Жена осумњичена за слање Трампу пакета с отровом

Америчка полиција ухапсила је жену осумњичену да је послала писмо са смртоносним отровом рицином адресирано на Бијелу кућу, саопштиле су власти.

Свијет 21.09.2020 | 08:57
Жена осумњичена за слање Трампу пакета с отровом

Како су пренијели медији, жена је ухапшена када је покушала да пређе у Канаду на граничном прелазу у савезној држави Њујорк.

Канцеларија ФБИ у Вашингтону сапштила је да је "ухапшена особа која је наводно одговорна за слање сумнивог писма", преноси Ројтерс. У саопштењу се додаје да је истрага у току.

Извор из служби безбједности који је желео да остане анониман рекао је британској агенцији да је ухапшена жена канадска држављанка.

Краљевска канадска коњичка полиција (РЦМП) саопштила је у суботу да је добила захтјев од ФБИ за асистенцију у истрази и да изгледа да је писмо послато из Канаде.

Писмо је у суботу пресретнуто у посљедњем владином екстерном центру за пријем пошиљки, чиме је спријечено да доспије у Бијелу кућу.

Слична писма послата су и органима кривичног гоњења у Тексасу, укључујући и један затвор и шерифову канцеларију.

Здружена радна група за борбу против тероризма у Вашингтону покренула је истрагу уз помоћ њујоршке полиције и Краљевске канадске коњичке полиције (РЦМП).

Истражитељи су саопштили да није утврђена веза између отровног писма и међународних терористичких организација, не откривајући доказе. Рицин се природно налази у рицинусовом зрну, али се посебним поступком претвара у биолошко оружје. Рицин може изазвати смрт у року од 36 до 72 сата од излагања количинине већој од главе чиоде. Не постоји познати противотров.

У прошлости су забиљежени бројни инциденати који укључују коверте са рицином послате америчким званичницима.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

777

21.09.2020 16:25

Добро је...а ја се вец упласио...знам да му је нас босњацки цлан прецједниства неки дан писао писмо.

ОДГОВОРИТЕ