Наваљни најавио да планира повратак у Русију

Руски опозициони лидер Алексеј Наваљни, најгласнији критичар руског предсједника Владимира Путина, који је мистериозно отрован, најавио је да планира повратак у Русију из Њемачке након опоравка од излагања смртоносном нервном агенсу новичоку.

Свијет 20.09.2020 | 18:11
Наваљни најавио да планира повратак у Русију

Наваљни, међутим, тиме преузима огроман ризик, кажу три званичника обавјештајних служби НАТО који су фокусирани на руске обавјештајне операције.

Сва тројица кажу да би Наваљни могао да се предомисли, или да га западне обавјештајне службе увјере да је ризик од повратка у земљу, у којој предсједник очигледно жели да га убије, превисок. Али такође су закључили да је за сада Наваљни под утиском да ће пропали покушај тровања отежати Путину потенцијалне нове нападе.

– Нема другог објашњења осим што је ријеч о покушају убиства наређеном на највишим нивоима руске владе. Постоји неко неслагање око тога да ли је могуће да Путин није директно наредио напад, већ да је то прије била иницијатива његових послушника. Али присуство новичока, који се прави у строго контролисаној војној лабораторији, убјеђује ме да је у Путинову умјешаност. У неким круговима НАТО постоји забринутост око тога шта би могло да значи ако су руски званичници одлучили да користе нервни агенс на свом најистакнутијем дисиденту без званичног одобрења Путина. То је могуће, али по мом мишљењу то је мало вјероватно – рекао је један контраобавјештајни званичник из балтичке државе.

Правни тим Наваљног објавио је да је њемачка лабораторија закључила да се отров налазио у флаши воде нађеној у хотелској соби у којој је опозиционар одсјео у Сибиру.

Њемачка влада је званично издала захтјеве за информације о инциденту, а већ се обнавља расправа о томе да ли је руско-њемачки пројекат Сјеверни ток 2 примјерен у свјетлу Путинове очигледне историје убиства или покушаја убиства противника.

Русија је већ наговијестила да су њемачки говори о снажним економским санкцијама или чак отказивању пројекта Сјеверни ток 2 наштетили њеној моћи да позајмљује новац на међународним тржиштима. Али да ли ће овај притисак бити довољан да одржи Наваљног у животу ако се врати у Русију након опоравка?

– Краткорочно можда, али дугорочно апсолутно не. Путин је безобзиран и никако глуп и брзоплет. Ако се Наваљни врати у Русију, суочиће се са узнемиравањем и могућим хапшењем. Овако Путин пријети домаћим противницима – небројеним низом тужби, пореских истрага, хапшења због смијешних оптужби. Ово ће држати Наваљног заузетог годинама, али на крају ће Путин вјероватно одлучити да ће, како се Сјеверни ток 2 приведе крају, Запад реаговати на начин који му не може наштетити. Тада ће Наваљни поново бити у опасности – рекао је за “Бизнис Инсајдер” централни европски обавјештајни званичник који се често бави руским обавјештајним службама.

Балтички званичник се слаже да нови покушај напада на Наваљног вјероватно не би услиједио одмах. Али, ако Путин закључи да покушај тровања и узнемиравање нису одвратили Наваљног од истраживања корупцијских афера Путиновог ужег круга, онда реакцију Запада не би сматрао главним фактором.

– Оно што је Путин научио о Западу у посљедњих 20 година јесте да је забринутост Запада због људских права и слободе на посљедњем мјесту код моћних људи који зарађују од Русије. То му је постало јасно јер сви напади извршени на његове противнике у прошлости нису изазвали веће посљедице осим дипломатских кошкања. Послао је атентаторе да прскају новичок по Салзбурију, а Британци нису чак ни протјерали амбасадора. Шта ће га онда спријечити да убије неког Руса на тлу Русије? – рекао је балтички званичник.

Званичник војне обавјештајне службе са сједиштем у НАТО ван Брисела, који је затражио да њихова матична држава не буде именована, рекао је да, иако ће Нијемци вјероватно притискати Путина више од Велике Британије, на крају ће он вјероватно закључити да Запад неће учинити много да му се супротстави.

