bi moralo da diskvalifikuje ujedinjenu srpsku sa izbora.

ODGOVORITE
Name

11903

21.09.2020 12:59

Zar nebi bio red da tamo gdje se pojavi veci broj imena na jednoj adresi posalje upit upravi prihoda npr Staroj Pazovi da li taj stanodavac uredno placa porez drzavi Srbiji i da li je uredno prijaio tih 50-60 podstanara? Sa istim upitom obavijestiti inspektorat Srbije i uljudno zamolit za odgovor na trazeno? Takvim potezom bi se dobili odgovori na citav set pitanja. Eventualno neodgovaranje bi samo po sebi bilo kvalitetan odgovor.

Name

tako je

21.09.2020 21:00

Ako pricamo o ne pravilnostima trebalo bi krenuti od ociglednog. Eliminisati US odma ako postoji zakon. Sramota sta se i radi samo se sprdaju s narodom. Ili ce stevandic jos vise da se uvuče da ispegla situaciju lopov stari

Name

Skeptik

21.09.2020 12:53

Zašto drži masku ispod brade??? Koja je poanta???

ODGOVORITE
Name

Bečlija

21.09.2020 17:00

Da pokaze da je ima :-)