Krivokapić: Znam što sam, ko sam i odakle sam!

"Nije mjera predsjednika ili premijera da bude čovjek koji će da zastupa 54 odsto građana, on mora da zastupa 100 odsto građana, bez obzira što to možda nije u interesu njegove partije"

Region 19.09.2020 | 21:47
Krivokapić: Znam što sam, ko sam i odakle sam!

Lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić za FACE TV kazao je da ga pobjeda opozicije na parlamentarnim izborima nije zatekla, ali da mnoge jeste.

FACE TV predstavila je Krivokapića kao budućeg premijera Crne Gore.

"Moj prvi izlazak pred medije je bio režim je pao i uporno sam insistirao na izuzetnoj izlaznosti koju su građani shvatili kao mjeru potrebnog odziva da bi napokon sve ono što je ova vlast činjela preko noći promijenili", rekao je Krivokapić. 

Dodao je da je jedini prostor u kojem je mogao da radi pored njegovog kabineta bio ovaj (Srpska kuća), u kojem je rađen intervju.

"Ja sam morao negdje da obitavam. Ne bih došao ni u jednu kuću koja ima bilo koji prizvuk. Mislim da to nije dobra poruka, ne zbog toga što zbog Srpka kuća nije dobra, nego jer može da pošalje pogrešan. Imam izuzetnu saradnju sa liderima dvije koalicije. Mi pričamo o budućnosti", rekao je on.

Dodao je da je ovo prva zvnična smjena vlasti u Crnoj Gori odrađena olovkom.

"Građani svugdje mogu da pobjede, samo je pitanje kako to neko doživljava i da se ne bavimo kako će to neko doživjeti nego šta je najbolje za svakog građanina. Nije lako prihatiti činjenicu da ste bili nepobjedivi i da vas na kraju neko pobijedi".

On je poručio da mediji prave "nepotrebno spinovanje u ovom trenutku".

"Nisam ni proruski, ni prosrbijanski. Ja sam procrnogorski, moja tradicija bitisanja na ovim prostorima vezuju moje porodice do današnjeg dana za ovaj prostor".

Dodao je da da je sat nakon izbora imao informacije "da se sprema priča da će slavlje koje se priprema, a koje niko nije organizovao, biti takvo da će najviše zastava biti iz Rusije i Srbije".

"Bio sam začuđen. Shvatio sam da se priprema scenario na koji mora jasno da se odgovori, da mi imamo stav koji će kroz tri koaliciona partnera da bude takav da iskažemo da ne učestvujemo u tome, a drugo da e naš odnos prema budućem djelovanju prema Zapadu biti potpuno isti".

On je na ponovljenu konstataciju da je "procrnogorski, a ne prosrpski", odgovorio:

"Tako je. Znam što sam, ko sam i odakle sam. Na ovim prostorima se i danas nameće da je najvažnije nacionalno pitanje", kazao je da u ovom trenutku nije bitno kako se on izjašnjava, iako je "to rekao nekoliko puta". 

Kazao je i da sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem "nemam nikakve relacije".

"Vučić tokom svog ovog vremenskog perioda do dana današnjeg me nije kontaktirao. Nikada nismo bili u kontaktu, znam ga sa medija, drugačiji kontakt nijesmo imali. Nije zvao ni da čestita. Znam da sam predvodio ovu koaliciji i da niko iz regiona nije čestitao", rekao je Krivokapić.

On je kazao da pitanje odnosa njega "kao vjernika prema crkvenom velikodostojniku, kakav je mitropolit Amfilohije" otvara jednu kutiju koju mnogi žele da prikažu kao uticaj mitropolita na njega kao čovjeka koji je predvodio listu.

"Ušao sam u proces da odbranim zakon koji je neodbranjih sa stanovišta njegovog djelovanja, a to je da Zakon o slobodi vjeroispovijesti vrijeđa elementarno svakog istinskog vjernika. Znam šta je crkva, šta je država. Da neko donosi zakon koji može da imovinu bilo čiju prevede u državnu i da drugi dokazuju je elementarno neprirodno pravo".

Dodao je da smatra da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti "teško popraviti".

Objasnio je i kako je na dan parlamentarnih izbora došlo do njegovog susreta sa mitropolitom Amfilohijem.

"Rečeno mi je da bi mitropolit volio da se mi vidimo to veče, ja sam osjetio kao svoju potrebu, kao čovjek iz naroda, smatrao kao obavezu da se vidim sa mitropolitom. Iskazao sam radost i nijeam je dijelio nisakim kao sa našim mitropolitom. To može neko da prihvati i da tretira na bilo koji način, ovo vam je jedina činjenica da sam imao najveću slobodu te podjele, pored svoje porodice, sa mitropolitom".

Krivokapić je, na pitanje da li će insistirati da Milo Đukanović podnese ostavku na mjesto predsjednika Crne Gore, kazao da neće insistirati na ničemu "osim što je prirodna mjera potreba građana Crne Gore".

