Кривокапић: Знам што сам, ко сам и одакле сам!

"Није мјера предсједника или премијера да буде човјек који ће да заступа 54 одсто грађана, он мора да заступа 100 одсто грађана, без обзира што то можда није у интересу његове партије"

Регион 19.09.2020 | 21:47
Кривокапић: Знам што сам, ко сам и одакле сам!

Лидер коалиције "За будућност Црне Горе" Здравко Кривокапић за ФАЦЕ ТВ казао је да га побједа опозиције на парламентарним изборима није затекла, али да многе јесте.

ФАЦЕ ТВ представила је Кривокапића као будућег премијера Црне Горе.

"Мој први излазак пред медије је био режим је пао и упорно сам инсистирао на изузетној излазности коју су грађани схватили као мјеру потребног одзива да би напокон све оно што је ова власт чињела преко ноћи промијенили", рекао је Кривокапић. 

Додао је да је једини простор у којем је могао да ради поред његовог кабинета био овај (Српска кућа), у којем је рађен интервју.

"Ја сам морао негдје да обитавам. Не бих дошао ни у једну кућу која има било који призвук. Мислим да то није добра порука, не због тога што због Српка кућа није добра, него јер може да пошаље погрешан. Имам изузетну сарадњу са лидерима двије коалиције. Ми причамо о будућности", рекао је он.

Додао је да је ово прва звнична смјена власти у Црној Гори одрађена оловком.

"Грађани свугдје могу да побједе, само је питање како то неко доживљава и да се не бавимо како ће то неко доживјети него шта је најбоље за сваког грађанина. Није лако прихатити чињеницу да сте били непобједиви и да вас на крају неко побиједи".

Он је поручио да медији праве "непотребно спиновање у овом тренутку".

"Нисам ни проруски, ни просрбијански. Ја сам процрногорски, моја традиција битисања на овим просторима везују моје породице до данашњег дана за овај простор".

Додао је да да је сат након избора имао информације "да се спрема прича да ће славље које се припрема, а које нико није организовао, бити такво да ће највише застава бити из Русије и Србије".

"Био сам зачуђен. Схватио сам да се припрема сценарио на који мора јасно да се одговори, да ми имамо став који ће кроз три коалициона партнера да буде такав да искажемо да не учествујемо у томе, а друго да е наш однос према будућем дјеловању према Западу бити потпуно исти".

Он је на поновљену констатацију да је "процрногорски, а не просрпски", одговорио:

"Тако је. Знам што сам, ко сам и одакле сам. На овим просторима се и данас намеће да је најважније национално питање", казао је да у овом тренутку није битно како се он изјашњава, иако је "то рекао неколико пута". 

Казао је и да са предсједником Србије Александром Вучићем "немам никакве релације".

"Вучић током свог овог временског периода до дана данашњег ме није контактирао. Никада нисмо били у контакту, знам га са медија, другачији контакт нијесмо имали. Није звао ни да честита. Знам да сам предводио ову коалицији и да нико из региона није честитао", рекао је Кривокапић.

Он је казао да питање односа њега "као вјерника према црквеном великодостојнику, какав је митрополит Амфилохије" отвара једну кутију коју многи желе да прикажу као утицај митрополита на њега као човјека који је предводио листу.

"Ушао сам у процес да одбраним закон који је неодбрањих са становишта његовог дјеловања, а то је да Закон о слободи вјероисповијести вријеђа елементарно сваког истинског вјерника. Знам шта је црква, шта је држава. Да неко доноси закон који може да имовину било чију преведе у државну и да други доказују је елементарно неприродно право".

Додао је да сматра да је Закон о слободи вјероисповијести "тешко поправити".

Објаснио је и како је на дан парламентарних избора дошло до његовог сусрета са митрополитом Амфилохијем.

"Речено ми је да би митрополит волио да се ми видимо то вече, ја сам осјетио као своју потребу, као човјек из народа, сматрао као обавезу да се видим са митрополитом. Исказао сам радост и нијеам је дијелио нисаким као са нашим митрополитом. То може неко да прихвати и да третира на било који начин, ово вам је једина чињеница да сам имао највећу слободу те подјеле, поред своје породице, са митрополитом".

Кривокапић је, на питање да ли ће инсистирати да Мило Ђукановић поднесе оставку на мјесто предсједника Црне Горе, казао да неће инсистирати на ничему "осим што је природна мјера потреба грађана Црне Горе".

