Žena osumnjičena za slanje Trampu paketa s otrovom

Američka policija uhapsila je ženu osumnjičenu da je poslala pismo sa smrtonosnim otrovom ricinom adresirano na Bijelu kuću, saopštile su vlasti.

Svijet 21.09.2020 | 08:57
Žena osumnjičena za slanje Trampu paketa s otrovom

Kako su prenijeli mediji, žena je uhapšena kada je pokušala da pređe u Kanadu na graničnom prelazu u saveznoj državi Njujork.

Kancelarija FBI u Vašingtonu sapštila je da je "uhapšena osoba koja je navodno odgovorna za slanje sumnivog pisma", prenosi Rojters. U saopštenju se dodaje da je istraga u toku.

Izvor iz službi bezbjednosti koji je želeo da ostane anoniman rekao je britanskoj agenciji da je uhapšena žena kanadska državljanka.

Kraljevska kanadska konjička policija (RCMP) saopštila je u subotu da je dobila zahtjev od FBI za asistenciju u istrazi i da izgleda da je pismo poslato iz Kanade.

Pismo je u subotu presretnuto u posljednjem vladinom eksternom centru za prijem pošiljki, čime je spriječeno da dospije u Bijelu kuću.

Slična pisma poslata su i organima krivičnog gonjenja u Teksasu, uključujući i jedan zatvor i šerifovu kancelariju.

Združena radna grupa za borbu protiv terorizma u Vašingtonu pokrenula je istragu uz pomoć njujorške policije i Kraljevske kanadske konjičke policije (RCMP).

Istražitelji su saopštili da nije utvrđena veza između otrovnog pisma i međunarodnih terorističkih organizacija, ne otkrivajući dokaze. Ricin se prirodno nalazi u ricinusovom zrnu, ali se posebnim postupkom pretvara u biološko oružje. Ricin može izazvati smrt u roku od 36 do 72 sata od izlaganja količinine većoj od glave čiode. Ne postoji poznati protivotrov.

U prošlosti su zabilježeni brojni incidenati koji uključuju koverte sa ricinom poslate američkim zvaničnicima.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

777

21.09.2020 18:25

Dobro je...a ja se vec uplasio...znam da mu je nas bosnjacki clan precjednistva neki dan pisao pismo.

ODGOVORITE