Са америчким партнерима радимо на питањима у вези са БиХ

Европска унија врло тијесно сарађује са америчким партнерима с којима дијели исте приоритете и погледе на будућност Босне и Херцеговине, а та сарадња од суштинског је значаја у покретању БиХ према напријед и провођењу реформи - поручио је специјални представник Европске уније за западни Балкан Мирослав Лајчак.

Босна и Херцеговина 19.09.2020 | 11:03
Са америчким партнерима радимо на питањима у вези са БиХ

Он је за Политицки.ба казао да је тај заједнички рад, на примјер, био од кључног значаја у подршци локалних лидера да, прије љета, постигну политички споразум којим се омогућава одржавање локалних избора у Мостару, први пут након 12 година.

- Када сте аплицирали за чланство у ЕУ, фебруара 2016. године, направили сте велики искорак и стратешку одлуку да се недвосмилено запутите на пут интеграције у ЕУ. Од тада, Вијеће ЕУ усвојило је јасну мапу пута, укључујући и 14 кључних приоритета за државу како би се кретала напријед на том путу. ЕУ је снажно ангажована у БиХ с циљем подршке властима ваше земље како би провели ту агенду. Наши људи на томе раде у Сарајеву, Бањалуци и Мостару - рекао је Лајчак.

ЕУ, навео је, има директан интерес када је судбина њеног најближег сусједства у питању. Промовише европске вриједности и стандард, те улаже значајна средства да би се помогао развој региона у складу с европском перспективом.

- С новом Европском комисијом и високим челницима ЕУ, имамо јасно опредјељење, западни Балкан ће бити у центру пажње ЕУ. Нова методологија проширења, као и одлука да се отворе преговори о приступању Албаније и Сјеверне Македоније, која је давно требала бити донесена, имамо јасно свједочење да је наш интерес за регион обновљен - рекао је Лајчак.

Коментарисао је повезивање независности Косова са Република Српска, наводећи да дијалог Београда и Приштине има за циљ да допринесе стабилности цијелог региона.

- Као такав, ми очекујемо да сви политички лидери западног Балкана активно подржавају процес, а то значи и да се суздржавају од било каквих изјава које непотребно доприносе политичким подјелама и негативно утичу на добросусједске односе у регион - нагласио је Лајчак те додао да је, што се БиХ тиче, позиција ЕУ увијек била јасна, да подржава суверенитет, територијални интегритет и политичку независност.

У вези са изборима у Црној Гори казао је да су били мирољубиви и у такмичарској атмосфери.

- Излазност је била висока, а све су пратили међународни и домаћи посматрачи, акредитовани при Државној изборној комисији. Охрабрујуће је да је новоформирана коалиција потписала документ којим потврђује спољнополитичку оријентацију земље и европски пут. Очекујемо да ово опредјељење буде јасно презентовано у програму владе - истакао је Лајчак.

Црна Гора је, каже, далеко напредовала у процесу приступања ЕУ.

- Спремни смо наставити радити са свим актерима у том правцу - поручио је Лајчак.

(ФЕНА)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Ветеран

19.09.2020 09:18

Ниста ви не радите на унапређењу БиХ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

19.09.2020 09:35

Нормалан градзанин БИХ не само сто је уморан од конститутивне тројке него нам саљу и ове неспособне билмезе. Да би их се ријесили исто као нуклеарни отпад уз насу границу

Name

@Ветеран

19.09.2020 09:46

Како не? Дрзе на власти криминалце и дезертере!

Name

д

19.09.2020 11:11

Богати урадите нешто за народ, прескочите ове што су направили себи државе. Ако ће те опет празну причу, рокове и да морамо дићи кредит код вас да би били ликвидни или тако нешто, најбоље је да нам онда и не помажете. Тешка је помоћ од вас, исти људи са вама се договарају 30 година и не могу се договорити. Да су вам браћа рекли би доста.

Name

Директ

19.09.2020 09:36

Друже Лајчак, остарићеш, проблеме у БиХ ријешит' нећеш. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е,

19.09.2020 10:09

Јел њему оно несто на сакоу у дугиним бојама? Довољно...

Name

БЛ

19.09.2020 10:14

ста ви радите док се тзв елита богати на сиромасима, ниста... хоцу дрзаву као сто су србија и хрватска... ни мање ни висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

19.09.2020 11:48

За то ћеш морати да се избориш на изборима, као и да будеш проактиван, када је у питању упућивање конструктивног притиска према властодршцима, са циљем да ураде нешто, као и временом што више, по питању економије, криминала, бирократије итд.

Name

Смрт фашизму

19.09.2020 11:39

Можда би било боље да ти (господине Лајцак)лицно не радиш јер до сад си показо за кога и како радиш !

ОДГОВОРИТЕ
Name

добој

19.09.2020 12:19

Овај хоце пензију на нама да заради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

19.09.2020 13:38

СВЕ ЛАЖЕШ, НИКО НЕ РАДИ ЗА ОВАЈ НАПАЦЕНИ НАРОД, САМО ЦИЈЕДИТЕ И ОВО МАЛО ЦРКАВИЦЕ ШТО НАМ ОСТАЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

19.09.2020 15:15

Овај да зна шта помогао би свом народу у Словачкој не би се петљао ко овај наш у свашта само у своју корист,сваки други Словак живи у Словачкој а ради у Бечууу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не повјерење

19.09.2020 19:39

Смијени стару политичку гарнитуру па онда причај о напретку . Ал стара гарнитура је и твоје масло док си био високи представник ниси ниста урадио а ста би то сад могао направити боље од онога сто већ ниси . Лајцек Нема народ повјерења у тебе све док ти испијас кафе са Додиком и Човићем . Црна си ти капа за БиХ

ОДГОВОРИТЕ