"Ђукановић је побиједио на тим изборима, као и на овим изборима, знамо да је то одраз политичке корупције, која је толико изражена и толико је чињеница које говоре о томе. Ова кампања је била врло специфична и тихо одрађена од ДПС. Они су најмање унапријед имали старту позицију од 40.000 дефинисаних гласова, да су користили све ресурсе који нису примјерени позицијама политичара који желе да покажу да су деморкатски... Није мјера предсједника или премијера да буде човјек који ће да заступа 54 одсто грађана, он мора да заступа 100 одсто грађана, без обзира што то можда није у интересу његове партије".

Кривокапић је казао ни да му Милорад Додик није честитао побједу на парламентарним изборима.

"Мислим да је ова побједа доказ да ми заборавимо та инсистирања на националним призвуцима и мјерама које нас сукобљавају. Треба да тражимо путеве сарадње. ДПС нити је до сада била демократска нити је била социјалистичка. То је била диктаторска партија, она је имала само фини призвук, имала је призвук наставка социјалних елемената, а највећа социјална неправда у региону изражена је у Црној Гори". 

Додао је да је пораз Ђиукановића "порука који сви морамо озбиљно схватити".

"Мјера нашег живота треба да је орјентација на економију. Ако то не урадимо како треба, онда ништа нисмо урадили".

Додао је да је "човјек који је одлучио да владавина права да буде изнад свега".

"Ја сам заговорник правде, а не освете. Не смета ми да Ђукановић остане у мандату у оквиру надлежности које има. Ако би покушао да изађе изван тих надлежности значи да је онда моћ Ђукановића толико јака да може да дјелује на те нове политичке ситуације у Црној Гори. Политичка моћ Ђукановића није толико наивна, има основне полуге власти које су и даље задржане и које тешко у овом тренутку ми можемо у догледном периоду да промијенимо. А то је читаве систем правосуђа и већином је партијски. Надам се да ако та партија која жели да остане стварно демократска и да изненади све у Црној Гори могу то да докажу једноставно. Нека направимо прву смјену да изаберемо прави тужилачки савјет и кренемо у дефинисању владавине права коју сви желе".

Додао је да народ "неће прихватити било какво прелијетање из било којег табора у било чији табор".

 "Народ не би дозволио да се овог пута да се деси на примјеру Будве, како 16 постаје 17. То је прекрајање воље грађана и тај који би то урадио не би био третиран као издајник обичног нивоа. То би се третирало као велеиздаја. Многе кухиње шаљу различите информације, да је то достигло неки невјероватан износ, да га ја не помињем, колико би тај човјек могао да добије када би то урадио.

Чуо сам колика је цифра, али то може да буде толико смијешно. Те цифре прелазе десетине милиона еура за један глас. Не знам да ли је нуђено, али такве информације постоје и вјероватно су тачне. Ниједан износ није вриједан оног што је остварено, грађани су овог пута рекли да је ДПС губитник и он то треба да остане до нових избора који ће се по први пут одржати у фер и деморкатској атмосфери".

Кривокапић је казао да Абазовић и Бечић представљају профил будућих европских политичара и да нису само "локалног карактера".

"Однос експертске владе и политичких амбиција и жеља није лако усагласати. Ако је неки политачар је ушао, а нема довољно компетенције, морати да има правило да иза себе има експерте који ће бити та снага будућег дјеловања. Знам да се најтеже договарати у Црној Гори, ако нисте дефинисали принципе. Већ неколико дана трају наши договори који су базирани на принципима". 

Додао је да ако жели да се прави заједничка влада "онда та влада мора да буде као добар тим".

"Ако то не успијемо да направимо, онда ћемо се ми надгорњавати. Ако логику надгорнајвања створимо на почетку нашег дјеловања, бојим се да ћемо губити вријеме како да умиримо своје унутрашње стррасти, а не како да рјешавамо бројне нагомилане проблеме", казао је Кривокапић. 

Он је казао да три коалиције имају "врло јасне циљеве и принципе дјеловања".

"Забринутост је већа за дио о којем најамање причамо, а то је економска дубиоза Црне Горе. Ђукановић је и у ту ненадмашан, јер ће он наш буџет да испразни до краја и не можемо да видимо колико је тај бунар празна јер немамо увид у праве податке".

Он је казао да није изненађен изјавом Ђукановића да ће се "за Црну Гору ћемо се борити и у шуми".

"То је потпуно нормално за човјека који је диктатор. Вријеме шума је било 40-их година, никоме нормалном не пада на памет да се враћа у шуме и из шуме рјешава проблеме који су наши заједнички. Везано за химну, пошто Ђукановић ставља мене на страну четника, а он је партизан, то нека говоре наше породице, а не нас двојица. Немам однос у том дијелу.