"Đukanović je pobijedio na tim izborima, kao i na ovim izborima, znamo da je to odraz političke korupcije, koja je toliko izražena i toliko je činjenica koje govore o tome. Ova kampanja je bila vrlo specifična i tiho odrađena od DPS. Oni su najmanje unaprijed imali startu poziciju od 40.000 definisanih glasova, da su koristili sve resurse koji nisu primjereni pozicijama političara koji žele da pokažu da su demorkatski... Nije mjera predsjednika ili premijera da bude čovjek koji će da zastupa 54 odsto građana, on mora da zastupa 100 odsto građana, bez obzira što to možda nije u interesu njegove partije".

Krivokapić je kazao ni da mu Milorad Dodik nije čestitao pobjedu na parlamentarnim izborima.

"Mislim da je ova pobjeda dokaz da mi zaboravimo ta insistiranja na nacionalnim prizvucima i mjerama koje nas sukobljavaju. Treba da tražimo puteve saradnje. DPS niti je do sada bila demokratska niti je bila socijalistička. To je bila diktatorska partija, ona je imala samo fini prizvuk, imala je prizvuk nastavka socijalnih elemenata, a najveća socijalna nepravda u regionu izražena je u Crnoj Gori". 

Dodao je da je poraz Điukanovića "poruka koji svi moramo ozbiljno shvatiti".

"Mjera našeg života treba da je orjentacija na ekonomiju. Ako to ne uradimo kako treba, onda ništa nismo uradili".

Dodao je da je "čovjek koji je odlučio da vladavina prava da bude iznad svega".

"Ja sam zagovornik pravde, a ne osvete. Ne smeta mi da Đukanović ostane u mandatu u okviru nadležnosti koje ima. Ako bi pokušao da izađe izvan tih nadležnosti znači da je onda moć Đukanovića toliko jaka da može da djeluje na te nove političke situacije u Crnoj Gori. Politička moć Đukanovića nije toliko naivna, ima osnovne poluge vlasti koje su i dalje zadržane i koje teško u ovom trenutku mi možemo u doglednom periodu da promijenimo. A to je čitave sistem pravosuđa i većinom je partijski. Nadam se da ako ta partija koja želi da ostane stvarno demokratska i da iznenadi sve u Crnoj Gori mogu to da dokažu jednostavno. Neka napravimo prvu smjenu da izaberemo pravi tužilački savjet i krenemo u definisanju vladavine prava koju svi žele".

Dodao je da narod "neće prihvatiti bilo kakvo prelijetanje iz bilo kojeg tabora u bilo čiji tabor".

 "Narod ne bi dozvolio da se ovog puta da se desi na primjeru Budve, kako 16 postaje 17. To je prekrajanje volje građana i taj koji bi to uradio ne bi bio tretiran kao izdajnik običnog nivoa. To bi se tretiralo kao veleizdaja. Mnoge kuhinje šalju različite informacije, da je to dostiglo neki nevjerovatan iznos, da ga ja ne pominjem, koliko bi taj čovjek mogao da dobije kada bi to uradio.

Čuo sam kolika je cifra, ali to može da bude toliko smiješno. Te cifre prelaze desetine miliona eura za jedan glas. Ne znam da li je nuđeno, ali takve informacije postoje i vjerovatno su tačne. Nijedan iznos nije vrijedan onog što je ostvareno, građani su ovog puta rekli da je DPS gubitnik i on to treba da ostane do novih izbora koji će se po prvi put održati u fer i demorkatskoj atmosferi".

Krivokapić je kazao da Abazović i Bečić predstavljaju profil budućih evropskih političara i da nisu samo "lokalnog karaktera".

"Odnos ekspertske vlade i političkih ambicija i želja nije lako usaglasati. Ako je neki politačar je ušao, a nema dovoljno kompetencije, morati da ima pravilo da iza sebe ima eksperte koji će biti ta snaga budućeg djelovanja. Znam da se najteže dogovarati u Crnoj Gori, ako niste definisali principe. Već nekoliko dana traju naši dogovori koji su bazirani na principima". 

Dodao je da ako želi da se pravi zajednička vlada "onda ta vlada mora da bude kao dobar tim".

"Ako to ne uspijemo da napravimo, onda ćemo se mi nadgornjavati. Ako logiku nadgornajvanja stvorimo na početku našeg djelovanja, bojim se da ćemo gubiti vrijeme kako da umirimo svoje unutrašnje strrasti, a ne kako da rješavamo brojne nagomilane probleme", kazao je Krivokapić. 

On je kazao da tri koalicije imaju "vrlo jasne ciljeve i principe djelovanja".

"Zabrinutost je veća za dio o kojem najamanje pričamo, a to je ekonomska dubioza Crne Gore. Đukanović je i u tu nenadmašan, jer će on naš budžet da isprazni do kraja i ne možemo da vidimo koliko je taj bunar prazna jer nemamo uvid u prave podatke".

On je kazao da nije iznenađen izjavom Đukanovića da će se "za Crnu Goru ćemo se boriti i u šumi".

