Procureli dokumenti sa najvećim sjvetskim tajnama

- Neke od najvećih svetskih banaka dozvolile su kriminalcima da prebacuju prljav novac u visini od oko dva biliona dolara, pokazuju procureli dokumenti.

Svijet 21.09.2020 | 07:44
Procureli dokumenti sa najvećim sjvetskim tajnama

Kako prenosi BBC, dokumenti pokazuju kako su ruski oligarsi koristili banke kako bi izbegli sankcije, koje je trebalo da ih spreče da prebace novac na Zapad.

To je poslednje u nizu curenja tokom proteklih pet godina, kojim su razotkriveni tajni poslovi, pranje novca i finansijski kriminal.

Takozvane FinCEN fajlove čini više od 2.500 dokumenata, od kojih većinu čine fajlovi koje su banke slale američkim vlastima u periodu između 2000. i 2017. godine.

U dokumentima se nalaze neke od najstrože čuvanih tajni međunarodnog bankarskog sistema.

Oni pokazuju da je najveća britanska banka HSBC dozvolila prevarantima da prebace više miliona dolara ukradenog novca širom sveta, čak i nakon što je saznala od američkih istratžitelja da je reč o prevari.

Američki "Džej-Pi Morgan" omogućio je jednoj kompaniji da prebaci više od milijardu dolara preko londonskog računa, a da ne zna ko je vlasnik. Banka je kasnije otkrila da je moguće da je kompanija u vlasništvu mafijaša sa liste FBI-ja deset najtraženijih mafijaša.

U procurelim dokumentima tvrdi se i postoje dokazi da je jedan od

najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina koristio "Barklejs banku" u Londonu kako bi izbegao sankcije koje je trebalo da ga spreče da koristi finansijske usluge na Zapadu. Kako se navodi, jedan deo novaca korišćen je za kupovinu umetničkih dela.

Prema obaveštajnom odeljenju FinCEN-a, Velika Britanija se naziva "jurisdikcijom višeg rizika" poput Kipra. To je zbog broja kompanija registrovanih u Ujedinjenom Kraljevstvu koje se pojavljuju u izveštajima o sumnjivim aktivnostima (SAR). Više od 3.000 kompanija iz Velike Britanije imenovano je u datotekama FinCEN-a, više nego iz bilo koje druge zemlje.

Dokumenta pokazuju i da centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata nije reagovala na upozorenja o lokalnoj firmi koja pomaže Iranu da izbegne sankcije.

Takođe, kako se navodi, Dojče banka je premeštala prljavi novac stečen iz organizovanog kriminala, od terorista i trgovaca drogom.

Fajlovi pokazuju i da je britanski "Standard čarterd" prebacivao gotovinu za Arapsku banku više od deset godina, nakon što su računi klijenata u jordanskoj banci korišćeni za finansiranje terorizma.

Dokumenti su procureli u Bazfid njuz i podeljeni su sa grupom, koju čine istraživački novinari iz celog sveta, a koja ih je dostavila 108 novinskih organizacija u 88 zemalja.

FinCEN je američka mreža za istragu finansijskog kriminala. To su ljudi iz Ministarstva finansija SAD, koji se bore protiv finansijskog kriminala. Sumnje u vezi sa transakcijama izvršenih u američkim dolarima moraju da se šalju FinCEN-u, čak i ako se odvijaju izvan SAD.

Izveštaji o sumnjivim aktivnostima (SAR) primer su kako se te sumnje beleže.

Banka mora da popuni jedan od tih izveštaja ako sumnja da se neki od njenih klijenata posluje nelegalno, a potom se izveštaj šalje vlastima.

Kako se navodi, banke bi trebalo da osiguraju da ne pomažu klijentima da peru novac ili ga premeštaju na načne kojima se krše pravila.

Prema zakonu, oni moraju da znaju ko su njihovi klijenti. Nije dovoljno podnositi SAR i uzimati prljav novac od klijenata, očekujući da će se vlasti pozabaviti problemom.

Ukoliko imaju dokaze o kriminalnim radnjama, one bi trebalo da prestanu da premeštaju novac.

(Tanjug) 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Tip top

21.09.2020 07:59

A kad je u istoriji bilo drugačije? Pravo i pravda je za običan narod, za elitu je sve kako oni požele.

ODGOVORITE
Name

sale

21.09.2020 08:27

Ruski oligarsi su ljekoviti kao plivadon spram naseg odlikasa mikija!

Name

Bore se

21.09.2020 10:34

Oni svim silama za svakog oligarha i izdajnika. Oni su im potrebni,a ne obicni gradjani koje zamlacuju supljom pricom o ljudskim pravima i dobrobiti, osim kada je potrebno iskoristiti mase za podrsku istim i istom cilju....

Name

Nikada

21.09.2020 14:57

Samo drugacije oruzje i orudje, covjecanstvo nije odmaklo od toga....

Name

SVAKA ČAST BN-u

21.09.2020 09:46

PRANJE NOVCA BELOSVETSKIH BITANGI DRZI NA VLASTI OVU CRVENU SEKTU SA DŽEPAROŠEM DODIKOM NA ČELU. SAMO ISTRAŽIVANJA I TEKSTOVI O PRANJU NOVCA CE IH SKINUTI SA VLASTI.

ODGOVORITE
Name

To je taj

21.09.2020 10:26

Standard, vladavina prava, u laznom demokratski sistemu,okorjeli umrwzeni kriminalci zelenase nad slabim i nejakim zemljama pomocu domacih itdajnuka i kriminalaca, uz silu, osiromaseni uranijum, represije,otimacine, bioloski, hemijski, psiholoski rat....

ODGOVORITE
Name

jagodica

21.09.2020 10:53

pa to je poznato svima da banke peru prljavi novac i da se tako bankari bogate, neka mi neko navede samo jednu poštenu banku, banke su zlo zlo zlo, tako su se i Rodšildsi obogatili, premda su Jevreji oni su nacistikoj Njemačkoj prali novac

ODGOVORITE
Name

Da

21.09.2020 14:47

Ti bankari drze svijet u saci, na tom krimunalu,bezakonju, oni diktiraju pravila i politiku u zemljama,svijwtu, ratove,glad,siromastvo, bilesti, ....sve je to njihovo djelo.....

Name

Mirkan

21.09.2020 10:53

Kada su bankari odgovarali? Nikada,samo perači a trebalo bi staviti ih u isti koš?

ODGOVORITE
Name

Rex

21.09.2020 10:57

Ima dokumentarac od prije par god. O tome sta radi ta Londonska banka i da je ona po jacini 4 ekonomija u svjetu. Sve je to poznato sto se radi sa tim off shore racunima.

ODGOVORITE