Да ли сматрате да је логично да један фашиста напише химну која је химна Црне Горе, а кажете да баштините антифашистички пројекат. Како један фашиста може да креира химну антифашистичком систему. Црна Горе је земља чуда невиђених и то инсистирање на етикетирању које је непотребно. Волио бих да неко каже чињеницама да је професор Кривокапић четник". 

Он је додао да су Вућић и Ђукановић "већи пријатељи, него ја и мој најближи кум".

"Доћи ће вријеме када ће све ствари бити потпуно транспарентне. Наш први принцип дјеловања биће да један еуро било ко да потроши грађани треба да га виде".

(Вијести.ме) 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Марко

19.09.2020 20:31

Да..да,полако подвијају реп,сто ти је политика и власт. Док заузму бусију висе Дјукановица неце оптузивати за ниста,а за пола године це га поцети и хвалити !

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЈЕСАЊЕ

20.09.2020 08:16

ТРЕЗОРБЕГОВИЦ КОЈИ ЈЕ ПОЛИТИЦКУ КАРИЈЕРУ ПОВЕО СА ОВЕ ДВИЈЕ ВРЕЦЕ ЗЛАТА ЗА МОГ СИНА БАКИРА ОРГАНИЗУЈЕ ХАЈКУ НА ПОБЈЕДУ ОБРАЗА И ПОСТЕЊА У ЦРНОЈ ГОРИ ЊЕМУ ЈЕ УВИЈЕК И ЗА СВЕ ПО НАРЕДБИ МЕНТОРА КРИВА СРБИЈА . А НЕ ПОМИЊЕ ДА ЈЕ ОГАВАН БЕЗОБРАЗЛУК СТО СЕ ОН И ГРАДЈАНИН КОМСИЦ МЈЕСАЈУ ЈОС ГОРЕ У ЦРНОГОРСКЕ СТВАРИ. АКО ЈЕ И ИЗ ЛАЗЉИВЕ ЦАРСИЈЕ ПУНО ЈЕ.

Name

гергелy

19.09.2020 20:58

Засто дајете оволико простора о Црној Гори.Па сваки дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дан

19.09.2020 20:59

Режим је готов. У ц. Г. И у Р. С

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

19.09.2020 21:07

Успут је додао да нема резервне земље, ријетко позитивно интересује га само Црна Гора мозда би ове насе србенде могле науцити од професора несто сто се тице љубави према својој /својих предака/ домовини

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Коста

19.09.2020 21:47

Е,мој Коста наси висе воле да Србима у Србији буде боље него њима у БиХ

Name

Ре

19.09.2020 23:14

Наравно гдје ти је родзен дзед, отац син то је домовина а ми сад сањамо о нечему Тамо далеко.

Name

РАЈНА

20.09.2020 05:39

Поштовани Коста , ти на које мислите гаје љубав према домовини свог подријетла и СПРЕМНИ, у свако доба дана и ноћи.

Name

БЛ

19.09.2020 22:30

црногорац православне вјероисповијести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цобе

19.09.2020 22:53

Али немас појма где цес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е јеси глупан

20.09.2020 03:08

А шта би требао,да позива на рат

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАШ,ЗНАШ

20.09.2020 04:02

А ЗНАМО И МИ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

20.09.2020 04:21

Нисам сигуран да си тако причо у предизборној кампањи,да јеси вјероватно неби добио толико гласова,То је за мене једна превара народа,таква је политика ,на жалост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све сто Је рекао

20.09.2020 18:24

Сто су договорили, нека испостују и све це ици на боље.

Name

борац

20.09.2020 05:03

Свака власт је добра док не постане власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

20.09.2020 06:22

Ма браво Кривокапићу...Србенде се понадале ха ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

зивбих

20.09.2020 07:08

Да национална мањина,Срби имају влат у Црној Гори је необицно,бице белаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цути

20.09.2020 18:25

И узивај јос мало у скарадној владавини права.

Name

Сто неце

20.09.2020 08:21

Нудити десетине милуона еура, не нуде своје а напљацкаце хиљаде милиона, огримна вецина испастати. . Подрска првој правој градјанској влади,да се избори са злом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

20.09.2020 22:28

Свака цаст и постовање за господина Кривокапица.Он је господин,у правом смислу знацења те ријеци.Надам се да це направити много бољу и љепсу Црну Гору од ове мафијаске коју је направио диктатор и бос Мило.

ОДГОВОРИТЕ