Процурели документи са највећим сјветским тајнама

- Неке од највећих светских банака дозволиле су криминалцима да пребацују прљав новац у висини од око два билиона долара, показују процурели документи.

Свијет 21.09.2020 | 07:44
Процурели документи са највећим сјветским тајнама

Како преноси ББЦ, документи показују како су руски олигарси користили банке како би избегли санкције, које је требало да их спрече да пребаце новац на Запад.

То је последње у низу цурења током протеклих пет година, којим су разоткривени тајни послови, прање новца и финансијски криминал.

Такозване ФинЦЕН фајлове чини више од 2.500 докумената, од којих већину чине фајлови које су банке слале америчким властима у периоду између 2000. и 2017. године.

У документима се налазе неке од најстроже чуваних тајни међународног банкарског система.

Они показују да је највећа британска банка ХСБЦ дозволила преварантима да пребаце више милиона долара украденог новца широм света, чак и након што је сазнала од америчких истратжитеља да је реч о превари.

Амерички "Џеј-Пи Морган" омогућио је једној компанији да пребаци више од милијарду долара преко лондонског рачуна, а да не зна ко је власник. Банка је касније открила да је могуће да је компанија у власништву мафијаша са листе ФБИ-ја десет најтраженијих мафијаша.

У процурелим документима тврди се и постоје докази да је један од

најближих сарадника руског председника Владимира Путина користио "Барклејс банку" у Лондону како би избегао санкције које је требало да га спрече да користи финансијске услуге на Западу. Како се наводи, један део новаца коришћен је за куповину уметничких дела.

Према обавештајном одељењу ФинЦЕН-а, Велика Британија се назива "јурисдикцијом вишег ризика" попут Кипра. То је због броја компанија регистрованих у Уједињеном Краљевству које се појављују у извештајима о сумњивим активностима (САР). Више од 3.000 компанија из Велике Британије именовано је у датотекама ФинЦЕН-а, више него из било које друге земље.

Документа показују и да централна банка Уједињених Арапских Емирата није реаговала на упозорења о локалној фирми која помаже Ирану да избегне санкције.

Такође, како се наводи, Дојче банка је премештала прљави новац стечен из организованог криминала, од терориста и трговаца дрогом.

Фајлови показују и да је британски "Стандард чартерд" пребацивао готовину за Арапску банку више од десет година, након што су рачуни клијената у јорданској банци коришћени за финансирање тероризма.

Документи су процурели у Базфид њуз и подељени су са групом, коју чине истраживачки новинари из целог света, а која их је доставила 108 новинских организација у 88 земаља.

ФинЦЕН је америчка мрежа за истрагу финансијског криминала. То су људи из Министарства финансија САД, који се боре против финансијског криминала. Сумње у вези са трансакцијама извршених у америчким доларима морају да се шаљу ФинЦЕН-у, чак и ако се одвијају изван САД.

Извештаји о сумњивим активностима (САР) пример су како се те сумње бележе.

Банка мора да попуни један од тих извештаја ако сумња да се неки од њених клијената послује нелегално, а потом се извештај шаље властима.

Како се наводи, банке би требало да осигурају да не помажу клијентима да перу новац или га премештају на начне којима се крше правила.

Према закону, они морају да знају ко су њихови клијенти. Није довољно подносити САР и узимати прљав новац од клијената, очекујући да ће се власти позабавити проблемом.

Уколико имају доказе о криминалним радњама, оне би требало да престану да премештају новац.

(Тањуг) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Тип топ

21.09.2020 05:59

А кад је у историји било другачије? Право и правда је за обичан народ, за елиту је све како они пожеле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

21.09.2020 06:27

Руски олигарси су љековити као пливадон спрам насег одликаса микија!

Name

Боре се

21.09.2020 08:34

Они свим силама за сваког олигарха и издајника. Они су им потребни,а не обицни градјани које замлацују супљом прицом о људским правима и добробити, осим када је потребно искористити масе за подрску истим и истом циљу....

Name

Никада

21.09.2020 12:57

Само другације орузје и орудје, цовјецанство није одмакло од тога....

Name

СВАКА ЧАСТ БН-у

21.09.2020 07:46

ПРАЊЕ НОВЦА БЕЛОСВЕТСКИХ БИТАНГИ ДРЗИ НА ВЛАСТИ ОВУ ЦРВЕНУ СЕКТУ СА ЏЕПАРОШЕМ ДОДИКОМ НА ЧЕЛУ. САМО ИСТРАЖИВАЊА И ТЕКСТОВИ О ПРАЊУ НОВЦА ЦЕ ИХ СКИНУТИ СА ВЛАСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је тај

21.09.2020 08:26

Стандард, владавина права, у лазном демократски систему,окорјели умрwзени криминалци зеленасе над слабим и нејаким земљама помоцу домацих итдајнука и криминалаца, уз силу, осиромасени уранијум, репресије,отимацине, биолоски, хемијски, психолоски рат....

ОДГОВОРИТЕ
Name

јагодица

21.09.2020 08:53

па то је познато свима да банке перу прљави новац и да се тако банкари богате, нека ми неко наведе само једну поштену банку, банке су зло зло зло, тако су се и Родшилдси обогатили, премда су Јевреји они су нацистикој Њемачкој прали новац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

21.09.2020 12:47

Ти банкари дрзе свијет у саци, на том кримуналу,безакоњу, они диктирају правила и политику у земљама,свијwту, ратове,глад,сиромаство, билести, ....све је то њихово дјело.....

Name

Миркан

21.09.2020 08:53

Када су банкари одговарали? Никада,само перачи а требало би ставити их у исти кош?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реx

21.09.2020 08:57

Има документарац од прије пар год. О томе ста ради та Лондонска банка и да је она по јацини 4 економија у свјету. Све је то познато сто се ради са тим офф схоре рацунима.

ОДГОВОРИТЕ