"To je potpuno normalno za čovjeka koji je diktator. Vrijeme šuma je bilo 40-ih godina, nikome normalnom ne pada na pamet da se vraća u šume i iz šume rješava probleme koji su naši zajednički. Vezano za himnu, pošto Đukanović stavlja mene na stranu četnika, a on je partizan, to neka govore naše porodice, a ne nas dvojica. Nemam odnos u tom dijelu.

Da li smatrate da je logično da jedan fašista napiše himnu koja je himna Crne Gore, a kažete da baštinite antifašistički projekat. Kako jedan fašista može da kreira himnu antifašističkom sistemu. Crna Gore je zemlja čuda neviđenih i to insistiranje na etiketiranju koje je nepotrebno. Volio bih da neko kaže činjenicama da je profesor Krivokapić četnik". 

On je dodao da su Vućić i Đukanović "veći prijatelji, nego ja i moj najbliži kum".

"Doći će vrijeme kada će sve stvari biti potpuno transparentne. Naš prvi princip djelovanja biće da jedan euro bilo ko da potroši građani treba da ga vide".

(Vijesti.me) 

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Marko

19.09.2020 22:31

Da..da,polako podvijaju rep,sto ti je politika i vlast. Dok zauzmu busiju vise Djukanovica nece optuzivati za nista,a za pola godine ce ga poceti i hvaliti !

ODGOVORITE
Name

MJESANJE

20.09.2020 10:16

TREZORBEGOVIC KOJI JE POLITICKU KARIJERU POVEO SA OVE DVIJE VRECE ZLATA ZA MOG SINA BAKIRA ORGANIZUJE HAJKU NA POBJEDU OBRAZA I POSTENJA U CRNOJ GORI NJEMU JE UVIJEK I ZA SVE PO NAREDBI MENTORA KRIVA SRBIJA . A NE POMINJE DA JE OGAVAN BEZOBRAZLUK STO SE ON I GRADJANIN KOMSIC MJESAJU JOS GORE U CRNOGORSKE STVARI. AKO JE I IZ LAZLJIVE CARSIJE PUNO JE.

Name

gergely

19.09.2020 22:58

Zasto dajete ovoliko prostora o Crnoj Gori.Pa svaki dan.

ODGOVORITE
Name

Dan

19.09.2020 22:59

Režim je gotov. U c. G. I u R. S

ODGOVORITE
Name

Kosta

19.09.2020 23:07

Usput je dodao da nema rezervne zemlje, rijetko pozitivno interesuje ga samo Crna Gora mozda bi ove nase srbende mogle nauciti od profesora nesto sto se tice ljubavi prema svojoj /svojih predaka/ domovini

ODGOVORITE
Name

@Kosta

19.09.2020 23:47

E,moj Kosta nasi vise vole da Srbima u Srbiji bude bolje nego njima u BiH

Name

Re

20.09.2020 01:14

Naravno gdje ti je rodzen dzed, otac sin to je domovina a mi sad sanjamo o nečemu Tamo daleko.

Name

RAJNA

20.09.2020 07:39

Poštovani Kosta , ti na koje mislite gaje ljubav prema domovini svog podrijetla i SPREMNI, u svako doba dana i noći.

Name

BL

20.09.2020 00:30

crnogorac pravoslavne vjeroispovijesti.

ODGOVORITE
Name

Cobe

20.09.2020 00:53

Ali nemas pojma gde ces

ODGOVORITE
Name

E jesi glupan

20.09.2020 05:08

A šta bi trebao,da poziva na rat

ODGOVORITE
Name

ZNAŠ,ZNAŠ

20.09.2020 06:02

A ZNAMO I MI !

ODGOVORITE
Name

D

20.09.2020 06:21

Nisam siguran da si tako pričo u predizbornoj kampanji,da jesi vjerovatno nebi dobio toliko glasova,To je za mene jedna prevara naroda,takva je politika ,na žalost

ODGOVORITE
Name

Sve sto Je rekao

20.09.2020 20:24

Sto su dogovorili, neka ispostuju i sve ce ici na bolje.

Name

borac

20.09.2020 07:03

Svaka vlast je dobra dok ne postane vlast.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

20.09.2020 08:22

Ma bravo Krivokapiću...Srbende se ponadale ha ha ha

ODGOVORITE
Name

zivbih

20.09.2020 09:08

Da nacionalna manjina,Srbi imaju vlat u Crnoj Gori je neobicno,bice belaja.

ODGOVORITE
Name

Cuti

20.09.2020 20:25

I uzivaj jos malo u skaradnoj vladavini prava.

Name

Sto nece

20.09.2020 10:21

Nuditi desetine miluona eura, ne nude svoje a napljackace hiljade miliona, ogrimna vecina ispastati. . Podrska prvoj pravoj gradjanskoj vladi,da se izbori sa zlom.

ODGOVORITE
Name

Max

21.09.2020 00:28

Svaka cast i postovanje za gospodina Krivokapica.On je gospodin,u pravom smislu znacenja te rijeci.Nadam se da ce napraviti mnogo bolju i ljepsu Crnu Goru od ove mafijaske koju je napravio diktator i bos Milo.

ODGOVORITE