Како је тровање окренуло Меркелову против Путина

Оно што западни званичници описују као покушај убиства водећег критичара Кремља покренуло је нови раздор у односима Русије са Европом, а прије свега са њемачком канцеларком Ангелом Меркел, чије је стрпљење Путин већ тестирао. Њена влада је већ тражила прикладне одговоре на сајбер напад на Бундестаг 2015. године и убиство Чечена у Берлину прошле године – оба инцидента оркестрирана од стране руских државних актера.

Циљање главног критичара било би поражавајуће за ионако ниску Путинову репутацију на Западу, рекао је европски дипломата за “Блумберг”.

Кремљ каже да није нашао ниједан доказ да је Наваљни отрован и одбио је позиве Меркелове да отвори кривичну истрагу. Руски званичници изнијели су мноштво опречних извјештаја о томе шта се могло догодити, почевши од тврдњи да је Наваљни био само болестан до сугестија да је отрован након што је одведен у Њамачку у медицински изазваној коми два дана након напада.

Западни званичници одбацују те тврдње. Европска унија и други вагају одговор који би могао да се креће од протјеривања руских дипломата до болнијих економских санкција. Меркелова је сугерисала да би могла чак и да предузме мјере против гасовода Сјеверни ток 2, вриједном 9,5 милијарди евра и намијењеном за транспорт руског гаса до Њемачке, пише Блиц.

За Меркелову, самоописаног русофила који је одрастао у Источној Њемачкој, испражњен је дубок извор стрпљења, пише “Блумберг”. Њена порука Кремљу била је, као по обичају, јасна и отворена.

– Јасно је да је Алексеј Наваљни жртва злочина. Намјера им је била да га ућуткају – рекла је Меркелова.

(Блиц)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Тиито

20.09.2020 16:34

Није луд да иде гледати Путина види ови медова око њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

20.09.2020 16:45

Оде на ревакцинацију !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

20.09.2020 17:05

Није му било доста, хоће још...

Name

Који је мистериозно отрован?

20.09.2020 16:52

Ко то казе? Ко то лазе? Ниста није доказано, то сцхвабе само прицају! Затразено је од њих да доставе доказе! Нема, појела маца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.09.2020 17:30

Да се Путин бојао оваквих мисева не би био то сто јесте. Овај је слика и прилика зла и лицемјерја запада.

Name

Па ти њима

20.09.2020 17:39

Стварно све вјерујес. Па такви су и код нас на власти, све криминалци, редовно Бнтв рсзоткрива, цитас ваљда. Навалнијев тим и јесте све доказе у Њемацку пребацио јер би их дрзавни врх на целу са Путином уклонио, и овако негирају све, сад се праве као немоцни су да истразују, докази су уклоњени. Јос би рекли као Сесељ, пао је на кору од банане па се ударио. Стварно вјерујес да они искрено зеле да расвијетле слуцај? Благу резиму кад има такве празноглавце. Видис да су све саме "патриоте", као и ти.

Name

Ре

20.09.2020 18:24

Ти читас вијести сваки 10-ти дан!

Name

Ре: да се

20.09.2020 19:24

Путин бојао оваквих мисева ... Иста ствар је и са Ассад, Ердоган, Ким, Фидел, Мадуро, Хитлер, Стсљин, СЛОБО, Мао, Бокаса и низ других, а они су то сто јесу: диктатори.

Name

Предраг

20.09.2020 17:23

Тако опасан отров а он ето експресно оздравио и оде опет у Русију рушити злог Путина.Ко у ово може повјеровати? Баш ми се тај запад згадио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сјеверни ток

20.09.2020 20:47

Исплати се.

Name

Схоw Муст Го Он

20.09.2020 18:03

И ми сви треба да повјерујемо да би озбиљна и моцна Руска или било која друга озбиљна дрзавна слузба која би хтјела да заиста убије било ког појединца на овој планети могла да омане ? Спрдацина.

ОДГОВОРИТЕ